Hydrofoorpomp hydrofoor, een pomp MET een drukvat

Marcel1963

  • #1
Beste forumleden

ik heb al eerder eens het eea uitgezet voor wat betreft het afkoppelen van regenwater. Ik ben reeds begonnen met deze mega klus, de leidingen netjes weg gewerkt enzo, alleen het aansluiten van mijn 2 toiletten, wasmachine en 2 buitenkraantjes, dan zit het binnen werk erop. Dan gaan we met de zweetlepel 2 vaten ingraven van 1 m3 ieder.
Voor dat het zover is kan ik mooi even wat advies vragen om mij beter te orienteren. Het volgende: ik heb nu net een DAB m 82 J pomp gekocht. De een zegt: als je water vraagt, gaat iedere keer de pomp draaien en zal zo niet lang mee gaan. De ander zegt weer dat je een drukvat moet plaatsen. Hoeveel liter inh? 22/40/60/100 liter en waar zijn die tegen een redelijke prijs te koop. Drukschakelaar, ook zo wat. Waar te koop, natuurlijk op internet maar graag ga ik nu voor een uitgebreid advies. Weet iemand waar in de omgeving van Leiden. Hoe werkt zo n schakelaar, kan ik de uitgaande druk daar ook mee regelen? Ik wil 2 bar persdruk hebben. Waarom wordt er geadviseerd thyleen leiding alleen onder de vloer te leggen? Ik heb vernomen dat deze thyleenleidingen niet tegen daglicht kunnen ivm uitdrogen, maar kunnen ze dan wel boven de plafond getrokken worden?
Kan iemand mij over deze vragen advies geven

MVG

Marcel
 

JanvanOel

  • #3
Ik wil dit ook gaan doen en heb in het verleden de posts hieromtrent ook gelezen en veel uitgezocht. Ik kan je wel iets verder helpen:

Wat je nodig hebt is een hydrofoor, een pomp MET een drukvat. Deze zorgt er voor dat wanneer er water gevraagd wordt er direct druk voorhande is en de pomp tijd heeft om water aan te zuigen en op te voeren. Een drukvat heb je dan al!
Voor de toepassingen waarvoor je het gaat gebruiken (dwz niet voor drinkwater of "handen was"-kraantjes is dit niet eens nodig hiervoor kan ook een pomp zonder drukvat worden gebruikt.

Wat de andere adviseurs bedoelen is denk ik wat anders. Ik denk dat zij een voorraadvat bedoelen wat hooggeplaatst is van bijvoorbeeld 100 a 200 liter. Zodat de pomp niet iedere keer aanslaat als er water gevraagd wordt maar alleen als de "voorraad"op is.

Er zijn zelfs schakelingen wat iedere nacht (in het goedkope stroom tarief) de tank automatisch gevuld wordt.

Bedenk dat de pomp sowieso iedere liter water moet verpompen die er gevraagd wordt, het gaat er alleen om wanneer en hoelang hij dat doet. Dat je dit vast niet doet om kosten te besparen zou ik afzien van een voorraadvat tenzij dit in jouw speciefieke geval makkelijk te realiseren is.

Thyleen kan niet goed tegen zonlicht (uv stralen) het gaat niet zozeer om uitdrogen (er stroomt water door!!!). Buiten dus begraven en binnen kan het gewoon. Door het plafond is super. Lopen er leidingen langs de muur dan zou ik ze door een grijze pvcbuis laten lopen. Thyleen is namelijk niet zo sterk stevig en zo bescherm je ze makkelijk.
In mijn ervaring past dit prima (met een beetje zeepsop oid te smering). PVC is ook makkelijk te verven/spuiten.

De hydofoor regelt de druk, vaak kan je deze ook instellen, dat zou je na moeten kijken in de handleiding.

Succes.

Jan van Oel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wat je nodig hebt is een hydrofoor, een pomp MET een drukvat.
Wat de andere adviseurs bedoelen is denk ik wat anders. Ik denk dat zij een voorraadvat bedoelen wat hooggeplaatst is van bijvoorbeeld 100 a 200 liter. Zodat de pomp niet iedere keer aanslaat als er water gevraagd wordt maar alleen als de "voorraad"op is.
Misschien dat topic nog maar eens goed lezen, er is niemand die het over een voorraadvat heeft en de hydrofoor wordt ook al meer dan 1 keer genoemd.
 

JanvanOel

  • #5
Beste Jan,

Je zit er weer kort op! Omdat de vraag niet helemaal helder is.......
Het onderwerp is hydrofoor maar er wordt informeert naar een apart drukvat, heb ik de dab j 82 m gewoon even gegoogled. Het blijkt helemaal geen hydrofoor maar een beregeningspomp te zijn. Vandaar waarschijnlijk de verwarring bij de vragensteller.

Zo zie je maar, het ligt niet altijd zo voor de hand.

Met vriendelijke groet,

Jan an Oel
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu