Frezen in prefab betonwanden

Joete

  • #1
Beste allemaal,

Wij hebben een nieuwbouw woning gekocht. Nu moeten meer- en minderwerk opgeven, waaronder stopcontacten en schakelaars. Nu wordt het huis gebouwd door een aannemer en niet door een weggever en dat is in de prijzen wel te merken (OK, ik werk zelf ook bij een aannemer, dus ik weet hoe de prijzen tot stand komen en doe daar zelf ook aan mee :oops: ).

Het casco van de woning is van prefab beton, 100mm dik. Bij mijn weten worden wanden enkel voorzien van transportwapening en is de wapening (m.u.v. sparingen) constructief niet nodig. Toch?

Ik wil een heel aantal stopcontacten extra hebben en wat voorbereidingen treffen voor toekomstige voorzieningen. Als ik dit aan de aannemer vraag ben ik een vermogen kwijt, als ik het zelf doe kost me dat een paar dagen en een paar tientjes. Op een aantal plekken moet ik de aannemer wel vragen omdat daar (nog) geen stroom in de buurt zit. Maar het aanvullen van WCD's zou ik normaal gesproken prima zelf kunnen.

Nu vraag ik mij af of ik in deze prefab wanden sleuven kan frezen (inslijpen en uithakken, met machine met enkele dan wel dubbele schijf, zowel horizontaal als verticaal, diepte voor elektraleiding) en dozen kan boren. Bij voorkeur doe ik dit niet nat, maar wel met stofafzuiging.

Is dit goed te doen? Of is jullie advies hier verre van te blijven?

Ter info: onze huidige woning heb ik volledig zelf verbouwd (bouwkundig, elektra en riolering, water en gas wel laten doen). Onze huidige woning betreft een kzs casco, dus sowieso goed zelf te doen. Het werk ben ik dus niet bang voor, maar meer of het te doen is en of het veilig is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Met de juiste spullen kan het prima.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Kan zolang u geen verticale sleuven maakt, dan wordt nl. de sterkte van de betonwanden minder.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Waar komt de stroom vandaan? In het plafond sleuven erbij maken is niet echt de bedoeling.
 

Joete

  • #5
Dank voor de reacties zover.

Het zal inderdaad alleen gaan om de wanden. Vloeren/plafonds ga ik niet aankomen i.v.m. vloerverwarming en plafonds die je nooit meer mooi/onzichtbaar afgewerkt krijgt.

Het idee met de sleuven is bijvoorbeeld om:
- Een stopcontact in de schuur uit te breiden met een stopcontact 2 meter verderop voor bijvoorbeeld onze elektrische fietsen.
- Een stopcontact links op zolder uit te breiden met een stopcontact rechts in dezelfde wand zodat er 2 werkplekken gecreëerd kunnen worden.
- Idem voor data.
- Stopcontact links van het bed ook rechts van het bed te maken.
- Stopcontacten in woonkamer/keuken uit te breiden (misschien met alleen dozen boren, 4-voudig ipv 2-voudig bijvoorbeeld).
- Enz..

Wat wel nog een wens is, is om voor te bereiden op screens bij de ramen. Dit betekend dus dozen en sleuven horizontaal en verticaal langs en onder de ramen...

Qua gereedschap: raden jullie een dubbele schijf aan? Of gewoon met enkel 2x er langs?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu