Heb ik wel een modulerende Vaillant ecotec plus?

Wilpshaar

  • #1
Beste mensen,

Ik twijfel of wij wel een modulerende ecotec hebben. Er zit geen extra opentherm module in zoals die online aangeboden wordt, hij zit niet links ingestoken.

Dan was onze calormatic 350 ook als aan/uit ingesteld. Wel was hij aangesloten op de eBus en de 24v rt gebrugd, zie foto in bijlage.

Ik twijfel of ik nu zo'n opentherm module wil bestellen. Natuurlijk kan ik onze service installateur ook vragen. Ben ook benieuwd naar jullie ervaringen.

Dankjewel!

Ger Wilpshaar, Dronten

IMG_20201108_163049.jpg IMG_20201108_163706.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Ketels moduleren ook op het verschil tussen aanvoer en retour temperatuur. Je hoeft dus geen modulerende thermostaat te hebben om toch de ketel te laten moduleren.

Het effect van een modulerende thermostaat wordt door gebruikers vaak overschat.
 
  • Like
Waarderingen: Bert pit

Kluskoppel

  • #3
Bij mijn ecoTEC Plus zat de VR33 OpenTherm module er ook niet in toen we in dit huis kwamen wonen. Volgens de handleiding zou deze standaard aanwezig moeten zijn. Ze zijn tweedehands wel te vinden, maar ik heb gewoon de installateur die de ketel geplaatst heeft een bericht gestuurd, deze heeft de module kosteloos opgestuurd zodat ik hem kon installeren. Vond ik erg netjes van hem, zeker gezien de ketel er al 3 jaar hing toen wij er kwamen wonen.

Na plaatsing van de VR33 module mijn eigen OpenTherm thermostaat (Remeha iSense) aangesloten, die CalorMATIC 350 vond ik maar niks, veel te beperkt qua instellingen voor een techneut zoals ik.
Overigens lees ik dat de CalorMATIC via eBUS zowel aan/uit als modulerend kan, dus mogelijk is het een kwestie van een instelling dan wel anders aansluiten? Lees de handleiding even zou ik zeggen, of vraag Vaillant/je installateur.

@Krunnie Eén van de voordelen van OpenTherm is bijv. dat je ook het tapwater opwarmen kunt beinvloeden vanaf de kamerthermostaat. Zo kun je bijv. instellen dat dit 's nachts niet gebeurd. Kan veel gas schelen op jaarbasis. En zo zijn er nog wel wat handigheidjes die een modulerende thermostaat wel kan en een aan/uit-thermostaat niet. Je stapt m.i. wel erg snel over het voordeel van een modulerende thermostaat heen ;-)
 
Laatst bewerkt:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Moduleren is iets heel anders dan communiceren :roll:
 
  • Like
Waarderingen: Bert pit

Wilpshaar

  • #5
Heren bedankt, ik heb een weekje de cv zelf aangestuurd via een aan/uit regeling en domotica. Als temperatuur onder setpoint dan een kwartiertje draaien. Op zich gaat het niet gek maar ben er ook niet gerust om. Ik ga de Calormatic 350 vanavond er weer op de E-bus zetten en de regeling op 'analoog'. Zover was ik wel. Ook met de aan/uit regeling die ik nu had, je ziet de ketel prima moduleren hoor op aanvoer en retour, hij begint nooit vol gas. Maar zou ik baat hebben bij een andere thermostaat? Lijkt er op dat ik de temperatuur wel constant laat staan op 21 graden. Ik lees het gasverbruik uit per uur in domoticz. Vannacht in onze 2-1 kap van 1992 (groothuis bouw) een verbruik van 4,5 m3, hoe was dat bij jullie? Omdat we nu net dit weekend warmterecords breken baart mij dit zorgen. Ik ga het vanavond weer terugzetten. Dankjewel heren!!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
De benodigde hoeveelheid gas is evenredig met het warmteverlies van de woning. De efficiency van een HR ketel is afhankelijk van de hoeveelheid condensatie van water in het rookgas. Hoe lager de retourtemperatuur, deste meer condensatie er plaatsvindt en dus meer warmte die je aan een kuub gas kunt onttrekken. Een modulerende thermostaat heeft hier maar heel beperkt invloed op.

Als je verontrust bent over het gasverbruik, kijk dan eens naar de mogelijkheden om isolatie toe te passen. Dat levert per euro meer besparing op dan een investering in een andere thermostaat of "slimmere" regeling.
 

avatar

  • #7
Het grootste voordeel van een modulerende thermostaat is dat hij weet hoeveel warmte erbij moet.
Bij een aan/uit thermostaat zal de ketel altijd volop gaan branden (men ervaart ook vaak de temp schommelingen in de woonkamer)
De modulerende thermostaat weet dat er bv 1 graad bij moet en zal de ketel op laagvermogen aansturen of alleen het water laten rondpompen indien deze nog warm genoeg is.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
@avatar lees even bericht #2, wat ook door vraagsteller in bericht #5 wordt bevestigd in de praktijksituatie.

Ook met de aan/uit regeling die ik nu had, je ziet de ketel prima moduleren hoor op aanvoer en retour, hij begint nooit vol gas.
 

avatar

  • #9
In post 5 zegt hij dat de temp altijd op 21 graden staat, dus geen grote temp verschillen.
ts geeft aan dat hij een vorm van domotica gebruikt, het afluisteren van de opentherm communicatie levert een hoop info op, van cv waterdruk tot allerlei andere info (hangt een beetje van de ketel af)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
De meeste ketels starten vandaag de dag op in een langzaam opstart protocol niet gelijk op vollast.
Moduleren of niet kan ook te maken hebben met wat voor installatie er achter hangt, niet iedere installatie is geschikt om alleen te kunnen moduleren.

Even als het rendement van een ketel HR ketel, deze hebben een door de fabrikant vast gesteld rendement, niet meer en niet minder. daar kan je niets bij aanpassen, het is zoals het is.

Bij een goed werkende installatie zal bij 75°aanvoer temperatuur en een delta T van 15 °C geen verschil zijn in rendement als bij 50 °C aanvoer temperatuur. De rookgas temperatuur op de retour water zijde varieert daar ook niet lineair op.

Houd het dan gewoon bij hogere temperaturen op, nee dan wordt het rendement een ietsie pietsie lager maar echt niet dramatisch veel lager. Net als het minimale verschil tussen een oude en een nieuwe HR ketel.
Bij voorbeeld, bij een RGT 95 °Cis het rendement 95,4 % / bij 75°C 96,4 % / bij 45°C 97,9 %, aangezien de meeste installatie met of zonder modulerende brander deze hoge temperaturen niet gaan halen omdat de ruimte temperatuur dan al bereikt is kan je het verwaarlozen op jaarbasis.

Vr Gr en succes ermee
 
  • Like
Waarderingen: avatar

Kluskoppel

  • #11
Als je zuinig(er) wil stoken zou ik beginnen met waterzijdig inregelen voor zover dit nog niet gedaan is. Dat levert de meeste winst op.

Zoek ook eens op "Gas besparen door middel van CV tuning". Op het Tweakers forum is hier veel over te vinden.
 

Wilpshaar

  • #12
Dankje,

Bekend met dat draadje al van tweakers. Al onze flow is wel gericht naar de verdeler, enige is de badkamer, die heb ik al geknepen.

Ik heb mijn aan uit regeling weer vervangen voor de calormatic 350. Ik zie aan gasverbruik per uur en hoor dat ie keurig bijstuurd, temp op 50 graden aanvoer, kw deellast op 15kw. Gasverbruik vanaf vanacht tot nu 3m3, is wel OK denk...

Tot zover ok,

Bedankt allemaal hè!!!!!

Ger
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu