Isoleren badkamerplafond onder plat dak met Bitumen

GertjandO

  • #1
Beste lezers,

0EDF7427-603F-4ACE-AAD8-665189C04697.jpeg


Boven mijn badkamer bevindt zich een plat dak met bitumen dakbedekking. Dit dak wil ik graag isoleren.

1. Kan ik aan de onderkant het beste een dampdichte folie toe passen of sluit ik dan eventueel vocht op tussen de dampdichte folie en dampdichte bitumen?

2. Bij de keuken boven het plafond (houten balklaag) bevinden zich een klein stukje dak met bitumineuze dakbedekking erboven en een deel waar de badkamer boven zit. Moet ik hier ook folies toepassen? En wat adviseren jullie dan bij 2 en 3?

ik was van plan om een Klimaatfolie toe te passen in de keuken en een dampdichte laag boven de badkamer maar twijfel of dit de beste oplossing is.

dank voor het meedenken alvast
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
GertjandO schreef:
ik was van plan om een Klimaatfolie toe te passen in de keuken en een dampdichte laag boven de badkamer
Prima plan. In de badkamer liefst de elektra onder de folie zodat er geen gaten in zitten.
 

GertjandO

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik had ook nog 2 leveranciers gevraagd en krijg t reacties:

1. “In een plafond in een badkamer GEEN folie toepassen, in een badkamer is de vocht belasting erg hoog waardoor folies in het plafond averechts kunnen gaan werken. Het is erg belangrijk dat het systeem in de badkamer kan ademen, en dat de mechanische ventilatie na het douchen minimaal een uur na het douchen aan blijft.”

Advies: glaswol zonder folie, gewone gipsplaten op tengels. Glaswol isolatie tegen het dakbeschot bevestigen.

2. Normaliter gaat de voorkeur uit naar een klimaatfolie. Dit is echter niet dampremmend genoeg in het geval van een badkamer dus daar dient een dampdichte folie te worden toegepast. Noodzakelijk is wel om te zorgen dat het compleet dampdicht geplaatst wordt.

Ik neig er zelf naar om wel een folie toe te passen. Ben benieuwd hoe anderen denken over de mogelijke vochtproblemen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
als er geen folie word toegepast en de isolatie is dampopen zal de waeme vochtige lucht condenseren tegen de dakvloer met alle gevolgen van dien
 

Charel

  • #5
Uiteraard moet je bij platte daken met isolatie onder de dakvloer een zorgvuldig geplaatst dampscherm voorzien en liefst een klimaatfolie !
Van belang hierbij is ook dat het platte dak voldoende bezonning (opwarming) krijgt in de zomer en dat de badkamer wordt geventileerd volgens de huidige normen.
Tussen de keuken en de badkamer moet geen dampscherm noch isolatie worden voorzien.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
GertjandO schreef:
2. Normaliter gaat de voorkeur uit naar een klimaatfolie. Dit is echter niet dampremmend genoeg in het geval van een badkamer dus daar dient een dampdichte folie te worden toegepast. Noodzakelijk is wel om te zorgen dat het compleet dampdicht geplaatst wordt.
Dit is correct.
 

GertjandO

  • #7
Dank allen! Het wordt een dampdichte folie.
 

Charel

  • #8
Nochtans is een klimaatfolie speciaal ontwikkeld en bedoeld voor gevallen als hier waar de buitenkant volkomen dampdicht is.
Een dampdichte folie gebruik je in het geval van een meer dampopen buitenkant.
Uw tweede leverancier vermelde terecht : "noodzakelijk is wel om te zorgen dat het compleet dampdicht geplaatst wordt". En daar zit de angel: Een dampscherm, hoe zorgvuldig ook aangebracht, kan nooit voorkomen dat er waterdamp binnendringt in de dakopbouw. Met een klimaatfolie kan dat vocht er in de zomer terug uitdampen naar binnen toe wat met een dampscherm nauwelijks mogelijk is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
@Charel: Het gaat hier om een badkamer. Daar werkt een klimaatfolie niet.
 

GertjandO

  • #10
@Charel , Op de site van miofol staat bij de klimaatfolie " Miofol® Active mag niet gebruikt worden in vochtige ruimtes zoals een badkamer. ".


Vandaar dat ik toch aan een dampdichte folie dacht.

@ IJkenhout Erken je het risico dat eventueel vocht er niet meer uit kan bij het toepassen van een dampdichte folie, of denk je dat dit in de praktijk mee zou vallen als het goed aanbreng?

Hoor het graag.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Je kent het risico. Zorgvuldig aanbrengen betekent de naden goed afplakken (aan elkaar en aan de omliggende constructie). Als je dit niet voldoende vind, dan boven de isolatie ventilatie aanbrengen. Of toch maar aan de buitenkant isoleren :wink:
 

Charel

  • #12
Tja, de genoemde fabrikant gaat er dan van uit dat er in die badkamer een constant vochtig en warm klimaat is en dat is iets wat in de praktijk zelden zo is. Dat is zelfs iets dat bij een goed geventileerde woning nooit het geval zou mogen zijn.
Een andere zeer gekende fabrikant van klimaatfolies schrijft hierover:
"nooit gebruiken bij permanent zeer vochtige en/of warme binnenklimaten omdat de folie dan zeer dampopen wordt (bijvoorbeeld zwembaden en sauna’s)."
Een binnenzwembad en een sauna is nog wel iets anders dan een sporadisch gebruikte en goed geventileerde badkamer.
Sowieso zie ik niet in waarom de redenering voor een (goed geventileerde) badkamer met een dampdicht dak anders zou moeten zijn dan voor een keuken of een slaapkamer onder hetzelfde dampdicht dak.
Het allerbelangrijkste blijft dat je de badkamer (en de gehele woning) ventileert zoals het hoort.
 

Bernhard

  • #13
Waterdamp kan door een heel klein gaatje boven de isolatie in het plafond komen.
De waterdamp kan ook via een omloop, de stenen in de muur, in het plafond komen.
Boven de isolatie openingen maken met de buitenlucht.
Het vocht boven de isolatie kan dan in de buitenlucht worden opgenomen.
Dampdichte folie is dampremmend.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu