Keukenblad 'zwevend' ophangen in badkamer boven wasmachine

moerkerken

  • #1
Goedemiddag Klussers,

In onze badkamer wil ik een keukenblad van 1.80 breed en 70 diep ophangen boven onze wasmachine en droger. Hier staat ook nog onze wasmand naast. Deze staan in een soort nisje, dus ik heb de mogelijkheid om zowel links, rechts als achter te bevestigen.

Links bestaat de wand uit cellenbeton met daarop een tegel. Achterwand bestaat uit een gipswand met daarop een tegel, hier zou ik in de latten kunnen schroeven voor bevestiging. Rechts is een bakstenen muur met daarop regelwerk en isolatie (2cm dik), een gipsplaat en een tegel. Ik zit hier dus zo'n 4-4,5cm vanaf de bakstenen muur verwijderd.

Hoe kan ik zo'n zwaar keukenblad het best zwevend bevestigen? Mijn gevoel zegt een houten latje links en rechts op de tegelwand monteren met lange kozijnpluggen. Het blad kan dan op de houten latjes rusten. Zijn er echter betere opties? En hoe kan ik de afstand rechts overbruggen vanaf oppervlakte tegel tot in de bakstenen muur, het materiaal mag niet gaan buigen en tegen mijn tegels aan komen. (ivm kans op barsten).

Ter illustratie:

Screenshot_20231208_132823_Saninet Viewer.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Kozijnpluggen in een cellenbeton- of gasbetonwand lijkt me geen ideale oplossing. (of je moet speciaal hiervoor geschikte pluggen nemen)
Zou denk ik toch op zoek gaan naar een betere bevestiging in dit soort materiaal en dan ook een meer flexibele bevestiging want zit eenmaal iets los in gasbeton dan is het moeilijk om het achteraf alsnog vast te krijgen.
Je zal dus de sterkte moeten spreiden over een zo groot mogelijk oppervlak.
Verder idd. planken of aluminium strips op de wanden monteren en daar het blad op leggen.
Om het doorbuigen te voorkomen aan de voorkant kun je een T profiel of hoekprofiel onder het blad aanbrengen.
 

Kaajee

  • #3
Kun je ook nog niet op bijvoorbeeld 2 plaatsen (tussen beide machines en tussen machine en wasmand) een (robuust) hoekstuk plaatsen? Dat hoeft dan niet echt op te vallen, de apparaten komen vanwege trillingen toch niet strak tegen elkaar te staan. Daarmee kun je wel flink wat extra steun krijgen.
 

moerkerken

  • #4
Dat zijn inderdaad goede ideeën om het te ondersteunen in het midden tussen de machines.

Echter is me nog niet duidelijk hoe ik stevig iets in de bakstenen muur kan bevestigen aan de rechterkant. Gezien oppervlakte tegel 4.5cm vanaf de bakstenen muur af zit.

Hoe kan ik het best die 4.5cm overbruggen met iets wat niet buigt. Ik dacht zelf aan een draadstang maar hoe bevestig ik die dan weer fatsoenlijk in die bakstenen muur.

Alle tips zijn welkom
 

HenkL14

  • #5
Voor wat afstand te overbruggen zou je stokschroeven kunnen gebruiken. Deze kun je in een plug in het baksteen schroeven en dan het draadeind deel gebruiken voor je plank.

Een ander idee:
Als je een paar cm links en rechts over hebt, kun je soort steunen naar de vloer maken. Eigenlijk twee platen waar je het blad weer op legt. Zo maak je een U constructie maar dan op zn kop zeg maar. Dan komen de draagkrachten op je vloer terecht en hoef je alleen tegen het bewegen je materiaal aan de muren te bevestigen.
 
  • Like
Waarderingen: moerkerken

Kaajee

  • #6
Maar is het blad er dan al? En is dat dus eigenlijk net iets te kort? Want het lijkt mij het mooiste dat het blad er precies tussen past (van linker muur tot rechter muur).
En dan kun je toch gewoon een (redelijk) onzichtbare lat rechts en links aan de muur bevestigen. Die moet redelijk vastzitten, maar als je achter ook een lat hebt en nog hoekijzers, is het stevig genoeg, lijkt mij.
 

moerkerken

  • #7
Het blad past inderdaad precies tussen de twee muren. Het is eigenlijk ook alleen de vraag hoe ga ik de lat waar het blad op rust aan de rechterkant stevig bevestigen in de bakstenen muur.

Achter de tegel zit nog een gipsplaat en isolatie van 2cm dik tussen het regelwerk. Dus de afstand vanaf de tegel tot de bakstenen muur is 4.5cm. Daar kan ik niet een normale schroef met plug in doen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Wat groter gat boren in de tegel en de isolatie, gat voor de plug in de muur precies op maat boren.
Afstandsblokje maken (stukje 15mm CV buis oid.) die gelijk of net achter de voorkant van de tegel blijft.
Lange schroef (van lengte plug + dikte isolatie en gips+ dikte lat) door de lat steken, buisje er op en dan in de plug draaien.
Op deze manier druk je de tegels niet stuk (of de isolatie plat) en krijg je toch een stevige verbinding.
 

moerkerken

  • #9
Goeie tip inderdaad. Ik ga het op jouw laatsgenoemde manier proberen. Uiteindelijk moet er natuurlijk geen kracht komen op de tegels bij neerwaarts gewicht. Bedankt voor het meedenken allemaal!
 

Kaajee

  • #10
Goeie tip inderdaad. Ik denk overigens dat je met alle andere latten en ondersteuningen ook wel wegkomt met die rechterlat met goeie montage kit en een paar ondersteunende schroeven/pluggen. Maar dit kan ook.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu