Halogeen transformatoren worden warm

Zoenvisje

  • #1
Hoi allemaal,

Even als eerst: ik ben een giga leek op dit gebied.

Ik heb spotjes in een verlaagd plafond (8 spotjes, 20 watt, ruimte van 30 vierkante meter, verder geen lichtbronnen) en ik was niet meer tevreden over de hoeveelheid licht.
Vervolgens adviseerde iemand (die achteraf niet wist waar hij over sprak maar dat is helaas gebeurd) om 'gewoon' even 50watt spotjes erin te zetten en klaar zou Kees zijn.

Dat was dus helaas niet zo 'gewoon' te doen, de transformatoren branden door. Nu zitten er nieuwe transformatoren tussen (Relco Ice, op advies van de elektro winkel) en het licht doet het prima. Alleen worden de transformatoren wel warm. Is dat normaal?

Alvast bedankt voor de hulp.

Groet
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
Zitten er nu 50W of 20W spotjes in ? en wat kan die trafo max aan vermogen leveren (..W )?
 

Zoenvisje

  • #3
Sorry voor de onduidelijkheid, het was 20 watt en nu is het 50 watt.

De transformatoren zijn 250 watt elk.

Kan het aan de bedrading liggen?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #4
Indien de verdeling goed is en de trafo's niet overbelast zijn , dan moet het goed zijn . trafo wordt altijd warm, hoe warm verschilt per fabrikant , gedimde spanning en omgeving , een deel van energie wordt omgezet in warmte. persoonlijk hou ik het altijd een beetje ruim en probeer ik niet het max uit de trafo te halen of in de buurt te komen , wordt ie ook niet te warm.
 

Zoenvisje

  • #5
De verdeling is 4 lampjes per trafo, dat lijkt mij dan prima toch?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Als een trafo 250 watt kan doen en je zet er 250watt op dan word deze nooit te warm.
Zo'n ding mag 70 graden worden.Meestal zitten ze rond de 40 graden max.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #7
Dan zit je op 200w , 80% ,moet kunnen , maar indien de draden naar de lampen te dun zijn of de aansluitingen slecht of niet goed vast kan dat ook toe leiden dat de trafo meer energie moet leveren dan aangesloten is en dan kom je wel in de buurt van max vermogen. indien je nu de 50W spots te veel moet dimmen ,zou ik de volgende keer gewoon 35W in zetten , heb je die 50W echter wel nodig ,dan moet het ook prima lukken. trafo wordt nou eenmaal te warm , merk je echter dat soms de spots uitvallen en pas na een tijdje weer werken , dan kan het zijn dat de interne beveiliging van de trafo ingrijpt en dat de trafo of installatie niet in orde zijn.
 

Zoenvisje

  • #8
Bedankt voor jullie hulp, ik ga het even aankijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu