Jung schakelaar te ver gedemonteerd

Saucisson

  • #1
Ik heb door omstandigheden heel gehaast voor de stukadoor alle wcd's en schakelaars (te ver) gedemonteerd. Nu probeer ik de schakelaar weer in elkaar te zetten maar zonder succes. Voor ik 20 nieuwe schakelaars koop :cry: hoop ik dat iemand mij kan vertellen hoe hij weer in elkaar kan of dat het een verloren zaak is.
Ik constateerde een los metalen wipje. Dat kan ik er uit schudden en na veel pielen heb ik ontdekt dat hij op tenminste twee manieren passend terug te plaatsen is. Alleen beide manieren doet de schakelaar het niet.

IMG_5899.jpg
IMG_5896.jpg
IMG_5898.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
In het algemeen kan ik zeggen dat het ronde bolletje op foto 1 tussen je vingers het punt is dat contact maakt. Meestal tegen een andere rond bolletje, die moet je dus ergens kunnen zien.
Kijk eens bij een andere hoe het losse lipje daar zit, zullen er vast nog een paar goed zitten.
 
  • Like
Waarderingen: Saucisson

Sander 1972

  • #3
Als je er nieuwe inzet weet je dan wel waar je mee bezig bent?

Deze zijn stuk, klemmetjes afgebroken. Dus ik zou er geen energie in steken.

Alleen blijft de vraag of je niet beter even iemand met kennis het voor je terug laat monteren
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

HBH

  • #4
Delen die een duidelijk breukvlak vertonen zijn niet op de juiste manier uit elkaar gehaald en inderdaad een "verloren zaak". Daarvoor zul je dan wat nieuws moeten kopen. Of de rest eventueel nog weer in elkaar kan worden gezet zou ik laten bekijken door een persoon die wel handig is.
 

Saucisson

  • #5
Dank voor de hulp. Daglicht en een goede nacht slaap heeft ook geholpen.

Bij mijn vorige woning kon de stucadoor gewoon over de dozen (die ik zelf had gemonteerd) met afdekplaatjes heen maar bij deze woning werden om onduidelijke reden alle wcd's en schakelaars al gemonteerd. Het zal iets met te maken hebben met wat wel en niet binnen de oplevering valt (geld en tijdverspilling als je het mij vraagt, achteraf...).

Voor een volgende klusser die per ongeluk iets teveel demonteert zodat de stukadoor vlak kan stucen (zo raar is die gedachte niet) zet ik uit een hoe hij weer in elkaar moet.

Logischerwijs moest het 'wipje' links zitten daar komt ook de fase draad binnen, zie het rode 'knopje' en daaronder het contactje (links boven in het witte element deze zit rechts niet). Rechts waar ik het had teruggeplaatst, is bij deze enkele schakelaar niet in te zetten als stroombrug. Het rondje moet naar beneden en het hobbeltje naar voren. De 'armpjes' van het metalen wipje moeten in een soort gleufjes vallen. Zie mijn tweede foto hierboven maar dan dus aan de linkerkant en niet rechts zoals ik daar gedaan had. De metalen verende pin moet op het wipje komen. Druk eerst de kant met de pin op zijn plek en dan de rechter kant. Klik, klak klaar.

IMG_5901.jpg


Tot slot een klusidee van mij: pas op met voordelen over hoe 'handig' iemand is. In dit geval kon ik er wel om lachen maar we zijn hier om elkaar te helpen met klussen, niet om elkaar te ontmoedigen of op onnodige kosten te jagen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Saucisson schreef:
...pas op met voordelen...
Je bedoelt denk ik vooroordelen...

De betreffende uitspraak kwam in dit geval niet van de forumleiding, van één van de vaste beantwoorders of van één van de (elektra)specialisten, maar van een forumlid dat hier nog niet zo heel lang meedoet. Kon jij niet weten, maar het is voor de moderatie hier absoluut onmogelijk om de antwoorden van elk forumlid op een weegschaaltje te gaan leggen.

Ik denk toch, dat het betreffende forumlid aan de hand van de getoonde beelden heeft geconcludeerd dat dit niet erg handig was uitgevoerd. Of dat dan (in dit geval) al of niet terecht was, kan en wil ik niet beoordelen. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Saucisson

HBH

  • #7
@Saucisson: Met je nadere uitleg blijkt alles gelukkig minder rampzalig dan in eerste instantie door je beschreven en getoond. Daarmee heb je het eerdere, min of meer door jezelf geschapen beeld van handigheid geheel omgekeerd! Goed gedaan. Achteraf gezien was die opmerking over "handig" dan ook niet zo handig.

@Kees: Ik dacht inderdaad in eerste instantie dat e.e.a. nogal onhandig was uitgevoerd. Maar zal daarin ongetwijfeld niet alleen hebben gestaan.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

@rie

Specialist Elektra
  • #8
Toch nog even een opmerking. Voor het stucadoren/granollen altijd het schakelmateriaal demonteren. Anders komt het materiaal te diep te zitten waardoor schakelaars niet goed meer schakelen en stekkers uit de stopcontacten vallen.
 
  • Like
Waarderingen: Saucisson, Mn22 en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu