Irritante brom in Avanta 28c (lijkt wel een bijen kolonie)

Martva

  • #21
Grasshopper test:

Deel 1


Brom is terug, maar minder erg.
Temperaturen halen bij lange niet de waarde die Grasshopper aangeeft.

Deel 2


Niet veel anders dan deel 1.
Klein detail is dat een van de twee warmwater kranen koud was.

Dus de wisselaar is waarschijnlijk stuk. De grote die om de brander heen zit...?
 

Grashopper

  • #22
Door koken gaat de wisselaar op den duur kapot. Tijdens het koken zal niet al het water koken, dan zou hij van de muur springen. Door bijvoorbeeld een verstopping van het filter zou het water niet snelngenoeg rondgepompt kunnen worden. Dit in combinatie met een hoge belasting (tijdens tappen) kan ervoor zorgen dat de wisselaar plaatselijkbaan dr kook raakt (aan de rand van de interne leidingen).

Door koken krijg je kalkvorming, door kalkvorming weer een lagere doorstroming en meer koken. Dit gevolgd door comfortproblemen en in het ergste geval een te hoge rookgas temperatuur waardoor de thermische beveiliging eruit brandt. Die is niet te vervangen, de wisselaar moet er dan uit
 

Grashopper

  • #23
Je delta T (verschil tussen aanvoer en retour) is goed. Dat de temperatuur niet wordt gehaald komt doordat er teveel water door de platenwisselaar stroomt. Omdat de aanvoertemperatuur nu ook lager is heb je minder last van koken. Probeer anders met het dichter zetten van de tappunten de 75 graden (t1) te halen. Zorg dan wel dat het toerental op 53 blijft staan. Wanneer deze terug loopt de kraaan weer iets verder open. Wordt het geluid erger dan is het echt wel koken, plaatselijk. Wordt ook wel micro boiling genoemd. Je doorstroming is in ieder geval ok. Zou dan via je installateur remeha in laten schakelen. Zij kunnen de wisselaar vervangen.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #24
Dit heeft niks met een verstopte wisselaar te maken.
Gezien je temperatuur verloop bij warmwater tappen, vermoed ik dat de driewegklep doorlaat.
 

Grashopper

  • #25
Hij is niet verstopt, dat lees je af aan de delta T. Maar het is wel koken. Komt wel eens vaker voor bij die Giannoni wisselaar
 

Martva

  • #26
Oke. Nu weet ik het niet meer zeker.

Is het de driewegklep die in januari is vervangen, of is het de wisselaar.

De driewegsklep is uit elkaar te halen en na te kijken. Ik hoor de driewegsklep na het warmwater terug draaien. Weet alleen niet of die helemaal schakelt.

Kans bestaat dus dat de wisselaar defect is.
Nu zie ik op internet twee prijsstellingen, een prijsstelling rond EU 370 incl btw en een van rond de EU 450. Ik heb zo een vermoeden dat de 370 een imitatie versie is.

Ik weet niet hoe het onderhoud is geweest van de ketel, gezien we net een half jaar in dit huis zitten en ik dus nooit kan aantonen wat de voorgeschiedenis van het onderhoud is. Een garantie claim op de wisselaar zal dan moeilijk worden, denk ik.
 

Grashopper

  • #27
Als je met hoge belasting en hoge watertemperaturen dat geluid hoort is het koken (micro boiling) van de wisselaar. De coils in de wisselaar gaan dan zingen. Komt wel vaker voor bij deze wisselaar.

Er is geen imitatie wisselaar. Wel een grotere (duurdere) uitvoering voor de Avanta CW5. Maar jij hebt een CW4 (zilveren display), die heeft net als de CW3 een iets kleinere wisselaar.

Schakel een installateur in en laat die er eens naar kijken. Die kan ook Remeha inschakelen om de wisselaar te laten vervangen mocht dit nodig zijn. Mijn ervaring is dat Remeha zeer coulant is in dergelijke gevallen.
 

Martva

  • #28
Ik heb net zelf contact gehad met het storingsnummer van Remeha (voor professionals). En die geven zeer duidelijk aan dat het voor mijn eigen kosten is. Ik kan niet bewijzen dat de ketel elk jaar onderhoud heeft gehad en daarbij werd er ook een verhaal opgehangen dat de installatie in balans moet zijn, elke radiator moet dezelfde flow hebben, enz.

Kans is groot dat als de wisselaar vervangen wordt, dat hier nog een narekening van komt.

Het advies dat ik heb gekregen is de wisselaar een nacht in de schoonmaakazijn te zetten en door te spoelen. Misschien dat het helpt.

Het is wel de goedkoopste oplossing.
Ik heb inderdaad een CW4.
 

Martva

  • #29
Update:

Het schoonmaken van de warmtewisselaar heeft niet geholpen om het geluid te verminderen.

Ik heb de ketel inmiddels omgewisseld door een ketel van 9 maanden oud.


De 'nieuwe' ketel is een tzerra cw4. Deze hangt inmiddels een week, ik heb hier alleen nog een het probleem dat de CV door de leidingen hoor. Zowel de circulatiepomp als de warmtewisselaar (hoge zoomtoon als er gestookt wordt. Het klinkt alsof de buren de stofzuiger hebben aanstaan). Gezien er een deel van leidingen is vernieuwd, vermoed ik dat er ergens een braam zit.

Ik heb de ketel helaas niet kunnen afregelen met een rookgas meter.

Als iemand nog tips heeft om te kunnen bekijken hoe ik deze hoge zoom toon kan weg krijgen, dan zou de geweldig zijn!

Oh ja!
Wat is jullie ervaring om het eerste deel van de leiding (van ketel naar bestaande aansluiting) waar mogelijk te vervangen door flexibele leidingen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #30
Als op de pomp een regelaar zit zet die dan een standje lager.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #31
Op de pomp zit geen regelaar, is enkel aan-uit.
Een modulerende pomp kan een uitkomst zijn.
Is leverbaar voor de tzerra als optie.
 

Yoran

  • #32
Van bestaande leidingen naar ketel flexibel is een goede oplossing, en aangezien er ook pers-knel overgangs koppelingen zijn handig met aansluiten op de ketel zelf. Wil je gas ook flexibel maken, zou ik deze wel aansluiten met een gasslang en niet de zelfde als je voor je sanitair water of cv-water gebruikt.
Met het zoemen van de ketel, kijk even de ketel goed na of er niets klem zit (pomp/ventilator). Aangezien een ketel één geheel is wordt je vaak misleid waar het geluid vandaan komt. Een eventuele rookgas analyse is nooit verkeerd.
 

Martva

  • #33
Ik heb het een en ander voor de nieuwe ketel bekeken.

De hoge zoem die ik hoor vrijwel zeker de brander. Ik zit met de ketel bijna tegen een jaar oud, dus denk dat ik m maar laat servicen hiervoor.

Ondertussen heb ik er weer een probleem bij gekregen.
Als ik warmwater tap hoor ik lucht door de driewegsklep gaan. Ik vermoed dat deze stuk is. Wat gebeurd er:

- Warmwater wordt aangezet
- Langzaam maar zeker hoor steeds meer lucht in de ketel.
- Ontluchten van de pomp heeft geen effect. Hier komt alleen water uit terwijl de luchtbellen door de ketel gaan.
- Bij het uitzetten van de warmwater kraan blijft de pomp nog even doorgaan. Stopt de pomp luchtbellen weg.
- Als test heb ik direct daarna de ketel op de vollast gezet. De driewegsklep gaat om en hoor nog heel even nog wat luchtbellen, maar daarna draait de ketel zoals ik inmiddels gewend ben.


PS. Sorry voor de late reactie
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu