Keramisch vervangen door inductie

Michelk

  • #1
Onze keramische kookplaat heeft het vandaag na 12 jaar trouwe dienst op gegeven :cry:
Nu gaan we morgen op pad om een nieuwe te kopen maaaaar.......
We willen graag een inductie en nu lees ik op dit forum de meest uiteenlopende verhalen over het aansluiten van een inductieplaat.

Is het niet zo.....; die oude keramische plaat er uit en die nieuwe inductie er in stekker in het stopcontact en klaar is kees :?: :?:

De keuken inclusief apparatuur zat al in het huis toen wij het in 1998 kochten, dus ik weet niet wat er achter de kastjes zit.

In de meterkast zit wel een aparte fornuisgroep met twee zekeringen.

O ja..... ik ben op electrisch gebied een volkomen nono
dus tips en adviezen graag in jip en janneke taal :lol:

bij voorbaat dank
michel
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee helaas is het niet oude eruit nw. erin.

Jij hebt een kookgroep 2x230v met een maximaal vermogen van 7400watt

Dus een nieuwe kookplaat mag maximaal 7400watt zijn of je zal je kookaansluiting moeten wijzigen in een kracht aansluiting.
Dit kan inhouden dat je hele meterkast verbouwd moet worden en je mogelijk een andere aansluting moet aanvragen.

2e punt
Heb je een nw kookplaat van 7400watt dan past deze nog niet 1 op 1 op de ouden aansluiting, je zal de bedrading in de stekker nl eerts gelijk moeten maken aan die in de perilex wandcontactdos omdat hier helaas geen standaard bedradings methode voor is.
 

Fiesiekus

  • #3
Die aparte kookgroep geeft een maximaal vermogen door van 2 x 16 (A) x 230 (V) = 7360 Watt (7,36 kW). Indien een nieuwe inductieplaat op 2 groepen en 1 fase aangesloten kan worden, is dat het maximale vermogen van de plaat.

Nou, is dit J&J taal of niet?
 

Pigion

  • #4
Toevallig ben ik recent in deze materie gedoken, omdat we ook een overstap naar inductie overwegen. Het kookt fantastisch, snel, schoon en zeer goed regelbaar.
Inductiekookplaten hebben meestal een boosterfunctie per kookzone. Gedurende deze boosterfunctie wordt het vermogen van die zone opgevoerd naar ca. 3 kW. , bij sommige merken tot 3,2 kW. Kleinere zones trekken in de boosterfunctie 1,8 tot 2,4 kW. Bij 4 kookzones ga je dan richting 10 kW., dus een 3 fasenaansluiting is dan onvermijdelijk.
Aannemende dat de bestaande aansluiting op de kookplaat 2 xfase, 2x nul en aarde heeft, zal het met de aders in de buis wel kunnen. In de meterkast moet de 2 fasen kookgroep omgebouwd worden naar een 3 fasen groep. Een foto van de meterkast geeft misschien opheldering en experts kunnen dan vertelllen of er de nodige ruimte is.

Daarnaast heeftvoor koken op een inductie pannen nodig met een magnetische bodem en niet te dun. Waarschijnlijk heeft u deze pannen reeds omdat u nu op electrisch kookt.

Aangezien u aangeeft weinig kennis van "elektriek" te hebben, zou ik het aansluiten en ombouwen naar 3 fasen door een deskunduge laten doen. Als de ruimte in de meterkast aanwezig is, stelt de ombouw en aansluiting niet veel voor.
Pigion
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Er zijn inductiekookplaten met boosterfunctie waarbij alle kookzones samen ca. 10 kW nemen, maar die door fabrikanten toch worden verkocht als 7,4 kW plaat geschikt voor een 2x230 Volt kookaansluiting. De reden zit hem in het toepassen van een gelijktijdigheidsfactor over het vermogen waarbij er vanuit wordt gegaan dat bij regulier gebruik niet alle kookzones gelijktijdig maximaal vermogen trekken.

Een fabrikant van inductieplaten geeft daarom tegenwoordig vaak drie vermogens aan, namelijk het aansluit vermogen van het hele apparaat, het nominale vermogen per kookzone en het maximale vermogen per kookzone.
 

Pigion

  • #6
@Krunnie,
Klopt inderdaad. Mijn zus heeeft er een ***** (>10j) die zo werkt. Ook bij de goedkopere uitvoeringen tref je vaak aan dat slechts 2 van de 4 zones de boosterfunctie hebben. De A merken hebben vrijwel allemaal 4 x booster.
Pigion


Merk verwijderd, mod.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Pigeon, vergis je niet. Moderne kookplaten kunnen wel op elke zone een boosterfunctie hebben, maar de plaat is meestal zo afgeregeld dat er maximaal 2 boosters tegelijkertijd kunnen werken.

Wij hebben zo'n A merk 4x booster inductieding van nog geen half jaar oud, maar kunnen er maar maximaal 2 boosters activeren (wat overigens in de praktijk zat genoeg is).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu