Houtrot onder aluminium schuifpui

Bike27

  • #1
Onder mijn aluminium schuifpui heb ik (forse) houtrot geconstateerd. Het hout was zeer vochtig en met een beitel steek ik binnen enkele seconden grote stukken weg.

Het lijkt erop dat de waterafvoer niet goed in de constructie zit. Ik laat in ieder geval een timmerman komen om het te laten vervangen, maar ik heb twee vragen:

1) steunt de schuifpui op deze lat aan de onderkant (zie de zwarte pijl op het plaatje)?


Dit om de urgentie in te schatten, of dat ik meer tijd kan nemen. Aan de linkerkant is het heel fors, de rest (ongveer 3 meter) heeft het wel enigszins, maar niet heel erg.
Ik zou zelf verwachten dat de pui hierop steunt, maar aangezien het zo ver rot is, zou ik dan weer verwachten dat deze nu al geen ondersteuning meer biedt.
Hoor graag jullie visie.

2)Ik krijg geen enkele beweging in de onderdorpel van de schuifpui (zie de rode pijl). Kan ik deze met een schroevendraaier oplichten? Wellicht niet goed te zien op het plaatje, maar wellicht kunnen jullie hiermee helpen?

Alvast dank.
 

Densch

  • #2
1)
Normaliter worden aluminium kozijnen in een stelkozijn geplaatst. Het stelkozijn heeft hier dan ook een dragende functie. Dit betekend dat er stelblokjes tussen het aluminium kozijn en stelkozijn zitten die het kozijn dragen. Deze zitten als het goed is recht onder de stijlen en er midden tussen in zodat wanneer je op de dorpel zou gaan staan deze niet doorbuigt.
Het het is dus wel van belang dat hier wat aan gedaan wordt, maar het kozijn zal er zeker niet gelijk uitvallen. Voor het behoud van het verbindingen is het wel goed om hier actie in te ondernemen.
Mocht je meer tijd nodig hebben kun je een timmerman vragen het kozijn te ondersteunen.
Ik krijg het vermoeden dat het aan de aansluiting buiten ligt.
Misschien wil je hier nog een foto van plaatsen.

2)
Wacht even met de schroevendraaier, Als het kozijn gezakt is dan heeft de schroevendraaier niet veel zin. Laat iemand die hier verstand van heeft naar kijken. Voor je het weet beschadig je het profiel of andere dingen.
 

Bike27

  • #3
Dank je!

Hierbij een foto van de buitenzijde. Daar zat een jaar of twee terug inderdaad houtrot.
 

Bike27

  • #4
 

Densch

  • #5
Ik zie geen lood onder het kozijn uitkomen, maar kan dit ook slecht zien. Dit kan een reden zijn dat het hout nat word. Ook kan het van binnen in het aluminium kozijn naarbeneden lekken.
Andere opties kan ik mijn zo even niet bedenken.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #6
Dit is een gekke en ongewone constructie.

Normaal wordt een schuifpui op een hardstenen dorpel geplaatst.
Ik zou er dan ook al het hout van onder halen en een hardstenen dorpel monteren.
 

Densch

  • #7
Dit is niet gek of ongewoon. Het geniet gewoon de voorkeur om een hardstenen dorpel te gebruiken.
Vanwege financiële redenen kan er ook een oplossing worden bedacht door een houten stelkozijn toe te passen, waarbij de onderdorpel ondersteunt word door metselwerk of bijvoorbeeld een betonnen kantplank. De aansluiting word dan afgedekt met lood.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #8
Simpel:
gek of niet gek, maar als de constructie zo gemaakt is dat het hout welke onder de schuifpui niet beschermd is en dat het rot is het gewoon onjuist.

Het probleem op een goede manier oplossen is dus nu de vraag en dan raad ik hardstenen onderdorpels aan.
 

Bike27

  • #9
Korte update:

Ik heb de bouwer van het huis gesproken: constructie passen zij nog steeds toe en vinden ze ook nog prima. Als het hout rot is heeft dat volgens hen niet de oorzaak in de constructie, maar in het feit dat het onderhoudsplan niet is nageleefd, er veel water in is gekomen (door bv een te hoog terras) of een lekkage of iets dergelijks.

Ik heb er twee timmermannen naar laten kijken (een van hen is gespecialiseerd in kozijnen). Beide zien de constructie wel vaker, maar vinden een van de afwateringsgaten niet goed zitten. Deze (niet te zien op de foto) zit aan de onderzijde van buiten af gezien aan de binnenzijde van het loopgedeelte. Hiervan zeggen zij: dit moet dichtgekit zijn, sterker nog: dit had hier nooit gezeten hebben.
Over een ander punt zijn ze het ook zeer eens: een aluminium schuifpui willen zij er niet uithalen. De kans op beschadiging of torderen vinden ze te groot. De timmerman zou voor het zicht de onderzijde met een oscillerende zaag kunnen wegzagen en een balkje monteren, maar daarmee is het probleem niet opgelost (vond hij zelf ook). De kozijnenman wilde uiteraard graag een offerte voor een kunststof kozijn maken.
Ik laat nog een derde aannemer komen. Wellicht heeft die een praktische oplossing.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Hoe lang geleden is het huis gebouwd? De pui zit er vanaf het begin in?

Ik zit te denken aan een oplossing waarbij je al het hout wegkrabt en de spleet aansmeert of giet met een mortel. Dan krijgt de onderkant weer draagkracht.
 

Bike27

  • #11
Huis is in 2000 gebouwd en de pui zit er vanaf het begin in.

Dank voor de goede tip voor de mortel, hoe zou ik dat praktisch kunnen aanpakken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Dat is wel erg kort. Dan maakt de aannemer er m.i. er te makkelijk vanaf. Maar goed, ik wil me niet daarin mengen.

Wegkrabben met een schroevedraaier oid. En dan met een voegmortel of ondersabelingsmortel dichtsmeren.

Met gietmortel kan ook, maar dan moet je het aan beide kanten dichtzetten en door trechtertjes gieten. Is wat meer voorbereidingswerk.
 

Densch

  • #13
Voordat je investeert in een nieuwe kozijn kun je altijd nog eerst proberen om het oude te behouden.
M.a.w. Dan maakt het ook niet uit dat je deze per ongelijk sloopt.
Probeer eens met een hefboom het kozijn iets te lichten.
Als ik mag gokken dan is het kozijn aan de zijde waar de houtrot zit gezakt. Daardoor zal de deur door zijn eigen gewicht klemmen.
Wanneer je het kozijn dan iets omhoog brengt middels een hefboom dan zou het kunnen dat de deur weer speling krijgt en weer te gebruiken is.
Als dat zo is dan kun je tijdelijk een wig onder het kozijn slaan totdat het houtrot is hersteld.
 

Bike27

  • #14
Vorige week nog een timmerman laten komen. Hij heeft de pui grondig geinspecteerd. Het blijft lastig om te zien hoeveer de rot in het hout zit, maar het lijkt hem mee te vallen. Hij heeft de buitenzijde erg goed bekeken en vastgesteld dat dit nog geheel hard is. De binnenzijde weggehaald voorzover rot en een stukje extra om zeker te stellen dat alles weg is.
Hoewel erg snel en een (op z'n zacht gezegd) onhandige constructie geeft hij aan dmv een goede bescherming met houtrotstop en daarna volzetten van het gat dit geen probleem meer moet zijn.
Vervolgens netjes afkitten en schilderen.
Nogmaals dank voor het meedenken.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #15
Uit ervaring weet ik dat dit goed is voor een a twee jaar en dan heb je weer het zelfde probleem, maar op een plaats naast de reparatie.

Mijn advies blijft:

hout demonteren onder het kozijn en hardstenen dorpels er onder plaatsen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Ik heb laatst mijn aluminium schuifpui laten vervangen. Ik schat dat deze er zo'n 30 à 40 jaar inzat. Eronder zat een hardhouten balk (±70x140). Op de balk zat een hardhouten lat (±18x50). De balk was onderdeel van een stelkozijn rondom. Er zat verf op de balk en lat.

De balk was aan de bovenzijde verrot. Ongeveer een derde van de doorsnede was aangetast. De lat was volledig vergaan en deed dus niets meer. Ik heb helaas niet gezien of de pui op de balk steunde, of alleen op de lat.
Ik vond de aantasting erg meevallen. Mijn conclusie is dat het goed gedetailleerd was en de houtkwaliteit dik in orde was.

Terug naar het topic.
Als na 14 jaar het hout al zo is aangetast vind ik het beter dit te vervangen, of te zorgen dat de pui op een andere manier ondersteund wordt. Al heb ik het niet ter plekke gezien, en die timmerman wel ;)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Zie ik een puntje van een grindtegel? Ligt deze gelijk met de bovenkant van die betonnen plaat? Deze plaat waterd niet af naar buiten? Dan vraag je toch om een korte levensduur! :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu