Hotpoint Ariston ARTX149 Pomp

Peterfer

  • #1
Dag heren en mischien dames,


Ik zit met een probleem, ik heb een 2ehands wasmachine de Hotpoint Ariston ARTXD149 (bovenlader) aangeschaft voor mijn schoonmoeder. Ze heeft nu een wasmachine die uit de jaren 80 komt en ze moet er zelf water ingieten omdat de inlaat defect is.


Uiteraard via marktplaats gekocht voor een redelijke prijs. Daar ter plekken alleen de lagers gechecked en laten centrifugeren. Extreem stil, dan zou het wel goed zijn.

Echter thuis bij het testen wilde hij niet meer centrifugeren en bleef hangen voor het spoelen. Buisje doorgeblazen en hij deed het weer echter krijgt hij niet al het water weg. Begint te pompen en al het water is weg, maar zodra hij aan het centrifugeren krijgt hij het water niet weg (klots extreem, met gevolg laag toerental en lekkage). Je hoort de pomp wel lopen op lucht. Help ik de pomp om de afvoerslang van de kuip omhoog te houden werkt het prima en pompt hij alles weg en gaat sneller centrifugeren. De slang is erg lang en hangt een beetje vooral als er water instaat.


Ik heb een aantal foto's gemaakt alle slangen zijn schoon de bal heb ik ook er er uit gehaald geen effect. Pomp draait normaal maar wel verroest.


Is de pomp gewoon kapot en heeft niet meer genoeg kracht ?





Ben er al dagen mee bezig, wie kan me aub helpen
 

Techrax

  • #2
Deze machine is niet uit de jaren 80, is hooguit 6-7 jaar oud.
Inlaatventiel moet worden vervangen voor het correct werken van de machine.
Controleer of er op het schoepje van de pomp speling zit, zoja dan vervangen ook wanneer u een ratel hoort tijdens het pompen.
Machines die op Marktplaats staan zijn als het ware andermans rommel, zeker bij Hotpoint, Indesit en Whirlpool aangezien dit wegwerpmachines zijn. Geef voor verdere informatie de nummers door die op het stickertje staan (typenummer en modelnummer vooral).
 

Peterfer

  • #3
Techrax, Ze heeft nu een jaren 80 apparaat, deze Hotpoint heb ik aangeschaft op marktplaats om de jaren 80 Candy te vervangen. Hij is uit 2012 deze Hotpoint. En geen goedkoop apparaat geweest ik heb de rekening erbij. Volgens de verkoper perfect in orde, echter geeft hij nu niet meer thuis. Apparaat werkt zo prima alleen de pomp cq water afvoer.


Ik kan alleen model vinden: ARTXD149 Merloni
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Zit de afvoerslang niet gewoon te diep in de afvoer?
 

Peterfer

  • #5
Bedankt voor je berichtje,

De afvoer heb ik aan een wasbak hangen voor te testen. Ik heb de pomp uit elkaar gehaald en ik kan het schoepje naar binnen duwen en naar buiten trekken. Verder rammelt deze niet als hij draait. De spoel er omheen is wel verroest. Ik heb hier nog een bosch/siemens/constructa pomp liggen ik zal een kijken of deze past en die proberen.

ps dit heb ik nog kunnen vinden

HOTPOINTARISTON ARTXD149EUHA F060216 91602160000
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Wasbak is veel te hoog dat gaat hij niet redden.
 

Peterfer

  • #7
Volgens mij is dat niet veel hoger dan de afvoer van mijn wasmachine, als ik de afvoer plat leg op de vloer in de douche loopt ook het water die de wasmachine inlaat naar buiten maar dit is normaal toch?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #8
Ja dat is normaal.
 

Peterfer

  • #9
Ok weten we dat ook weer. Wat me zorgen baart is dat kuipafvoer naar de pomp doorzakt als er water in komt te staan. Dan hangt hij omlaag en blijft er in het midden water in staan. De afvoer van de kuip is zo flexibel, dit lijkt me ook niet echt ideaal. Ik laat jullie morgen wat weten, bedankt voor jullie informatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu