Jaga Tempo vrijstaand wordt niet warm

René Klus

  • #1
Hallo,

Ik heb een cv installatie aangelegd en hierbij zijn alle wandradiatoren van Thermrad maar voor de schuifpui heb ik een Jaga tempo vrijstaand geplaatst. Het systeem is vanaf de bovenverdieping, de ketel Remeha, verdeeld in een de voorkant van het huis en de achterkant.

Nu worden alle radiatoren warm behalve de Jaga. Als ik de radiatoren dicht draai welke voor de Jaga zitten, dit is de laatste in de rij, dan wordt hij wel warm.

Ik heb het systeem voorzien van 22 mm pijp tot aan de eerste radiator en daarna alles met 15 mm.
Alles is ontlucht en werkt ook goed behalve die ene radiator.
Kan iemand mij vertellen wat ik verkeerd heb gedaan.

En hoe ik dit kan oplossen.

René
 

Chathanky

  • #2
Als de laatste alleen warm wordt als de rest dichtdraait ziet het er naar uit dat je radiatoren niet goed zijn ingeregeld.

Dit kan geschieden door middel van de voetventielen of bij radiatorafsluiters met een voorinstelling. Wat je moet weten is wat de pompopbrengst is (als je merk en type pomp weet is dit op de site van de fabrikant op te vragen), dan het geinstalleerd vermogen van de radiatoren (als je dat weet weet kan je de benodigde liters water per uur uitrekenen en daar de pomp op instellen + een marge houden voor de leidingverliezen), de instelling van de radiatorkranen of voetventielen zijn dan per radiator in te stellen (gegevens moet je dan hebben van de kranen en afsluiters).

De instelling voor het verschil van aanvoer/ retour temperatuur is voor 10 graden verschil 2x zo groot als voor 20 graden. (het aantal liters per uur wat de pomp moet leveren)

Met een benadering krijg je de laatste radiator ook wel warm door de eerste radiatoren wat te knijpen dit heeft dan wel het nadeel dat bepaalde vertrekken sneller op temperatuur zijn dan de anderen.
Een goed ingeregeld systeem bespaart je ook nog energie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Klusservice schreef;
Ik heb het systeem voorzien van 22 mm pijp tot aan de eerste radiator en daarna alles met 15 mm.
Dit is geen informatie waar je veel aan hebt, het is belangrijk te weten hoeveel radiatoren en hoeveel capaciteit er op de pijp van 15 mm. zitten, ik heb nl. het idee dat de leiding te dun is.
 

Chathanky

  • #4
Kan inderdaad een belemmering zijn, het is vanaf de ketel gesplitst, maar hoe verder?
Iets meer gegevens over het verloop ven de leidingen en groottes van de radiatoren zou wel handig zijn.
 

René Klus

  • #5
Vanaf de ketel lopen er naar rechts(achterkant pand) een badkamer radiator, 900 watt en een radiator van 1000 watt hierna gaat de leiding naar de onderverdieping, 90cm waar een kleine radiator van 800 watt zit en dan door naar de Jaga welke 3200 watt heeft. Alles wat links van de ketel zit wordt goed warm.

We hebben de Jaga ook via de thermostaatknop op de hoogste stand afgesteld. De leidingen worden warm tot aan de thermostaatknop en daarna houdt het op.

Ik hoop dat jullie zo genoeg info hebben om nog een beter beeld te krijgen van mijn probleem.

Alvast bedankt.
René
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Draai de thermostaatknop van de radiator eraf.
Hieronder zit een stift deze moet helemaal naar buiten staan.
Kijk of de voetventielen wel open staan.
 

Chathanky

  • #7
Wat voor type voetventiel en radiatorkraan zit er op?

Probeer ook de lijn waar de jaga opzit de voorgaande radiatoren dicht te draaien, na 20 minuten zou de jaga dan warm moeten wezen, is dit niet zo dan zit er bij de jaga iets niet goed (voetventiel/ radiatorkraan) wordt hij wel warm dan is er een stromings tekort zoals eerder beschreven.
 

René Klus

  • #8
Bedankt vast voor de tips ik ga ze even uittesten en mocht het dan nog niet lukkken dan meld ik mij weer. Ik ga eerst kijken of de radiator kraan wel goed open staat en dan bekijk ik de leidingen.

René
 

René Klus

  • #9
Nou heren bedankt voor de tips ik heb het volgende gedaan, eerst alle radiatoren opengezet en ze toen een voor een vanaf de ketel geknepen en toen werkte alles goed dus werd de laatste ook goed warm.

Bedankt en tot een eventuele volgende keer.

René
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu