Hout CV kachel aansluiten

REVink

  • #21
Bernhard schreef:
In het schema zijn de 2 circuits niet hydraulisch neutraal.
bernhard
Dit is mij niet helemaal duidelijk. Is het mogelijk om in mijn schema aan te geven hoe het dan wel hydraulisch neutraal te maken is?
 

Bernhard

  • #22
Het buffervat moet 4 aansluitingen krijgen. De pompen kunnen elkaar dan niet beinvloeden. De expansievaten moet aan de zuigzijde van de pompen worden aangesloten. bernhard
 

REVink

  • #23
Onderstaande uitleg is de gedachte van mijn adviseur.

De vraag: Of het water niet de weg van de minste weerstand kiest en dus ook het buffervat gaat verwarmen voordat de radiatoren op temperatuur zijn. Antwoord: Het volgt altijd zoveel mogelijk de weg van de minste weerstand. Het buffervat wordt alleen opgewarmd als de kachel meer liters water per minuut levert dan er de installatie in kan, er zijn 3 situaties mogelijk, zie ook tekening.
1--bv. kachel net aan en alle thermostaatkranen open, eventuele warmte in het buffervat gaat mee naar de radiatoren, buffervat koelt af.
2- de kachel levert net zo veel als naar de radiatoren gaat, het water in het buffervat staat stil, buffervat zal niet opwarmen of afkoelen.
3- de kachel levert meer dan wat naar de radiatoren gaat, het teveel van de kachel gaat het buffervat in, buffervat warmt op.



Het idee achter de 2e pomp.

Wat is de functie van de 2e pomp. Antwoord: Als de 2e pomp er niet zou zijn, zou vrijwel alleen het buffervat opgewarmd worden, in dat geval is dat de weg van de minste weerstand.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #24
Ik ben het met jullie beide eens, Bernhard heeft gelijk dat de pompen elkaar (minimaal) zullen beinvloeden, de adviseur heeft gelijk dat dit de snelste opwarming van de woning geeft bij een koude buffer.

Ik zou kiezen voor het schema van de adviseur. Geeft het meeste stookcomfort, zekers als je zoals in het geval van TS doordeweeks alleen 's avonds stookt.

Bij een grotere ketel die altijd in de warmtebehoefte van de woning moet voorzien, zou ik ook het schema van Bernhard aanhouden.

Tip: Voer de T-stukken waar de beide systemen samen komen, en de leidingen naar de buffer lekker groot uit. Dan is er de minste beinvloeding.
 

REVink

  • #25
Tip: Voer de T-stukken waar de beide systemen samen komen, en de leidingen naar de buffer lekker groot uit. Dan is er de minste beinvloeding.
Bedankt voor je advies. Is 22mm een beetje wat je bedoeld?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #26
Euuuhhh, nee. Ik neem aan dat het kachelsysteem in 22 is uitgevoerd, en de leidingen naar de woningen ook.

Dan zou ik 22-28-22 T-stukken pakken, en 28 naar de buffer.

Of nog mooier, een schroef T-stuk direct (met een dubbele nippel) aan de buffer draaien. Daarop dan 2 leidingen aansluiten.
 

REVink

  • #27
Bedankt voor dit advies. Neem het op in het totaal plaatje. :prima:
 

Bernhard

  • #28
Succes met de klus. bernhard
 

REVink

  • #29
Bedankt :prima:
 

REVink

  • #30
 

REVink

  • #31
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu