Grondkabel 10MM2

Eriks1

  • #1
Goedemorgen,

Ik ga een laadpunt bij mijn huis aanleggen voor de auto. Nu wil ik als ik toch een stukje grondkabel moet leggen gelijk maar voor een 10MM2 5 aderige grondkabel om op de toekomst met hogere laadstromen voorbereid te zijn. Voor mijn auto is niet meer dan 11Kwh nodig dus 10MM2 is veel te ruim voor nu. Echter 10MM2 afmonteren in het laadpunt past niet altijd, bestaan hiervoor lasklemmen (verloop)?
Ik beschik in d emeter kast nu over een standaard aansluitwaarde 3 x 25A en die zal ook bverhoogd moeten worden. wat kost mij (buiten de netbeheerder kosten door de hogere aansluitwaarde) de aanleg van een extra groep ongeveer? Huis dateert uit 1982 obgeveer dus redelijk modern.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan kabels niet zomaar verjongen, daar zijn ook geen klemmen voor.

Ik zou ook zeker geen 10MM² gaan leggen,
1 je hebt het over een laadstroom groter dan 3x63A! wil die kabel echt volledig gebruikt gaan worden(aanname lengte is 15m tot 30m)
dat zou betekenen dat je waarschijnlijk een hoofdzekering nodig hebt van 3x80A minimaal.

2 Tegen die tijd heb je een nieuw laadstation nodig, een nieuwe meterkast, en waarschijnlijk een volledig nieuwe Netaansluiting, dan zijn de kosten voor dat stukje 10mm² erbij peanuts.

Het prijs verschil is nogal groot.tussen 4x10mm²+as 4x2,5mm²as.
als je perse 10mm² wilt leggen kan je een laskost plaatsen on de paal en daar overgaan op de juiste doorsnede.
 

Eriks1

  • #3
Hartelijk dank voor de zeer snelle en complete reactie, dit is mijn eerste en meteen zeer goede ervaring op dit forum.

Zou je het mij aanraden dan 6MM2 te gebruiken? dan zit ik ik qua amperage wel aan de veilige kant. De kabelkosten zijn mij redelijk worst, het terras en de tuin weer openhalen als je de kabel moet upgraden wil ik liever vermijden. Voorlopig zal ik niet meer dan 16 ampere laden.

Heb je dan ook een idee wat de upgrade van mijn thuisinstallatie (meterkast) gaat kosten.? Een grove indicatie is voldoende als ik je niet teveel vraag?
Weet je ook nog een goede installateur in Apeldoorn die dit zou kunnen doen? Kabel leggen doe ik zelf dus aansluiten/aanpassen meterkast en aansluiten laadpaal is iets wat ik wil uitbesteden. Volgens mij hebben installateurs in de regel niet veel zin in graafwerk. Ik zorg voor 60CM bovendekking maaiveld van de kabel, doorvoer naar de meterkast en laadstationlocatie.
De installateur heb ik alleen nodig voor het technisch vakwerk aansluiting en meterkast. Hoewel ik niet een volkomen leek ben, wil ik hier geen risico lopen omdat ik geen expert ben op NEN1010 en NEN3140, ieder zijn vak.
Gr Erik
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Als het terras je enige bezwaar is zou ik een mantelbuis/slang leggen, kan je alles wat je ooit nodig zult hebben er zo door trekken.

Voor 16A kan je gewoon 2,5mm² gebruiken.
Voor 20A kan dat vaak ook nog.
25A is 4mm²
35A is 6mm²
Dit alles onder voorbehoud van lengte aanleg, methode en correctiefactoren.

Prijzen moet je opvragen bij installateurs, wij geven geen offertes of adressen.
Houd er rekening mee dat niet alle installateurs kabels van derden aansluiten.
Zelf leggen en plaatsen is normaal geen probleem en dan aansluiten laten doen maar dan moet je vaak wel de materialen ook door hen laten leveren.
 

Eriks1

  • #5
Hartelijk dank voor het zo goed op weg helpen. Het heeft mij de benodigde info opgeleverd om verder te kunnen.

Gr Erik :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu