Hoofdwandcontactdoos telefoonlijn

Klusdop

  • #1
Hallo,

Bij mijn buurvrouw is de hoofdwandcontact doos (telefoon) door vocht van binnen verroest. Nu heeft ze deze verwijderd en wil ze de draden verlengen zodat de doos (uiteraard een andere) op een wat drogere plek bevestigd kan worden.
Hoe kun je deze zo goed mogelijk verlengen. Zijn hier hulpmiddelen voor, of moet je de draden in elkaar draaien? of kan je dit met kroonsteentjes doen?

Tevens is ze vergeten te kijken welke draden waar zaten. Het was een oude doos met 4 gaten (voor een telefoonstekker). Nu heeft ze een wanddoos gekocht waar een ministecker ingaat.

Nu heb ik gehoord dat je alleen rood en blauw nodig hebt. Klopt dit? of dienen die andere draden toch nog ergens voor.

Ik zou graag van iemand horen.
Alvast bedankt,
Dop
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Er zijn speciale ptt-lengtelassen voor die je met een speciale tang moet persen, maar die zijn niet nodig.
Je kan het doen met een kroonsteen, in elkaar draaien, met zwakstroom lasdopjes.
Rood en blauw zijn meestal de spreekdraden de andere waren een EB(Extra Bel) en een flash/aarde, maar dat wordt al jaren niet meer gebruikt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Kan met een kroonsteen, maar dan wel een goede nl. met aderbescherming.
Zou je een gewone kroonsteen gebruiken, dus waar het schroefje op de aders wordt gedraaid dan bestaat de kans dat je de aders stuk draaid.
Beter is daarom om een kroonsteen te gebruiken waar de schroef op een metalen plaatje drukt en die drukt weer op de aders.

Is het een oude aansluiting met nog vetpapier er omheen (dus niet helder rood/blauw/oranje/wit dan zal het in elkaar draaien niet werken, deze aders zijn nl. nog voorzien van een laklaag. deze laag moet je er eerst met een scherp voorwerp vanaf schrapen en dan pas in elkaar draaien en onder de kroonsteen.

Maar als een telefoonaansluiting verroest, dan zal een kroonsteen waarschijnlijk ook gaan roesten, dus tape alles ook even goed in of soldeer de verbindingen gewoon, schuif er een stukje krimpkous omheen en koppel e.e.a in een waterdichte doos waarvan de de kabel openingen weer goed dichtkit.

Voor de rest kun je inderdaad meestal rood/blauw gebruiken, en deze sluit je in het nieuwe stopcontact aan op de middelste 2 pootjes (meestal rood/groen)

suc6

Gerrit Bakker
 

Klusdop

  • #4
Dank voor julie snelle antwoorden.
Het is geen aansluiting met papier erom. Maar ik zal kijken of de draden wel goed "schoon" zijn.
Ik ga er donderdag mee aan de slag. Ik zal hier nog wel even laten weten of het gelukt is.
 

Klusdop

  • #5
Mmm het is nog niet helemaal gelukt.

Ik heb de rode en blauw draad welke uit de grond komt via een ministecker verbonden met de telefoon. (koppelstukje voor ministeckers ertussen gedaan).

Er kan nu gebeld worden en ook bellen. (dat is alvast fijn) Maar er is wel een bromtoon aanwezig bij het bellen. (alleen als er verbinding is, dus niet als je nog de kiestoon hoort).
Iemand nog een tip of idee waar het aan kan liggen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Toestel defect?
Indien het een draadloos toestel is even een ander toestel proberen.
 

Klusdop

  • #7
Probleem is verholpen. Eigenlijk was er geen probleem. Ik ging de telefoon uitproberen met mijn eigen handsfree telefoon, deze was dus best ver van het basisstation verwijderd. Vandaar de brom. (dom dom van mij)

Dank voor alle snelle hulp.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Het zal allemaal best zo werken, maar als telecom monteur zou ik er niet zo blij mee zijn.
De kabel zal door mij nl. altijd vast zijn aangesloten omdat je te maken hebt met stugge kabels.
Zou je dit stekkertje een paar keer gebruiken dan bestaat de kans dat de kern van de kabels afbreekt of slecht kontakt gaat maken.
Vandaar dat ik de binnenkomende lijn altijd afmonteer in een telefoonstopkontakt en vandaar uit verder de huisinstallatie in ga.
Mocht er dan in de installatie iets stuk gaan dan is het vrij simpel op het binnenkomende punt te controleren of het aan het eigen systeem ligt of aan het netwerk buiten zonder bang te hoeven zijn dat de kabeltjes bij het binnenkomende punt het juist weer gaan begeven.

suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu