Inbouwcontactdozen in beton

Ronald_J

  • #1
Ik zou graag een aantal extra inbouwwandcontactdozen hebben in mijn nieuwe huis. Aangezien de muur van beton is, is dat geen kleinigheid.

Op het forum las ik over een aantal methoden om die sleuven te maken, maar over de ronde gaten die je nodig hebt voor contactdozen kon ik niets vinden. Dat lijkt me toch niet te kunnen met slijpschijven. Doe je dat dan met zo'n speciale betonfrees, of heb je ook gatenzagen voor beton?

Hoe zit het met de wapening? Zijn er standaarden voor hoe dicht deze achter het oppervlak zit? Hoe doet een vakman dit meestal? Kun je met zo'n detectorapparaatje betrouwbaar meten waar de mazen in het rooster zitten?

Naast gaten voor de elektra zou ik ook nog een gat in de muur willen maken voor een doorvoer van de afzuigkap. Dat zou dan een nog veel groter (dia 15cm) gat worden.

Is dit iets wat je goed zelf kunt doen, of maakt het meer zin om een freesspecialist in te huren?
Kun je dat zomaar doen, of loop ik dan serieus risico de constructie te verzwakken? En als ik er iemand voor zou inhuren, moet ik dan een persoon hebben om de risico's te beoordelen en een andere voor het freeswerk, of kan één persoon beide?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Bij betonnen wanden laten wij ze meestorten in het werk, achteraf freesen is niet te doen.

Je kan gaten zagen in beton met een diamant gatzaag.
 

Fabian10

  • #3
Prefab beton is prima te boren. De grotere gereedschap verhuur clubs hebben watergekoelde boren met een diamantboor voor inbouwdozen en ook de grotere voor afzuig gaten.
 

Ronald_J

  • #4
En kan dit ook gewoon een blok beton zijn, of is het altijd spanbeton? En zo ja, wat doe je met het betonijzer. Ik neem aan dat zo'n gatenzaag daarvan stuk gaat?
 

Fabian10

  • #5
Gatenzaag slijt harder, maar kan er wel doorheen. Je betaalt bij verhuurders per mm slijtage, dus het kan interessant zijn om zelf een boor/gatenzaag aan te schaffen.

In mijn nieuwbouwwoning alle ovale stopcontacten vervangen door minimaal 2 dozen naast elkaar, ~ 52 gaten geboord en ben bij 2 daarvan bewapening tegen gekomen.

Er was 1 kort stukje muur waarbij het beton bestond uit kiezelstenen(?) dit was zo hard dat ik daar denk ik meer heb versleten dan 49 andere gaten incl bewapening.
 

Martijn.K

  • #6
Ik heb het jaren geleden thuis gedaan met een simpele diamant kroonboor op een hilti en dan koelen met de plantenspuit, dat was geen pretje, duurde een kwartier per gat ofzo. (had ook van die muren met kiezelstenen in het beton)

Dan kan je beter goede spullen huren.

Voor de sleuven zou ik dan een sleuvenmachine huren met twee diamant zaagbladen. Eventueel water gekoeld en anders met een bouwzuiger er bij die je er aan zet anders zit heel je huis onder het stof.

Wat je ook zou kunnen doen is je klus op werkspot zetten, dan kunnen vakmensen op je klus bieden, geen idee wat het zou kosten, maar huren is ook niet echt goedkoop.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
De wapening in een wand zal iets van 2cm onder het oppervlak liggen. Zolang het een lange wand is, verzwak je in het algemeen niets als daar een staafje weggeboord wordt. Onderschat de klus niet, ik zou dit uitbesteden of alternatieven bedenken.

Gat voor de afzuigkap is helemaal zelf niet te doen. Hou er ook rekening mee dat je ventilatie-principe in de woning heel anders wordt. Je energiezuinigheid help je bijvoorbeeld om zeep.

Beide zaken zijn een beetje zonde in een nieuwbouwwoning.
 

Ronald_J

  • #8
Thanks. Ik denk inderdaad dat ik hem even op de klussenmarktplaats ga zetten.

Ik wilde alleen even dubbelchecken wat erbij komt kijken. Sommige van die profi's doen precies wat je vraagt. En dat is niet altijd even handig aangezien ik een leek ben.

Een nieuwbouwwoning is het niet. Hij is 30 jaar oud.

Wat bedoel je precies met ventilatie om zeep helpen?
Op zich een belangrijk punt. Er is ook mechanische ventilatie, dus er bestaat inderdaad de kans dat ik daaruit lucht ga terughalen. Maar dat zou alleen tijdens het koken plaatsvinden. Zou dat een probleem zijn?
 

Martijn.K

  • #9
Ik heb geen ervaring met klussenmarktplaats, ik zet dingen die ik zelf niet aandurf meestal op werkspot en daar heb ik tot nu toe goede ervaringen mee. Klussenmarktplaats zal wel hetzelfde werken ongeveer denk ik.
 

Ronald_J

  • #10
Ik verwees ook niet naar Marktplaats.nl. Ik probeerde het gebruik van merknamen te vermijden ;-)
 

Martijn.K

  • #11
Aha, het zijn toch beiden openbare websites, weet eigenlijk niet of dit ook onder die regel valt.

Maar goed, succes met de uitvoering er van in ieder geval.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
"mijn nieuwe huis" vatte ik op als nieuwbouw...
Dan zal het ventilatiesysteem ook wel niet zo goed ingeregeld zijn, dat de afzuigkap hier invloed op heeft ;)

Als een afzuigkap aanstaat moet je altijd zorgen voor voldoende toevoer.
 

ErikdG

  • #13
Ik ben dit probleem tijdens mijn verbouwing ook tegen gekomen.

Heb een huis met prefap beton platen. Soort van tunnelbouw zoals ze in de jaren 80 nog al veel deden.
Muren zijn snoei hard.

Eerst zelf 2 boren gekocht maar kwam er niet in. Muren zitten vol met kiezels.
Ik had een beton boorder bezig voor een trap gat te zagen.
Meteen gevraagd om die gaten rond 80mm te boren voor de dozen.
Voor hem was het echt een peuleschil daar kan je echt zelf niet tegen op werken.

De sleuven heb ik zelf wel gedaan. Met een goede zware slijptol en pneumatische bijtel kwam ik een heel eind:




Voor de afzuig kap had ik het zelfde probleem. Heb alleen een manier gevonden door oude lijm blokken heen te komen. Hier gewoon een vierkant gat in geslepen en deze verder uitgeboord. Buis er doorheen en dicht gemaakt met PU schuim. De buitenkant was betimmert dus dat was makkelijk af te werken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu