Groepsschakelaar defect?

Chrisvos

  • #1
Afgelopen vrijdag viel ineens de stroom uit op een van de drie groepen hier in huis. Ik dacht dat misschien de stop van die groep eruit was geslagen maar in de meterkast stond de schakelaar nog gewoon 'aan'. Ik heb toen de schakelaar van de groep en de aardlekschakelaar en uit gezet. Daarna werkte het weer.
Na een paar uur gebeurde echter weer hetzelfde. Ik heb toen voor de zekerheid alle apparaten op de groep uit het stopcontact gehaald en weer de schakelaar een aantal keer aan en uit gezet. Toen viel me echter op dat er in de meterkast een zacht knetterend en zoemend geluid te horen was, dit stopte echter na een paar minuten weer. Ik had daarna wel weer stroom. Toen voor de derde keer echter de stroom uitviel en ik de schakelaar een keer aan en uit zette viel de stroom direct weer uit nadat ik een lamp aan zette om te testen of het weer werkte (deze ging eventjes heel flauw aan en deed daarna niets meer). Sinds die tijd doet de groep helemaal niets meer en is ook het zoemende/knetterende geluid in de meterkast gestopt.

Ik heb gecontroleerd of er apparaten mogelijk kortsluiting maakten op de groep maar eigenlijk kan dit niet omdat alles in orde lijkt en de stroom ook uitviel toen er niet zat aangesloten.
Ik denk daarom dat de groepsschakelaar zelf kapot is of is doorgebrand o.i.d.
Mijn vraag is nu of iemand weet of dit inderdaad een mogelijkheid is, waar dit door kan zijn veroorzaakt en of het mogelijk is zo'n schakelaar zelf te vervangen?
De kast zelf is volgens mij niet verzegeld en als ik de hoofdschakelaar uit zet lijkt me dat er weinig risico is dat er iets mis gaat. Ik vraag me alleen af hoe ingewikkeld het vervangen van zo'n schakelaar is en of die gewoon ergens te krijgen zijn.
Voor de duidelijkheid heb ik hier onder een fotootje van de groepenkast geplaatst. De groep die het niet meer doet is de middelste, waarvan ik de schakelaar voor de zekerheid maar heb uitgezet.



Groeten,
Chris
 

Fiesiekus

  • #2
In principe kan je na het spanningsloos maken, de beveiliging vervangen.

Desnoods test je de groep even door de draden op de naastliggende eeindgroep aan te sluiten en kijken of je dan weer wel spanning hebt op de WCD's


Kan je een foto plaatsen met de kap eraf?

Ruik je dan iets vreemds?
 

Chrisvos

  • #3
Hierbij twee foto's met de kap eraf.

Eerst de kast in zijn geheel:


En hier een detail van de defecte groep. Het ziet eruit alsof er duidelijk iste is mis gegaan met de middelste schakelaar. De blauwe draad die eruit komt is gedeeltelijk zwart geblakerd en op de plaats waar de draad de schakelaar in gaat is de witte kunststof behuizing nu bruin. Lijkt me niet goed.
Daarnaast is er een boel stof in de kast gekomen. Ik weet niet of dat van invloed kan zijn geweest op het stuk gaan van de schakelaar.


Hoe haal je zo'n schakelaar uit de kast los? En waar koop je een nieuwe?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Aan de onderkant van de automaat zit een palletje wat je naar buiten kunt trekken.
Je kan dan de automaat uit de kast trekken.
Met de defecte automaat naar een installateur gaan en een nieuwe bestellen/kopen.(sommige bouwmarkten hebben ze ook)
De verbrande stukken van de draden afknippen en na het monteren van de nieuwe automaat opnieuw aansluiten. De schroeven stevig aandraaien.

Waarschuwing voordat je in kast begint te sleutelen eerst de spanning eraf halen door de rode schakelaar links in je kast naar beneden te zetten.

suc6 @rie
 

Chrisvos

  • #5
Bedankt voor de uitleg!
Hoe kan het gebeuren dat zo'n automaat zo doorbrandt? Betekent dat dat er teveel stroom doorheen getrokken werd? Hij heeft het namelijk een hele tijd gewoon gedaan zonder problemen. En ik dacht dat als er kortsluiting of te hoge stroom zou zijn het eruit zou springen i.p.v. doorbranden...
Ik zie op de automaten het nummer 0025-050 staan. Is dit dan het typenummer dat ik voor vervanging nodig heb?
Weet iemand misschien ook bij welke bouwmarkt ze dergelijke onderdelen hebben (Gamma, Praxis etc?) dan kan ik er morgen meteen langs gaan voor een nieuwe.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #6
De blauwe draad heeft los gezeten
Ik weet niet welke bouwmarkten ze hebben, gewoon gaan kijken en de oude als voorbeeld meenemen. Hij moet precies hetzelfde zijn.
 

Kloek77

  • #7
Lijkt wel alsof die N een andere schroef heeft.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #8
Ik zie hem maar voor de helft, en hij is een beetje verkleurt door de hitte.
Is ook verder niet van belang, de automaat is stuk.
 

Chrisvos

  • #9
Het leek er in de kast zelf inderdaad ook op alsof de schroef bij de N anders was dan de andere schroeven. Deze lijkt nu wat meer zilverkleurig terwijl de andere een goudkleurig laagje hebben. Maar dat zou misschien dus ook verkleurd kunnen zijn door de warmte ofzo...
Ik zal morgen eens langs gaan bij de bouwmarkten hier in de buurt.
Bedankt voor de hulp!
Chris
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Heb je enig idee wat dat stof achtige spul is en waar het vandaan komt (lekkage)? Dit hoort niet thuis in een groepenkast en zou wellicht de oorzaak van dit probleem kunnen zijn. Of zou het een gevolg ervan kunnen zijn? Ik zou dat eerst eens goed uitzoeken, voor er zondermeer een nieuwe automaat in de schroeven.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #11
Het stof wat je ziet is verdampt kunststof wat is neergeslagen op de relatief koude draden
 

Chrisvos

  • #12
Het 'stof' lijkt inderdaad uit de kast zelf te komen (ik kan in elk geval geen sporen vinden van dat het van buiten de kast is binnengekomen). Het ziet er inderdaad uit alsof het van onderen op de draden is neergeslagen (aangegroeid). Zie detail.

 

Chrisvos

  • #13
Zojuist de defecte automaat eruit gehaald. Deze bleek zo verkoold te zijn dat er bij het uitnemen stukjes afbrokkelden. Zoals @rie al zei, lijkt het er inderdaad sterk op dat de draden niet goed vast hebben gezeten. Toen ik de automaat eruit haalde bleek zelfs dat de schroeven van N en L helemaal niet aangedraaid zaten, maar dat de draden er los ingestoken waren!



Omdat het achterpaneel van de groepenkast en de naastliggende automaat ook voor een deel gesmolten/verkoold/zwartgeblakerd zijn heb ik nu toch maar even een elektricien gebeld.


 

Fiesiekus

  • #14
Onvoorstelbaar, wat een hitte-ontwikkeling!
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #15
Fijn dat het goed is afgelopen, had een woningbrand kunnen veroorzaken.
 

Ronald42

  • #16
Iets waar wellicht u ook door de bezoekende elektrieker op bent/wordt gewezen is het feit dat u 3 groepen heeft welke door 1 aardlekschakelaar worden beveiligt. Dit is feitelijk niet toegestaan. Uw kast dient te worden uitgevoerd met 1 hoofdschakelaar en 2 aardlekschakelaars met daar achter maximaal 2x4 eindgroepen.

Dit heeft echter niets van doen met de verbrande draad en de veiligheid van de installatie. Het is echter wel een voorschrift.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu