Hotel wisselschakelaar vraag

Heiloklus

  • #1
Ik vond dit schema voor een hotelwisselschakelaar




Echter is het bij mij niet mogelijk om die zwarte draden van wcd naar wcd te trekken. Er zit dus een 'breuk' in bij de centraaldoos.

Ik kan nu 2 keer een kroonsteen gebruiken, en zo de 2 draden die lopen van wcd naar wcd verbinden. Echter, mag het ook zo?



Dat ik dus de 4 zwarte draden verbind dmv een lasklem? Of moet het echt perse van die ene plek van de schelaar naar de andere?

Ik hoop dat ik mijn vraag duidelijk geformuleerd heb.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waarom kan je niet van schakelaar naar centraaldoos naar schakelaar?
Mijn inziens is dat toch hetzelfde als met onderbreking, je zal toch met 2 draden tussen de schakelaars moeten werken.

Maar ja je mag lassen in de schakeldraden in de centraaldoos, netjes is het niet maar het mag.
 

Heiloklus

  • #3
Ik kan enkel van schakelaar naar centraaldoos. De rede is een lang verhaal, maar dat heeft te maken met de 'handigheid' van de vorige bewoner.

Wat betreft niet netjes, dat is duidelijk. Maar maag ik de 4 draden met elkaar verbinden, of moet ik het wel gescheiden houden, en dus gaan voor 2maal 2 draden aan elkaar?



Wat ik dus bedoel is, draden 3-4-7-8 zijn nu 'één' geheel. 3 is niet meer enkel met 7 verbonden en 4 niet meer enkel met 8. Is dit geen probleem?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Het is geen probleem maar de lamp zal dan altijd branden, ongeacht de stand van de schakelaars. Het is natuurlijk niet voor niets dat je twee wisselschakeldraden moet gebruiken.
 

Fiesiekus

  • #5
:lol: :lol:
 

Heiloklus

  • #6
Duidelijk. Dus ik moet 3 met 7 verbinden dmv een las/kroonsteen en 4 en 8 ook...Oftewel 2 extra lasklemmen en/of kroonstenen in de centraaldoos. Duidelijk :)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Voor massieve installatiedraad steek-las-klemmen gebruiken, geen kroonstenen.
 

Heiloklus

  • #8
Duidelijk. Kun je aangeven wat de rede hiervoor is?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Volgens mij maar "correct me if I'am wrong" kunnen de schroefjes van kroonstenen de draad zodanig beschadigen dat de weerstand toeneemt en de verbinding dus slechter wordt. Kroonstenen zijn geschikt voor soepele aders voorzien van adereindhulzen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Dat is niet waar Sxnder je zou kroonstenen kunnen en mogen gebruiken.

De nen schrijft enkel een deugdelijke verbinding voor en niet een bepaalt type.
Maar een kroonsteen is wel prutsmatriaal voor zo'n verbinding, deze gebruik je bij vaste installaties alleen bij overgangen van massief op soepel en vice versa of om uiteinden veilig mee af te monteren zoals bij ongebruikte lichtpunten.
 

Heiloklus

  • #11
Duidelijk. Ik gebruik dus 2 extra lasklemmen. Better safe than sorry :)
 

StefanD

  • #12
Heiloklus schreef:
Ik vond dit schema voor een hotelwisselschakelaar

Echter is het bij mij niet mogelijk om die zwarte draden van wcd naar wcd te trekken. Er zit dus een 'breuk' in bij de centraaldoos.
Je kunt toch altijd een draad van de eerste WCD naar de centraaldoos trekken en vervolgens diezelfde draad verder trekken naar de tweede WCD? Hij loopt dan weliswaar via de centraaldoos, maar wordt niet onderbroken.

Stefan.
 

Heiloklus

  • #13
Kan niet, aangeggeven in een ander topid. Rede die andere WCD buizen zijn uit, en ik denk erg vies. Krijg er met geen mogelijkheid iets uit, laat staan in...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu