Houthaard (20cm) aansluiten op twee bestaande rookkanalen (2× 15cm)?

Manders

  • #1
Wij hebben een huis gekocht met een zeer verouderde openhaard. Die hebben we verwijderd met het idee om er een nieuwere inzethaard (Barbas Unilux Cuatro Tunnel) in te plaatsen. De rookgasafvoer van de inzethaard is 20cm. De bestaande rookkanalen zijn ieder 15cm (zie foto).

De haardspecialist gaf aan dat het wel mogelijk is om de inzethaard aan te sluiten op twee kanalen hoewel dat niet zijn voorkeur heeft.

Heeft iemand hier ervaring mee? Hoe zouden we de inzethaard het beste kunnen aansluiten op de twee kanalen of toch beter een kleiner model aanschaffen en die aansluiten op een kanaal?

20211010_175526.jpg 20211010_175507.jpg
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
hang ook af van de ruimte van de kamer aantal m2 of m3 meters. kachel aansluiten op 2x 150 wordt wel vaker toegepast als aansluiting op kachel met een speciaal veloop. vergeet niet dat je met grote glasoppervlakken vaak behoorlijk moet stoken? vaak een probleem omdat de capaciteit meestal behoorlijk is
 

Manders

  • #3
Bedankt voor je reactie. De woonkamer is nu 28m2, (ca 70m3) maar we willen binnen enkele jaren aanbouwen met 15m2 extra dus 43m2 in totaal. Ramen zijn dubbel glas (hr++).
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
zou je dus als het goed geissoleerd wordt[ is] nu aan ongeveer 5kw en straks wat meer genoeg hebben
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu