Kan ik een kunststoffen keukenblad verven?

Queeny

  • #1
Beste klussers,

In mijn nieuwe huis zit een praktische, maar niet wonderschone keuken. Er zit onder andere een donkergrijs kunststoffen werkblad in, motief graniet...... daar word ik niet echt vrolijk van :wink:
Weet iemand een manier om dit blad te verven / behandelen zodat ik niet een heel nieuw blad hoef aan te schaffen?

Alvast bedankt voor het advies!

Groet,
Marieke
 

Pepjo

  • #2
Het probleem is dat een keukenblad tegen zowel hitte, geweld en chemische verontreiniging moet kunnen. Ik weet niet of er lakken zijn die dat ook kunnen.

Ik vrees dat vervangen de enige optie is, maar misschien hebben de verf-specialisten nog een helder inzicht. :D
 

EdP

  • #3
Het kán, maar daarmee is het meeste wel gezegd.

Eerlijk gezegd denk ik dat je met je kunststofprimer en je krasvaste verf meer kwijt bent dan een nieuw (of gebruikt) aanrechtblad. Okee, we hebben het dan even niet over natuursteen o.i.d. he :wink:
 

Pepjo

  • #4
Ik kreeg een PB-tje met daarin twee vragen van TS :

- Of ik huiselijk geweld gebruikte. Nee, maar ik laat wel eens wat uit mijn handen vallen op het keukenblad.

- En dat TS bang was bij het vervangen van het blad de tegels van de keukenmuur te beschadigen, en daarom het blad liever wilde verven.

Bij mijn weten zit het blad alleen aan de keukenkastjes geschroefd, kijk maar eens in de kastjes. Het zit niet aan de muur verankerd, de kastjes wel. Je moet bij het verwijderen wel de kitrand tussen blad en tegels doorsnijden en zo goed mogelijk verwijderen.

Want daar komt later, met het nieuwe blad, ook weer een nieuwe kitrand.
 

EdP

  • #5
Sommige werkbladen (met name die van metaal) hebben wel een opstaand randje dat achter de tegels zit. Als je dan nietsvermoedend het werkblad wegrost, dan gaat je tegelwandje er inderdaad anders uitzien.
 

Toon

  • #6
Ook zijn er van die profieltjes die je aan de achterkant van je blad kan bevestigen, en waar je tegels in komen. Is in dit geval ook niet zo leuk.
Persoonlijk zou ik iig het blad niet schilderen. Het ziet er misschien even leuk uit, maar ik ben bang dat het snel zal beschadigen. Maar daar zullen ongetwijfeld andere meningen over zijn.

Succes
 

Pepjo

  • #7
Kom je die randjes niet tegen als je de kitrand verwijdert ?
Dat zou ik dan als eerste doen, een nieuwe kitrand is zo gezet.
En als je zo'n opstaand randje tegenkomt kun je alsnog besluiten wat te doen.
 

Roytjuuh

  • #8
Beste Queeny,

Natuurlijk kan je een keukenblad schilderen. Als dit een gladde ondergrond is dan neem je een epoxy primer *epoxy hecht zelfs uitstekend op glas* zodra je die primer hebt aangebracht neem je een Polyurethaan lak (pur Prima uitstekend resultaat) die lak is bestand tegen chemicalien en chemische beschadigingen.

Groetjes,

Roy
 

Dingena

  • #9
Het probleem bij een keukenblad schilderen is dat een keukenblad zoals beschreven altijd iets vering heeft. Niet waar te nemen met het blote oog, maar zet je er dan de primer en de lak op zoals hierboven beschreven zal deze er toch op ten duur afkomen.

Helaas keukenbladen schilderen is altijd al een discussie punt geweest, maar vervangen is op lange termijn een betere oplossing. Waarom zou je nu veel geld uitgeven aan dergelijke lakken als je binnen een jaar of eerder de eerste problemen al tegen gaat komen. En dan zal vervanging alsnog een must zijn.
 

Roytjuuh

  • #10
Klopt een keukenblad beweegt wel maar krimpt niet en zet ook niet uit, Als de keuken buiten zou staan is het een ander verhaal. Daarom zijn de eigenschappen ook goed van een epoxy:

Epoxy hars is een hoogwaardige, heldere hars.
De mechanische eigenschappen, zoals sterkte, stijfheid en slijtvast, zijn beduidend beter dan van polyester.
Epoxy hecht aan praktisch elke ondergrond, maar tast die ondergrond niet aan, zoals bij polyesterhars vaak wel het geval is.
Epoxy is waterwerend.
Epoxy hars krimpt niet merkbaar bij uitharding.
Epoxy hardt niet door tot een brosse laag zoals sommige andere systemen. Het produkt blijft ook na jaren nog enigszins elastisch.
Epoxy is gevoelig voor UV-straling uit zonlicht en moet derhalve beschermd worden met een 2-componenten kleurlaksysteem of blanke lak met sterk UV-filter.
Het werken met Epoxy kan leiden tot huidirritaties. Adequate bescherming is belangrijk.

En ik denk dat een verfsysteem goedkoper is dan een nieuwe keukenblad tenzij het een standaard bruynzeel keuken is dan kan je beter het blad vervangen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Het is dat ik weet dat het woord "epoxy" een soortnaam aanduidt.
Anders zou ik uit bovenstaand verhaal een promotie van een bepaald product halen. :?

Blijft het gegeven dat, hoe goed de bovenlaag ook is, alles valt of staat met de hechting op het kunststof blad. Dus de perfecte manier van voorbereiden, primeren, en afwerken.
Dat is voor een beroepsschilder wel even wat anders dan een klusser.
Maar goed, de TS heeft nu verschillende opties, en kan hieruit zelf een keuze maken wat hij wel of niet gaat doen.!
 

Toon

  • #12
Klusidee Kees schreef:
...en kan hieruit zelf een keuze maken wat hij wel of niet gaat doen.!
Zij Kees, zij :mrgreen:
 

Dingena

  • #13
@Roytjuuh: Een keukenblad krimpt niet en zet niet uit nee. Maar in het gebruik zit er enige vering in en de kuntof toplaag is niet zo hard dat een epoxy zoals jij beschrijft een goed idee is. De kennis over epoxy is hier echt aanwezig, maar niet een goede oplossing voor het probleem van de TS die een goed eindresultaat wil waar ze jaren mee vooruit kan.

@Kees: Inderdaad je hebt gelijk, ik zou het een klusser niet aanraden, maar ook als het een klant zou betreffen en hij/zij zou het door ons uitgevoerd willen hebben zou ik de risico's duidelijk aangeven en het liever niet doen.


@Queeny: Ga naar een verfspeciaalzaak als je nog meer info wilt over het verven van je tafelblad en de risico's die hier aanhangen. Anders succes met het vervangen van het blad!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Toon schreef;
Zij Kees, zij :mrgreen:
Dat valt ook niet erg op, de TS heeft nauwelijks de kans gekregen te reageren zoveel info is er op haar afgekomen, misschien toch maar eerst een reactie van haar afwachten ?
 

Queeny

  • #15
Heren,
Wat een reacties! Wat is trouwens een TS? Altijd fijn om te weten hoe ik omschreven word....... Zeker niet iets vrouwelijks anders had Kees zich niet vergist :lol:

Ik zal die kitrand eens wegkrabben, het is geen metalen blad dus de kans op opstaande randjes zal niet groot zijn.

Het is mij wel duidelijk dat het minst risicovolle het vervangen van het blad is. Dat zal het dan wel worden, want veel ervaring met epoxy heb ik niet......

Dank, en ik zal zeker vaker gebruik maken van het forum!

Groet,
Marieke
 

Pepjo

  • #16
TS : Topic Starter. :mrgreen:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Beste Marieke,

TS is een afkorting die in forums gebruikt wordt voor degene die het eerste bericht heeft geplaatst van een onderwerp (topic). Slecht nederlands maar gewoonte geworden.

En omdat ik niet nadrukkelijk naar je naam had gekeken, kwam daar automatisch "hij" bij te staan.

Excuses dus :oops: dat ik niet zag dat het over een "zij" ging...
 

Torching Vark

  • #18
Roytjuuh schreef:
Klopt een keukenblad beweegt wel maar krimpt niet en zet ook niet uit, Als de keuken buiten zou staan is het een ander verhaal.
Euh, misschien dat het op macro schaal allemaal wel wat meevalt. Al is er is sommige keukens nogal een verschil in luchtvochtigheid gedurende de dag. Weten doe ik het niet maar het zou me alles behalve verbazen als het blad onderinvloed van vochtigheid zeker wel werkt... hangt af van de afwerking aan de onderkant maar toch.

Besides: Een pan met kokend water is 100 graden celcius, zet dat eens op een aanrechtblad van 20 graden. Levert heel wat thermische spanning op...

Of die metalen onderzetter die iets aangeschoven wordt. It doesn't feel good to me.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #19
Valt het nu wel of niet mee? Of klets je maar wat? :mrgreen:
 

Torching Vark

  • #20
:D Ook ik denk altijd goed na voordat ik iets doms zeg...

Door lokale warmteverschillen (bijvoorbeeld alleen de plaats waar de pan staat wordt heet) verwacht ik behoorlijk wat beweging in de aangebrachte lagen onderling en wellicht zelf in het blad. Dat merk je na de eerste en 2e keer niet maar de verf is er echt niet blij mee en scheurt je d'r na verloop van tijd zo vanaf.

Het verhaal over luchtvochtigheid hangt er vanaf of het blad geheel vochtdicht is. Als het blad ook van de onderkant geheel behandeld is zal het wel mee vallen, anders... vrees ik dat dit het er voor de verf niet gemakkelijker op wordt om te blijven zitten.

Wat ik verder wou aangeven is dat ik er geen ervaring mee heb. Nooit zelf gedaan, het idee ging bij mij direct de plomp in.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu