Kabels vast in pvc buis

J_Ka

  • #1
Hi allen,

Ik wilde door een loze leiding een coax en een cat6 utp trekken mbv een trekveer. De utp met ducttape aan de trekveer gemaakt en de coax met ducttape aan de utp. Uiteindelijk kwam, met veel moeite en 2 man, de utp er een cm of 10 doorheen waarna alles muurvast zit. Ik heb gepoogd alles eruit te trekken maar daarbij heb ik zoveel kracht gebruikt dat de kabels zijn gebroken waardoor er nu 2 kabels in de leiding zitten.
Op de slaapkamer heb ik de muur een stukje open gemaakt en daar is, hulde, gebruik gemaakt van flexibele buis. Ducttape icm flexibele buis is natuurlijk stom geweest en daardoor is alles waarschijnlijk gestroopt.
Wat ik mij nu afvraag is het volgende:
Hoe krijg ik die kabels eruit? Ik kan dus niet meer trekken aan 1 van beide kanten.
En hoe lang is die flexibele buis of hoe kom ik daar achter? Dan kan ik m misschien open maken en vervangen...

IMG_20220826_221042.jpg
IMG_20220826_221054.jpg IMG_20220826_221106.jpg
 

Fmrama

  • #2
Proberen aan de ene kant treken aan de coax en aan de andere kant aan de utp. Dus van elkaar af. Gelijktijdig. Tis maar een idee!

Een beetje prutswerk van de vorige eigenaar!
Indien het kan zou ik de hele buis uit de gipsmuur halen en er een nieuwe geschikte buis in leggen en dicht stucen.
 

J_Ka

  • #3
Zoals eerder gezegd, ik kan niet trekken want de kabels zijn afgebroken.
Als dat wel kon was het geen gek idee geweest trouwens
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Een coax en cat 6 gaat ook moeilijk in een 5/8 fles buis je had beter een cat 5 kunnen gebruiken die is een stuk dunner en dan nog is het de vraag of er geen haakse bochten in de buis zitten.
Wat je nog kunt doen is hier een stuk van de flexibele buis halen zodat je de kabels weer goed vast kunt pakken.
Voordat je gaat trekken spuit je siliconenspray in de buis van de kant dat het zover mogelijk de buis in kan zakken. Heb je dat niet dan gewoon wat water in de buis blazen. (dus vooral geen zeepsop gebruiken)
Dat blazen doe je bij voorkeur met veel kracht zodat het water een eind de buis in komt.
Heb je toevallig een compressor oid. dan water in de buis gieten en met de compressor door de buis blazen (fietspomp oid. kan ook maar is meer werk).
Komt er aan de andere kant water uit dan proberen de kabels weer los te trekken.

Heb je de kabels er uit dan een sokje oid. gebruiken (stuk 3/4 buis werkt ook) om het afgeknipte/gezaagde stukje flex buis weer de koppelen met de rest.

De volgende keer die ducttape vergeten en gewoon je kabel een stuk aanpellen (de een wel langer dan de andere) bijv, de een 15 cm en de ander 20 cm. Die aangepelde stukken haal je door het oog van de trekveer en je draait alles in elkaar zodat het zo dun mogelijk blijft.
Evt. gewoon een stuk isolatieband er omheen of achter het oog de losse draden even aan elkaar solderen.

Maar misschien heb je geluk want het lijkt alsof deze flexbuis door de hoek gaat dus het kan zijn dat daar ergens een doos zit en dat men die verlegd heeft naar de andere muur.
Dus met de achterkant van een schroevendraaier of met de houten steel van een hamer op de muur tikken op zoek naar een holte waar mogelijk de oude wanddoos zit.
 
Laatst bewerkt:

J_Ka

  • #5
Thanks! Haakse bochten zitten er niet in. Hij gaat recht omhoog vanaf de meterkast (zit bijna recht onder de slaapkamer) en dan dus een stukje flexibel.
Ik heb nog een 5e kabel liggen, is die dunner dan de 6?
Ik ga je tips proberen!
 

Fmrama

  • #6
Aan de ene kant kun je al een stukje van de flex buis wegsnijden. Mss aan de andere kant ook. Dan komt de coax en utp weer wat vrij?
 

J_Ka

  • #7
Nog een vraagje, kan ik erachter komen hoe lang die flexibele buis is? Of heb ik dan een endoscoop nodig?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Dat kun je pas voelen/horen als je de kabels er uit hebt
Zolang je in de flexbuis zit voel je met het induwen van de trekveer de ribbels, ben je daar voorbij dan zal het induwen soepeler gaan.
Als hij recht omhoog gaat dan vanaf de bovenkant de nodige siliconenspray in de buis spuiten (dan plakt je ducttape ook niet meer) zodat dit naar beneden kan zakken.
Maar zoals ik al aangaf lijkt het alsof de flexbuis de hoek omgaat, vertrekt beneden een gladde buis en komt hij boven in flex uit dan moeten die ergens aan elkaar gemaakt zijn en de kans is groot dat (mede gezien de bobbel in de linker muur) dat hij daar ergens aan elkaar gemaakt is.
 

J_Ka

  • #9
Ah door te voelen is wel een goede. De flex buis gaat inderdaad opzij. Niet heel scherp maar wel opzij. Ik zal vandaag eens kijken. Bedankt
 

Ijssel87

  • #10
Zit er niet gewoon ergens nog een doos verstopt?
 

J_Ka

  • #11
Het is gelukt hoor. De kabels zijn eruit. Had de flex buis open gesneden waardoor ik kon trekken. Echter is het gehele flexibele stuk ook los gekomen -.-
Iemand tips hoe ik dit terug krijg? Zal wel verder breken worden ben ik bang
 

Ijssel87

  • #12
Ja je zal open moeten breken tot het stuk waar het los is of gebroken is. En dan een mof gebruiken om weer opnieuw met buis door te gaan. Kun je het wel een stuk beter weer opbouwen, dat is het voordeel.
 

J_Ka

  • #13
Dit is hoe t er nu uit ziet. Precies voorbij dat hoekje zat ie vast. Is een cm of 10 gezien de lengte van t buisje

IMG_20220827_104052.jpg IMG_20220827_104016.jpg

Het gat dat ik nu gemaakt heb is puur het weghalen van stuc/zandsteen. Die rand is van beton.

Als ik er geraak, hoe zou je het dan opbouwen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu