Hoe oude ventilatieschacht te gebruiken?

Ashuis

  • #1
Hallo,

In ons oude huis loopt een ventilatieschacht vanaf de keuken naar het dak.
De ruimtes op de eerste en tweede verdieping precies boven de keuken worden omgebouwd tot badkamers.
We kunnen dit oude kanaal gebruiken voor ventilatie van zowel de keuken als de badkamers. Ons grote probleem is dat we geen idee hebben hoe dit aan te pakken.
Waarschijnlijk is het handig om helemaal bovenin een ventilator te plaatsen. Speken we dan van mechanische ventilatie? Graag advies hoe dit heet en wat de mogelijkheden zijn.
Verder wordt er alleen op natuurlijke wijze geventileerd in ons huis.

Vriendelijke groet,
Astrid
 

System7

  • #2
Met een centrale ventilator ergens boven in je huis (vaak de zolder) spreek je inderdaad van mechanische ventilatie. Onder de naam 'centrale ventilator' of 'afzuigunit' vind je op internet diverse merken met verschillende capaciteiten.

In jullie situatie krijg je dan 3 afzonderlijke buizen van 12,5 cm doorsnede die naar de centrale ventilator moeten lopen. Het is afhankelijk van de grootte van je ventilatieschacht of dat gaat passen.

Nadeel van 'gewone' mechanische ventilatie is dat je warme lucht zo het huis uit gezogen wordt. Het alternatief dat daar iets tegen doet heet balansventilatie, maar de installatie daarvan lijkt me nauwelijks een doe-het-zelf klus. En het onderhoud - met name: laten reinigen - is erg belangrijk om gezondheidsklachten te vermijden.

Sowieso zul je je bij het installeren van welk ventilatiesysteem goed moeten inlezen v.w.b. de hoeveelheden af te zuigen lucht, waar die lucht precies vandaan gaat komen (roosters, kieren onder de deuren, etc.), of er een toerenregeling bij moet komen en zo ja, waar precies.

Je zou ook eens kunnen zoeken op 'decentrale balansventilatie', dat is een systeem waarbij je in iedere afzonderlijke ruimte ventileert waarbij de warmte van de lucht wordt teruggewonnen en gebruikt om de inkomende lucht te verwarmen. Die units zijn beslist niet goedkoop en je moet er maar net de ruimte voor hebben om ze tegen een gevel te kunnen monteren (vanwege de korte leidingen voor aan- en afvoer van lucht), maar wie weet is het wat voor jullie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu