Bosch Keramisch vervangen door inductie

Struif

  • #1
Ik heb een Bosch keramische kookplaat. Hiervan is 1 kookzone defect. Nu kan ik dat laten repareren, maar dat kost weer een paar 100 euro. En dat heb ik er gewoon niet voor over. Een vervangende plaat van Bosch is er wel, maar voor ongeveer dezelfde prijs kan ik een inductie kopen.


Ik heb een kookgroep in mijn meterkast (3 zekeringen) en een perilex aansluiting waar nu de keramische plaat op zit. Kan ik de inductieplaat aansluiten op de bestaande aansluiting? Dus gewoon de goede draadjes op de goede gaatjes aansluiten? Of moet er nog iets gewijzigd worden in de meterkast?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Is je huidige toestel een combinatie van oven en keramische plaat?
Dus met de bediening op de oven?
 

Struif

  • #3
Ja. Dat klopt. Dus dan houd ik een paar knoppen over op de oven die niet gebruikt worden. Niet heel mooi, maar daar kan ik wel mee leven...
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Je combinatie zit dan aan de perilex , dan heb je een probleem met de nieuwe kookplaat.
Je moet de oven dan op een aparte groep zien aan te sluiten.
 

Struif

  • #5
Ja. Verdorie. Je hebt gelijk... Daar had ik nog niet eens aan gedacht. Ik zal morgen de plaat eens oplichten om te kijken of er ook nog een 220 achter zit. Als dat zo is, kan ik volstaan met een nieuwe oven EN nieuwe kookplaat. (Oven is ook niet al te best meer) Anders moet ik toch de electicien inschakelen.
 

Martien 59

  • #6
Er is toch een oplossing voor je kan de oven toch aansluiten op de perilex
de oven is 220volt
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #7
Dat is uiteraard niet toegestaan en vindt ik persoonlijk een zeer slecht advies.
Mocht er geen wcd in de buurt zijn dan kan als er een 3 fase kookgroep is een fase gebruikt worden voor een nieuwe wandcontactdoos voor de oven.
Laat het dan wel goed doen door een elektricien.
 

Martien 59

  • #8
Nu zit de oven en kookplaat ook op een wandcontact doos
je kan de oven makkelijk er bij aansluiten en volgens mij mag het gewoon
 

Struif

  • #9
Ik heb de plaat nog niet opgelicht, maar ik gok dat er óf een 220 wcd zit óf een gasaansluiting. De keuken is uit 1974 en de apparatuur is volgens mij ergens eind jaren 80. Er moet dus iets anders gezeten hebben lijkt mij.

In ieder geval heb ik nooit schik gehad met de keramische plaat. Ik heb altijd geroepen dat mocht dat ding ooit de geest geven dat er een inductie- of gasplaat voor terug komt. Dan moeten we maar iets dieper in de buidel tasten. Ach ja, goed voor de economie zullen we maar zeggen...
 

Struif

  • #10
Ik heb intussen de kookplaat even los gehaald. Tot mijn verbazing loopt de oven door tot aan de muur. Dat had ik niet verwacht (ivm warmteontwikkeling). Achter de oven zie ik verder niets aan leidingwerk. Ik heb wel een 220 aansluiting onder het aanrecht. Daar zit nu de vaatwasser op. Wat is nu wijsheid? De oven bij de vaatwasser erbij, een aftakking van de perilex maken of toch een nieuwe aansluitng/groep laten maken?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #11
Voor eventuele brandverzekering etc is het beter om het te doen zoals het moet.
Dus niet met 2 kabels uit een perilex.
 

Martien 59

  • #12
Soldeerbout al je het goed wilt doen moet je er een lasdoos zetten en dan mag je ze wel allemaal in de doos aansluiten maar je mag van een 3 fase stopcontact nooit een 1 fase aansluiten mits met een lasdoos
 

Struif

  • #13
Ik heb intussen het spul besteld en iemand gevonden om het goed aan te sluiten. Ik ga ervan uit dat hij dat op een goedgekeurde manier doet. Als dat met lasdoos is, vind ik dat prima. Nu ik dit weet, zal ik het in de gaten houden.

Dank jullie wel voor het meedenken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu