Inbouwspotjes in hangende balk; IP normering

JJL

  • #1
Ik ben van plan om zo'n soort lamp te maken van steigerhout en inbouwspotjes:



Echter, ik wil deze lamp ophangen in de badkamer, waarbij de balk "los" hangt van het plafond, niet strak er tegenaan. Alhoewel er verschillende inbouwspots zijn met IP23, IP44 of zelfs een hogere normering, geldt deze IP waarde alleen voor de "onderkant" van de spot. De meeste spots gaan er vanuit dat de bovenkant wegvalt in een (verlaagd) plafond, waardoor deze afgesloten zou zijn van condens. De IP waarde van de meeste spots aan de bovenkant is dan ook IP20.

Wat te doen? Zijn er ook spots die aan de bovenkant minimaal IP21 hebben en dus geschikt zouden zijn voor mijn beoogde lamp? Of moet ik een soort van "opbouw" aan de bovenkant van het hout plaatsen, welke de bovenkant van de spots beschermd tegen condens?
 

Peter_H

  • #2
Ik neem aan dat de lamp komt te hangen in zone 3. Of er spotjes te krijgen zijn die ook aan de bovenkant voldoen aan ip21 (=geen schade indien onderhevig aan vallende druppels), ik zou zeggen zoek eens op internet. Wil je iets over de spotjes monteren, houd dan ook rekening met de warmte.

Ook als eens gedacht aan 12V spotjes?

Mooie lamp trouwens!
 

JJL

  • #3
Hij komt inderdaad in zone 3 te hangen. Ik was al online op zoek geweest, maar niet bij elke spot is de normering van de bovenkant te vinden. De spotjes waarbij ik deze informatie wel vond, waren allemaal IP20. Is er bij 12v geen probleem? Of moet dan de transformator nog in een afgesloten ruimte geplaatst worden?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Buiten zone 0, 1 en 2 is voor zover ik weet geen IP-classificatie vereist. 12V spots mag je in al deze zones toepassen, als de trafo buiten de zone is geplaatst.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu