Isolatie soort/type in spouwmuur

Bart ott

  • #1
Hallo,
in een oude boerderij haal ik de binnenmuur van de (lege) spouw weg en de buitenmuur blijft alleen staan. Vervolgens wordt de binnenmuur van de spouw opnieuw (deze keer stevig) opogemetseld en de spouw wordt van isolatie voorzien. Ik heb nog 5 cm dik drukvaste isolatie liggen (van die grote platen). Kan ik dat als spouwmuur isolatie gebruiken of moet het een ander type zijn, van dat zachtere en dikkere spul?
Laat maar even weten, alvast bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een binnenmuur kan niet zomaar weggehaald worden, dat is de dragende constructie.
Tenzij de muur er later is in gezet, dat gebeurde vroeger vaak omdat de muren toen veel halfsteens uitgevoerd waren, dan is het misschien geen probleem, vraag anders even een bouwkundige om te kijken.

Welke isolatie is het ?
Merk en type vermelden kan helpen voor advies.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Wat is de functie van de ruimte? Gebruikelijk voor woning is isolatie van Rc=2.5. Bij nieuwbouw al een stuk hoger tegenwoordig.
 

Bart ott

  • #4
De buitenmuur is de dragende muur in dit geval, binnenmuur is al grotendeels weg.
Van de isolatie (drukvaste platen) weet ik zo niet het type, het zat een jaar of wat aan het plafond in een varkensschuur en is nog in zeer goede staat.
De ruimte wordt een badkamer.
Ik dacht die isolatie heb ik zo voor handen en is niet zo dik (5 cm) zodat ik de binnenste muur niet een heel eind de badkamer in hoef te plaatsen. Verder zat er dus gewoon een kale spouw van ca 4 cm dus als er dan nu wat isolatie bijkomt is dat alleen maar beter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Tja, alles is verbetering. Wil je het goed hebben? Plaats dan voldoende isolatie. Als het piepschuim is wat je hebt plaats je 3 lagen, is het een PUR of PIR plaat, plaats je twee lagen.

Als je je energierekening, comfort, energielabel en verkoopbaarheid van het huis niet belangerijk vind, laat je het lekker zo :mrgreen:
 

Bart ott

  • #6
Het zijn volgens mij pur/pir platen. Zal ik nog even nazoeken, hopelijk is het nog te vinden. Twee lagen is inderdaad een goed alternatief.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
:prima:

Plaats anders een foto van de materiaal. PUR/PIR is vrij makkelijk te herkennen volgens mij.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu