Isoleren schuin dak met dampdichte folie aan de buitenkant

System7

  • #1
Op het dak van mijn huis (uit 1966) ligt naar alle waarschijnlijkheid zwarte dampdichte plastic folie over het dakbeschot. Dat betekent dat ik niet zomaar isolatie aan de binnenkant kan aanbrengen want dan zou een zgn. 'koud dak' ontstaan met houtrot tot gevolg.

In mijn "klusbijbel" van Willem Aalders staat dat ik in dit geval een soort spouw kan maken door gaten van 20 mm in het dakbeschot te boren (in de buurt van de gordingen) en een tussenruimte van een paar cm te laten tussen het dakbeschot en het isolatiemateriaal. Op die manier zou eventueel vocht uit het dakbeschot weg kunnen.

Vraagjes (want Aalders is niet erg compleet in zijn beschrijving): is dit een goede methode en zo ja, om de hoeveel cm moet ik gaten boren en wat is een goede 'diepte' van de ontstane spouw?

Een alternatief lijkt me het vervangen van de dampdichte folie door dampopen folie, maar aangezien ik daarvoor het hele dak moet verwijderen sta ik daar niet om te springen...

Dank alvast voor reakties.
 

Fiesiekus

  • #2
Je hoeft het dak niet te verwijderen; alleen de pannen. Ik ben zelf geen voorstander van die methode waarbij de dampdichte folie aanwezig blijft.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zou eerst voor de zekerheid kijken welke folie er op ligt.

De methode die u beschrijft kan heel goed, zorg er wel voor dat er gaasjes op de gaten komen i.v.m. insecten zoals wespen etc.
De folie ook doorboren, anders helpt het niet.
 

System7

  • #4
Fiesiekus schreef:
Je hoeft het dak niet te verwijderen; alleen de pannen.
De nieuwe folie moet ik toch onder de panlatten aanbrengen? Nu is de situatie (van binnen naar buiten): dakbeschot, folie, panlatten, pannen.

Maakten ze in 1966 ook al dampopen folie of ben ik wat dat betreft kansloos? :? En hoe kan ik definitief vaststellen of het dampopen of dampdichte folie betreft?
 

System7

  • #5
Jan schreef:
De methode die u beschrijft kan heel goed, zorg er wel voor dat er gaasjes op de gaten komen i.v.m. insecten zoals wespen etc.
De folie ook doorboren, anders helpt het niet.
Dank. Kun je wellicht ook nog iets zeggen over de afstand tussen de gaten en de 'diepte' van de spouw?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De 2 cm die genoemd wordt is voldoende, de gaten om de 50 cm.
Boor de gaten net onder en boven de gordingen zodat er luchtstroming ontstaat.
 

Fiesiekus

  • #7
De luchtstroming is onvoldoende (als ie al optreed, je hebt nl geen drijvend drukverschil) om het dak te ventileren. Bij renovatie/nieuwbouw wordt altijd dampopen folie toegepast.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Er hoeft vrijwel geen luchtstroming te zijn, het is vrijwel onmogelijk dat er vocht tussen dakbeschot en isolatie komt, het is meer bedoeld om verstikking tegen te gaan..
Aan de binnenkant van het huis wordt immers dampdichte folie toegepast.
Bij renovatie en nieuwbouw worden er dakplaten met isolatie toegepast, dat heeft totaal niets met deze situatie te maken.
 

System7

  • #9
Stel dat ik de dampdichte folie laat verwijderen en laat vervangen door dampopen folie, kunnen ze dan de dampdichte folie tussen de panlatten wegsnijden en de nieuwe dampopen folie over de panlatten heenleggen zodat deze niet verwijderd hoeven te worden? Als ze namelijk alles moeten verwijderen om alleen dampopen folie aan te brengen kan ik volgens mij net zo goed een heel nieuw renovatiedak laten aanbrengen; dat zal ongeveer net zo duur zijn?
 

Fiesiekus

  • #10
Ik zou geen dampopen folie meer terugplaatsen. Alleen de oude folie zo goed mogelijk wegsnijden/trekken.
 

System7

  • #11
Er is een bekende leverancier van isolatiematerialen die claimt dat hun vochtregulerende klimaatfolie zelfs bij een dampdichte constructie kan worden toegepast. Zou dat iets zijn? Gaten boren in het dakbeschot vind ik toch minder vanwege de kans dat er bij lekkage in het dak (beschadigde/weggewaaide dakpannen) regenwater via de gaten in de isolatie loopt.

Zouden ze kunnen garanderen dat je houtconstructie niet wegrot als je hun spullen gebruikt? E.e.a. ziet er goed uit in de PDF; ze hebben speciale strips om de comfortpanels mee te monteren en bijpassende klimaatfolie.

Iemand ervaring of andere ideeën?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Folie over de panlatten is weggegooid geld, ten eerste zijn de pannen niet goed meer te hangen en ten tweede drukken de pannen door de folie, weg geld en moeite.
Niet moeilijk doen en aanbrengen zoals u zelf voorstelt in uw eerste topic.
 

System7

  • #13
Hallo,

Op mijn dakbeschot ligt (naar ik aanneem) dampdichte folie. Ik wil dat er niet afhalen vanwege het werk & de kosten (kan het niet zelf), en heb daarom besloten om aan de binnenkant de 10 cm glaswol af te dichten met speciale folie van een bekend Nederlands merk dat hier speciaal voor bedoeld is; in de zomer kan het vocht door de folie het huis in en in de winter houdt deze het vocht dat vanuit huis komt tegen zodat dit niet in de constructie kan trekken. E.e.a. wordt daarna afgewerkt met gipsplaten. Mijn vraag: heeft iemand positieve of negatieve ervaringen met dit produkt? Voor zover mij bekend is er maar één leverancier.

Andere vraag: het dakbeschot kiert behoorlijk (in de jaren 60 noemden ze dat ventilatie :? ) en ik lees in diverse klusbeschrijvingen dat ik daar eerst triplex plaatjes tegenaan zou moeten timmeren om e.e.a. winddicht te maken. Daaroverheen zou dan de glaswol moeten komen, gevolgd door die folie. Triplex lijkt me echter behoorlijk kostbaar, zijn er misschien ook andere manieren (hardboard bijv.?) om e.e.a. af te dichten? Bij de dakvoet zit geen folie meer en kijk ik met een beetje moeite gewoon naar buiten :shock: dat ga ik dus dichtschuimen met PUR.

Dank alvast!

Grtz,
Joost
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Deze folie is volgens mij een paar jaar op de markt en daar zal nog weinig ervaring mee zijn.
De folie op je dakbeschot zal waarschijnlijk een waterdichte maar ventilerende folie zijn.
Ik zou eerst even uitzoeken wat voor een folie is aangebracht.
*wgb*
 

Chathanky

  • #15
Dampregulerende folie is een oplossing voor dergelijke situaties.
Ze zijn wel een stukje duurder dan de normale folies.
Mits volgens voorschrift van de fabrikant aangebracht heb je garantie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Topics samengevoegd, zelfde onderwerp, graag bij dit topic blijven.
 

System7

  • #17
Wgb schreef:
De folie op je dakbeschot zal waarschijnlijk een waterdichte maar ventilerende folie zijn. Ik zou eerst even uitzoeken wat voor een folie is aangebracht.
*wgb*
Zou ventilerende folie in 1966 al hebben bestaan? Ik ben gewoon bang dat het gewone dichte folie is.

Hoe kan ik controleren wat voor folie het is?
 

Millew

  • #18
Denk het wel. Ik zat in 1968 op de MTS en toen werd het gebruik van deze folie al aanbevolen.

Een paar dakpannen eraf en je weet het. Ventilerende folie bestaat uit horizontale stroken folie van (als ik het mij goed herinner) ca. 15-20 cm breed, die met puntlassen zijn verbonden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
En een foto zegt meer dan 1000 woorden.
*wgb*
 

System7

  • #20
Okee dan, op gevaar voor eigen leven ( :wink: ) heb ik 1 dakpan verwijderd, ter hoogte van de dakkapel. Volgens mij is dit dampdichte folie (1 met en 1 zonder flits gemaakt):




De bovenste panlat is waarschijnlijk los geweest toen de dakkapel gerepareerd werd, hoogstwaarschijnlijk is toen ook die lelijke vouw in de folie gekomen.

Tussen de kieren van het dakbeschot (op diverse plaatsen) zie ik deze folie zitten als een glimmende laag, en nergens zie ik tekenen van ventilatie als bijv. gaatjes of stroken. Oftewel, volgens mij is mijn dak geheel bedekt met een dampdichte folie... Toch?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu