Welk expasievat heb ik nodig?

Fmrama

  • #1
Een 15 tal jaar geleden is mijn cv ketel vervangen . Er hangt een remeha avanta 28c. Het expansievat is een 18 ltr 1.0 . Dit vat is 8 jaar geleden vervangen ook door een 18 ltr 1.0. Nu hangt de ketel in de bijkeuken op de begane grond. De hoogste radiator staat op de slaapkamer, 1 verdieping hoger. Dus < 5mtr. Het expansievat zit in de kruipruimte ca. 1,5 mtr onder de ketel. Het expansievat is binnenkort aan vervanging toe. Als ik wat google kom ik op een vat van 25 ltr met 0,5 voordruk. De remeha heeft m.i. een vermogen van 28 kw . De statische afstand van de ketel naar de hoogste radiator is <5 mtr. Nu de hamvraag. Klopt mijn redenatie? Of moet voor de statische afstand vanaf het expansievat gerekend worden. En is 18 ltr voldoende. Wat is het gevolg als er een ‘verkeerd’ vat aanhangt? Met andere woorden gewoon vervangen voor wat er altijd heeft gezeten? (Het betreft een woning uit 1968 met stalen dikke radiator buizen en radiatoren zonder voetventiel etc.)
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zou een 18 ltr vat nemen met een voordruk van 1 bar.
Als je alleen naar het vermogen van de ketel kijkt, en je uitgaat van 28kW dan lijkt mij dat overdreven.
Het grootste vermogen (28kW) is waarschijnlijk alleen nodig voor het warm water gedeelte.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Een groter vat is nooit erg, je krijgt dan wat minder drukschommelingen wanneer het water warm wordt, maar als 18 liter het al vijftig jaar doet, dan gewoon weer 18 liter nemen. Tenzij je in de nabije toekomst een grote vergroting van het watervolume in het systeem verwacht, bijvoorbeeld door het aanleggen van vloerverwarming.

0,5 bar is te laag. Dan zit je op 5 meter hoogte op de gewone luchtdruk. Je wilt altijd wat overdruk in het systeem houden en in veel ketels zit een drukbeveiliging die de ketel pas laat werken als er een minimale voordruk is. Dus gaan voor de 1,0 bar versie zou ik zeggen. Dan heb je bij de ketel die 1,5 meter hoger zit nog 0,85 bar over. Bij een 0,5 bar expansievat hou je 0,35 bar over bij de ketel en dat is echt te weinig voor de meeste modellen.
 

Fmrama

  • #4
Ok! Dank voor jullie reactie. Dan laat ik het bij een 18 ltr. 1 bar.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu