Hotelschakelaar: welke zijn de juiste kleurcode in de kabel?

ETFerguson

  • #1
In een schuur moet een hotelschakelaar met een 3-aderige kabel worden verbonden met een verdeeldoos. Twee (wissel)draden komen binnen uit de andere hotelschakelaar; de derde gaat naar het lichtpunt. De normale kleurcode voor schakeldraden is wit, grijs of zwart. Drie-aderige kabels zijn echter standaard bruin + blauw + geel/groen. Dat kan (later) leiden tot gevaarlijke verwarring. Wat is de goede oplossing?
 

System7

  • #2
Bij de bouwmarkt of elektro-speciaalzaak zijn voor weinig geld rolletjes gekleurde tape te verkrijgen waarmee de aders van de juiste kleur kunnen worden voorzien. Ik meen dat ze over minimaal 10 cm vanaf het uiteinde in de juiste kleur moeten worden gemarkeerd. In jouw geval worden ze allemaal zwart; ik zou de draad van de schakelaar naar de lamp van een extra merktekentje voorzien zodat je 'm kan herkennen, mocht je bijv. in de toekomst de schakelaar nog eens willen loshalen.
 

ETFerguson

  • #3
Mooie oplossing. Weet iemand of voor dit probleem ook officiële installatie-regels bestaan?
 

Lichtpunt

  • #4
Ja, u mag bij het gebruik van een kabel de geelgroene niet voor andere doeleinden gebruiken dan voor aarding.
Dit is dan officieel.
Heeft u de reactie van System7 al bestudeerd?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Officieel zou je een nieuwe kabel moeten leggen met meer aders omdat zoals gezegd je geel/groen niet voor iets anders mag gebruiken, ook niet getaped.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu