Honeywell thermostaat Chronterm 4 op Chronterm 3

jan230

  • #1
Past een Chronterm 4 thermostaat van Honeywell ook op een achterzijde van een Chronterm 3?
 

Ceeshobby

  • #2
Volgens mij is de grondplaat anders, grondplaat wissel is niet zo moeilijk. De gaten voor bevestiging zullen wel op de zelfde plaats zitten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Grondplaat is met zekerheid anders: vorm is anders, heeft een andere contactrij (op een andere plaats) en de batterijen zitten anders, waarvoor uitsparing in grondplaat. Het erop zetten van het bovendeel op de grondplaat gebeurt ook anders:

Chronotherm III:
018933.jpg

Chronotherm IV:
1670362707916.jpeg


Montagegaten zitten inderdaad ongeveer op dezelfde plekken.
Maar als je bijv. alleen het bovendeel van de Chronotherm IV hebt of kunt bemachtigen zonder de bijbehorende grondplaat, kun je montage op de oude grondplaat beslist vergeten.
 
  • Like
Waarderingen: jan230

jan230

  • #4
Dus de grondplaat van de 3 past niet onder en op de 4
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Welk deel begrijp je niet?
 

jan230

  • #6
Dus @Kees als ik het zelfde type heb III kan ik de grondplaat gewoon laten zitten en dan het bovendeel van een andere III er gewoon opklikken. En dan doet de verwarming het weer?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat mag je aannemen ja. Tenzij de oorzaak van het niet werken van het thermostaat in de grondplaat zit.

Te zien aan de afbeelding (die ik uit de handleiding heb gehaald) zitten er maar twee pennetjes die echt het contact met de ketel vormen. Die zou je even ohms kunnen meten, dus van elk van de twee pennetjes naar elk van de twee schroefcontacten. Wel eerst de stekker van de ketel eruit halen, anders bestaat de kans dat je meetinstrument een te hoge spanning krijgt. Zal iets van 12 of 24 V zijn, afhankelijk van de ketel.

Heb je niet gewoon die thermostaat verkeerd ingesteld? Wat is je probleem daarmee eigenlijk? Zijn de batterijen goed (heb je ze even gemeten ook)?
 

jan230

  • #8
Dank u wel Ik heb het gevoel dat hij warmer aangeeft dan dat het is in werkelijkheid.
Heb een andere thermomeyer er naast gehad en steeds een graad verschil kwa warmte. Ketel staat op 75 graden en voor douchen op 65.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
jan230 schreef:
Ketel staat op 75 graden en voor douchen op 65.
Dat heeft niets te maken met de honeywell thermostaat!
Die schakelt de CV in, wanneer het in de kamer waar die thermostaat hangt kouder is dan de ingestelde temperatuur en schakelt de CV weer uit als het warmer is dan de ingestelde temperatuur. Dat doet ie via een bepaalde curve, die (als dat zo ingesteld is) ook nog 'lerend' werkt, dwz. dat de thermostaat leert van het opwarmgedrag van de installatie en dan met name 's morgens de CV zodanig vroeg inschakelt dat op de ingestelde tijd 'opstaan' de temperatuur is wat hij moet zijn.

Het kan zijn dat het thermo-elementje, dat in de thermostaat zit, wat afwijkende waarde heeft (eventueel gekregen door slijtage?). Dit model klokthermostaat is echt al oeroud. Ik had hem zelf tot 2001, toen vervangen door de Chronotherm IV (en die is inmiddels ook al weer vervangen door een nieuwer model).

Of het je helpt om de thermostaat te vervangen door een andere is maar helemaal de vraag.
Weet je zeker dat die thermometer (die je ernaast gehouden hebt) de juiste temperatuur aanwijst? Heb je een geijkte thermometer gebruikt? Heb je die thermometer met je handen vastgehouden of opgehangen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
blaas hem eens lekker schoon en zet hem gewoon een graad hoger zou ik zeggen
als dat het enigste probleem is
 
  • Like
Waarderingen: Auto-Geen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu