Houtrot onder schuifpui, rubbers versleten?

Dennis_g

  • #1
Beste experts,

Tijdens de feestdagen heb ik beneden/binnen alle kozijnen aan de binnenkant geverfd, dat was al sinds we hier wonen (2005) niet meer gedaan. Daarbij heb ik helaas een stukje houtrot gevonden aan de onderkant van een dwarse houten balk van de schuifpui. Het is de onderste hoek van het niet-schuivende gedeelte, en ik merkte dat het na een flinke regenbui weer wat natter was. Ik had er een stukje papier in gepropt nadat ik eerst het zachte en rotte hout heb weggestoken. Zie de foto's, vier van binnen en drie van buiten. Er is ook een stukje van de liggende dorpel aangetast.

Voor zover ik kan zien is het rotte hout zo goed als weg. Ik heb al wat gezocht in dit forum en volgens mij kan ik het beste de volgende stappen volgen:

- indien nog aanwezig, al het rotte hout wegsteken, en goed laten drogen
- impregneren met schimmeldodend middel, misschien is dit ook meteen een verharder?
- opvullen met plamuur of houtpasta of wat dan ook

Ik kan er overigens moeilijk bij, ik vrees dat het schuivende deel er even uit moet om er goed bij te kunnen.

Is dit de juiste werkwijze? En hoe komt het water naar binnen? De schuifpui ligt op het zuidoosten maar het inregenen richting de strip is vanaf het zuidwesten. Zonder die rubberen strip zou het er dus zo inregenen.

Alvast bedankt voor de reactie.

20240111_134728.jpg 20240111_134732.jpg 20240111_134743.jpg 20240111_134750.jpg 20240111_142214.jpg 20240111_142219.jpg 20240111_142234.jpg
 

PimKlus

  • #2
Je zult toch eerst het vocht probleem moeten oplossen. Rubber strip vervangen voor de zekerheid kan nooit kwaad.

Zou het ook niet via de onderkant vanuit buiten kunnen komen door opspattend water?

De bestrating aan de buitenzijde ligt wel erg hoog en strak tegen je kozijn. Het is beter om dat aan te passen met strookje met grind. Dan kan het drogen na regen, minder opspattend water, en kun je het schilderen.
Als je daar niks aan doet heb je kans dat je wel meer moet vervangen over enkele jaren.

Als het goed droog is inderdaad rotten delen verwijderen, impregneren en vullen met 2 componenten houtrot vuller.

Dit is echt een klus voor het voorjaar.
 

Dennis_g

  • #3
Dank! Ja klopt, het was het eerste betegelde stukje van het terras dat ik toen aan heb gelegd. Bij de andere schuifpui op het zuidwesten ligt er wel zo'n strookje witte kiezelstenen en daar is niets aan de hand. Ik heb toevallig gisteren m'n pa gevraagd of ik de slijptol even kan lenen om de tegels iets af te zagen, anders moet ik alles eruit halen en opnieuw leggen. En dat was eigenlijk omdat er elk jaar weer hoopjes zand tussen de tegels en de dorpel ligt die door de mieren omhoog zijn gebracht. Maar daarnaast zou het dus ook de oplossing kunnen zijn voor het vochtprobleem!

Laat ik eerst tegels dan inkorten en kiezels neerleggen. Ik kan nog even checken met een tuinslang of er water in kan komen als ik zachtjes vanaf de zijkant sproei.
 

Sander 1972

  • #4
Ik denk dat je beter de aangetaste plank beter in zijn geheel kan vervangen. Er is kans dat als je gaat slopen dat je nog meer ellende aantreft
 

Dennis_g

  • #5
Daar dacht ik ook al aan maar het is een klein hoekje, overigens is het meranti. Ik moet ook nog even uitzoeken of ik de schuifpui er samen met iemand uit kan tillen, op een YouTube filmpje zag dat er best makkelijk uit maar waarschijnlijk gaat het hier minder makkelijk. Pas dan kan ik het echt goed bekijken. Vooralsnog denk ik dat het meevalt maar ik moet er wel iets aan gaan doen sowieso. Voor nu voorkomen dat het verder rot en dan inderdaad in het voorjaar netjes oplossen. En dan meteen kijken welke wieltjes eronder zitten want die lopen bij de andere schuifpui niet zo soepel meer.

Dank voor de snelle en nuttige reacties!
 

Sander 1972

  • #6
Als die ruit eruit is wel, anders is die lood zwaar
 

Dennis_g

  • #7
Goedenavond,

Even een update mbt onze schuifpui. Ik heb een week of drie geleden een stukje ducttape in de lengte door tweeën gescheurd zodat het ongeveer 2 centimeter breed is, en dat over de rubberen strip van de schuifpui geplakt. Deze lijkt ook deels in de lengte gespleten. Eerder had ik al de tegels van het terras vervangen door smallere, waardoor er nu ook een strookje kiezelstenen tegen de schuifpui aan ligt.

Het strookje kiezelstenen heeft iets geholpen denk ik. Maar het afplakken van de tochtstrip heeft ervoor gezorgd dat het helemaal droog is gebleven. Ik deed elke week opnieuw een stukje keukenpapier in het nu open stukje om het in de gaten te houden. Alleen gisteravond heeft het zo hard geregend dat het vanmorgen iets nat was. Voordat ik het af had geplakt was het standaard na elke regenbui wel vochtig. Dus ik vermoed dat de strip sowieso vervangen zal moeten worden. Het vreemde vind ik dat de andere schuifpui op het zuidwesten nog helemaal goed is, terwijl het daar veel vaker en harder tegenaan regent.

Wordt weer vervolgd
 

Dennis_g

  • #8
Nog even een vraag over de tochtstrip van de schuifpui. Kan ik alleen zo'n heel deel kopen van metaal waar de tochtstrip dan op zit bevestigd? Of bestaan er ook gewoon normale strips die compatibel zijn? Die metalen stukken kosten rond de 150 en wie weet is het mogelijk alleen de rubberen strips te vernieuwen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu