Is een indirect gestookte heater wat?

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #21
Die twee kleine pompen zijn dan zeker je ketelpompen? en die grote je systeempomp?
Of heb je meerdere afgaande cv-groepen?
 

MartijnJS

  • #22
Er is maar een ketelgroep. Het gaat inderdaad om 2 ketelpompen en een circulatiepomp. Ik wil die pomp er best op laten zitten, maar 245W is best een aanzienlijk vermogen. Of wordt er alleen rondgepompt op het moment dat er warmtevraag is?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #23
Bij een weersafhankelijke regeling is het best mogelijk dat je systeempomp altijd draait. Zit hij met een stekker in het stopcontact? of zit hij aangesloten op een regelaar?
Verder worden de pompen van de ketels waarschijnlijk gewoon door de ketel aangestuurd.(welke op zijn beurt weer wordt aangestuurd door de regelaar)

Ik krijg nu het idee dat je een heater wilt aansluiten op de beide ketels en de rest wilt afkoppelen. Pas je wel op dat er geen delen van het pand gaan bevriezen?
Je zou er ook voor kunnen kiezen om 1 ketel van de cascade af te koppelen en die te gaan gebruiken voor de heater. De rest van het systeem blijft dan zoals hij is, en kan de bestaande installatie voeden/vorstvrij houden.

Heb je nog foto's gemaakt?
 

Kacheltje

  • #24
Voor 30 kw moet je denken aan een bv een dunwandig 35 mm buis.
Dan kom je ongeveer op een 0,5 meter per seconde doorstroom en is de weerstand 73 pa/meter. bij 28 mm zit je al op 240 pa/meter verlies en een dorstroomsnelheid van 0,75 m/sec..
Aangenomen over een delta T van 20 graden tussen aanvoer en retour.
Hulpstukken en kranen hebben ook een weerstand.

Als je pomp 6 meter doet (60kpa) En je hebt de pompgrafiek en alle gegevens kun je zien of je voldoende capaciteit hebt om de heater te voeden.
 

MartijnJS

  • #25
Ik wil idd enkel de heater verwarmen en een beperkt aantal radiatoren (keuken, wc, bestuurskamer). De oude kleedkamers, waar nu het gros van de warmte naar toe gaat wil ik van de cv afhalen. Die ruimtes worden enkel voor opslag gebruikt en hoeven m.i. niet verwarmd te worden. Wc's en douches zijn in die ruimte al afgesloten.

Hier een foto van de systeempomp:
[/img]
 

Kacheltje

  • #26
Even over de heater.
Als je een heater hebt van 30 kw in die ruimte en je blaast met 20 graden meer dan de ruimtetemperatuur in dan heb je 4300m3/h lucht nodig. op 250m3 inhoud van de ruimte is dat een circulatievoud van 17,5x.
Niet echt comfortabel om je gasten daar in te zetten. :mrgreen:

Vraag 2 is hoe je komt aan 30 kw voor deze ruimte. Wat is het warmteverlies in die ruimte?
Je gaat uit van 100 a 120 watt per m3 inhoud. Naar mijn mening een flink vermogen. Dergelijke ruimtes dien je mijn inziens te berekenen en niet uit te gaan van een vuistregel.
 

MartijnJS

  • #27
@Kacheltje, ik dacht zelf dat hoe meer vermogen beter was ivm snelle opwarming. Luchtstroom had ik geen rekening mee gehouden :-(

Ik snap niet hoe je op 4.300 m3/h lucht kom? Is dat wat anders dan de capaciteit van de indirect gestookte heaters? Want daar wordt ook m3/u opgegeven.

De ruimte is zelfs nog iets kleiner dan ik dacht, 12 x 6 x 2,5 (180m3). Aan beide lange zijden geïsoleerde muur. De kanten van 6 meter bevatten 8mm enkel (voetbal)glas van 2,5 m hoog. Boven het systeemplafond zitten vezelbetonplaten met daarop dakleer. Niet supergoed geïsoleerd, maar zeker geen tochtige ruimte.

Het betreft een kantine die enkele uren per week wordt gebruikt. Doel van de heater is om de kantine snel op te warmen en dan op een redelijke temperatuur te houden. Een termperatuur bij hele koude dagen van 15 graden is prima.

Er zijn ook heaters met minder capaciteit beschikbaar:
12,9 KW met 1358 m3 /u (is 71W/m3 in mijn situatie)
15,4 KW met 1812 m3 /u (is 85W/m3 in mijn situatie)
19,6 KW met 1470 m3 /u (is 108W/m3 in mijn situatie)
30,1 KW met 3244 m3 /u (is 167W/m3 in mijn situatie)

Ik kies voor een uitvoering met een uitblaasplenum.

Welke heater zou jouw voorkeur hebben?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #28
Als je een zwaardere neemt kun je snel opwarmen(hoogste ventilatorstand), en daarna zet je hem zachter.(lagere ventilatorstand)
 

MartijnJS

  • #29
@Ingmar, dat leek me inderdaad een goede manier. Enig nadeel hiervan is weer dat een ventilatiestandinstelling ruim 260 euro kost .... dat is 40% van de aanschafwaarde van de heater :-) Budget is een beetje beperkt omdat het voor onze vereniging is.
 

Kacheltje

  • #30
Je kunt een ruimte heel snel opwarmen (de lucht), nadeel is wel dat al het materiaal niet zo snel opwarmd. En dan is het zo weer afgekoeld.
Een ruimte heeft eenmaal de tijd nodig om op temperatuur te komen.
Na bereiken van de gewenste aanwarmtemperatuur en dan de Fan lager zetten heeft het gevolg dat de temperatuur vervolgens weer daalt.
De luchthoeveelheid heeft te maken om het verwarmingsvermogen in de ruimte te brengen.

Hoeveel mensen komen er in die ruimte? Die leveren ook nog wat warmte.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #31
Als je geen standenregelaar neemt, dan is het mischien wel verstandig om een iets kleinere te nemen. De hoogste stand waait meestal wel behoorlijk, ook qua geluid.

Wat voor radiatoren heb je er nu hangen? dan heb je een beetje een idee van het vermogen.
 

MartijnJS

  • #32
@Ingmar, @Kacheltje en anderen, welke heater (zonder ventilatiesterkteschakeling) zouden jullie adviseren voor de ruimte van 180 m3:

12,9 KW met 1358 m3 /u (is 71W/m3 in mijn situatie)
15,4 KW met 1812 m3 /u (is 85W/m3 in mijn situatie)
19,6 KW met 1470 m3 /u (is 108W/m3 in mijn situatie)

Die van 15,4 KW heeft 1812 m3 /u. Is dat niet te veel luchtverplaatsing voor de ruimte?
 

Kacheltje

  • #33
Kan er niet zoveel over zeggen.
Als ik de 20 kw versie als voorbeeld neem.
Die levert met die luchthoeveelheid een verschil van 40 graden.
Als je ruimte op 20 graden gehouden moet worden en het verlies daadwerkelijk 20 kw is praat je over een inblaatstemperatuur van 60 graden. best wel heet of niet. :lol:

als je cv 90/70 doet over deze heater dan zal de heater behoorlijk zijn best moeten doen want het verschil tussen inblaatstemperatuur bij 20 graden ruimte en gemiddelde temperatuur van het blok is 20 graden.

Je blaast op 1 plek in en met 1800m3/h is dat best veel en zal goed merkbaar zijn in de ruimte dat het er waait in de directe omgeving van de heater. Echt geruisloos zijn dit soort heaters ook niet.

Zelf zou ik kiezen voor het plaatsen van radiatoren en zeker geen heater die meer geschikt zijn voor een magazijn waar soms iemand is om spullen op te slaan of er uit te halen.
Thermostaat plaatsen en een kalenderklokje en daar de dagen in zetten dat de ruimte gebruikt wordt. Als beveiliging tegen vorst een extra thermostaat die altijd inschakeld als de ruimte te koud wordt.
 

MartijnJS

  • #34
Bedankt voor de reacties.

Ik heb besloten om voorlopig nog niet over te stappen op een heater. Installateurs in de buurt stelden een 30KW unit voor, maar dat lijkt me gezien de reacties niet handig. Ik neem Kacheltjes advies ter harte en probeer het op te lossen met radiatoren.

Ik ga verder kijken of ik het systeem efficiënter kan maken door het opnieuw in te richten. Bijvoorbeeld door de 60mm cv-leiding te vervangen door een dunnere leiding. Ik plaats de nieuwe opzet in een nieuw topic en ik hoop dat jullie ook daar je licht over kunnen laten schijnen.

Nogmaals bedankt!
 

MartijnJS

  • #35
Nog een kleine aanvullende vraag. Kan een van jullie globaal een indicatie geven van het warmteverlies in watt / meter van een ongeïsoleerde cv-buis van 65 mm doorsnee? Uitgaande van een temperaatuurverschil van 70 graden?
 

Kacheltje

  • #36
Voor vlambuis 64 mm is dat ongeveer 188 watt per strekkende meter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu