Intergas Kombi Compact 22 WA inregelen / houtkachel

Aernout

  • #1
De situatie:

Intergas kombi compact HR22

-woonkamer met 3 radiatoren met thermostaat kranen
-2 kleine kinder slaapkamers met thermostaatkranen
-ouder slaapkamer komt een radiator met thermostaat kraan
-badkamer en wc (nog) niet aangesloten, en zal op minimaal aan gaan staan
- shuntleiding in hoofdleiding opgenomen

Verder een houtkachel in huis waar overdag op gestookt word.

Vanwege de houtkachel wil ik WA gaan stoken door een buitenvoeler op de HR22 aan te sluiten en de stooklijn in te stellen.

Overdag dienen de kinderkamers verwarmd te zijn, en wellicht de badkamer.
's Ochtends wil ik graag de woonkamer verwarmen tot dat de houtkachel aan gaat.

Naar mijn idee heb ik dus s'ochtends eventjes meer vermogen nodig als de rest van de dag. klopt deze redenering?

Hoe bepaal ik nou de stooklijn? Dus eigenlijk, hoe bepaal ik nou de benodigde aanvoer temperatuur? en die is dus in de dag situatie anders dan 's ochtends (bij meer vraag)?

En hoe staat de instelling van het ketelvermogen (standaard 50%) in dit verhaal?

Hoe vaak pompt de ketel warm water rond om te testen of er ergens kranen open staan? ( is dit in te stellen?)

Een hoop vragen dus, ik probeer een beetje te begrijpen hoe ik mijn ketel het gunstigste af/in kan stellen, en dus ook de achterliggende gedachte te volgen (het waarom dus!).

Op een paar knoppen drukken lukt me prima, maar ik wil zo graag weten waarom ik dat doe :-)
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
De 3 thermostaat kranen zo instellen dat ze onder bv 15 graden meedraaien en daar boven uitschakelen., volgens mij heb je ook een min aantal radiators nodig anders slaat de ketel misschien af op de retourwater temp .hangt de thermostaat in de zelfde kamer als waar gestookt wordt kan je soms ook een tweede thermostaat plaatsen
 

Xr8

  • #3
De ketel test niet of er kranen open staan. De regeling zal warmte aanbieden ongeacht of er afname is. Is er geen afname dan zal de ketel snel weer uitgaan omdat aanvoer en retour temperatuur heel dicht bijelkaar komen. Dit is een van de redenen dan deze manier van stoken niet de zuinigste is.

Zet je de radiatorkranen in de woonkamer op bv 20 graden dan zal deze 's morgens meedoen tot 20 graden. Ga je met de houtkachel over deze temperatuur heen dan zal de kraan dichtgaan en geen warmte meer van de ketel afnemen.

In de WA regeling kun je eventueel een nachtverlaging programmeren.

Succes.
 

Aernout

  • #4
Misschien een heel stom idee:

als ik nou zowel boven als beneden een aan/uit thermostaat hang die paralel op de ketel zitten.
Dan zal de ketel gaan lopen op het moment dat één van de twee thermostaten het te koud heeft.
Als ik dan vervolgens in alle vertrekken met de thermostaat kranen de maximum temperatuur in het betreffende vertrek regel ....

Risico is dat door een meetfout, afwijking of hoe je het ook wil noemen, de ketel blijft leveren op een moment dat alle radiatoren dicht zijn.

Kan ik dat dan niet afvangen door een aanleg thermostaat ofzo, die de retourwarmte meet, en gebaseerd daarop de ketel uitschakelt?

Ik pieker me suf hoe ik dit nou op moet lossen ...
 

Chathanky

  • #5
Bij een goed aangelegde en ingeregelde installatie hoef je niet perse in de ochtend extra aanwarmen.

Als je extra radiatorvermogen over hebt (overdimensie) zorgt deze er voor dat de kamers na een nachtverlaging ook weer vlot aanwarmen. De thermostaatkraan loopt verder open en de radiator geeft extra warmte af aan de ruimte, eenmaal op temperatuur sluit deze deels weer.
In de kamer van je houtkachel kun je zelf bepalen wat je acceptabel vindt bij het opstaan. Is 18 graden voldoende dan stel je de thermostaatkranen aldaar op 18 graden in en de houtkachel zal de rest voor je doen. Bij voldoende vermogen van je houtkachel zullen de thermostaatkranen vanzelf dichtlopen en zo ook je brandervermogen van je ketel.
De ketel levert enkel een cv temperatuur en de ketel past het vermogen automatisch aan aan de warmtevraag.

Nachtverlaging werkt enkel als de wa regeling echt uit schakeld. Een verlaging van de cv temeratuur zal als gevolg hebben dat je thermostaatkranen verder oplopen. Zo blijft je woning gewoon op temperatuur en is de nachtverlaging geen bezuiniging.

Het extra verbruik is voornamelijk de verliezen van je cv leidingen in onverwarmde ruimtes en met geïsoleerde leidingen verlaag je dit extra verlies. Voordeel is wel dat je met een lagere cv temperatuur minder gas verstookt doordat je ketel beter rendement gaat leveren.

Verder dien je bij een cv installatie met enkel themostaatkranen een bypassventiel te plaatsen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Als je twee thermostaten neemt , kan je dus als je stookt met de houtkachel de thermostaat in de kamer uitschakelen.dan draait de kamer dus gewoon mee op de thermostaatknoppen. kom je boven de ingestelde themperatuur, schakelen ze uit, en hou je de rest van het huis wel op temperatuur, door de tweede thermostaat . dan heeft weersafhankelijk alleen invloed op de watertemperatuur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu