Groepenkast in souterrain

De Beer

  • #1
Hoi,

Wij hebben een huis uit de 1890's gekocht. In de gang hangt een zwaar verouderde groepenkast. Deze willen wij laten vervangen door een moderne in de berging/washok in het souterrain. Wij zijn van plan zelf alle elektra te moderniseren.

Echter wij willen niet alle groepen in het souterrain uit laten komen om er dan achter te komen dat de installateur/energiebedrijf (?) de kast daar niet wil plaatsen.

Weet iemand of er beperkingen zijn aan waar zo'n kast mag staan?

Alvast dank en groet
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Of er beperkingen bestaan voor wat betreft de etage waar de meterkast staat kan ik zo niet beoordelen, ben geen NEN specialist.

Wel weet ik dat het een behoorlijk kostbare geschiedenis is om je meter/groepenkast te laten verplaatsen, omdat zowel de groepenkast geïnstalleerd moet worden (door een installateur) als de hoofdstop/meter en toevoerleiding door de energieleverancier/netbeheerder.

Daarnaast is er voor zover mij bekend een beperking: de meterkast moet binnen een bepaalde afstand vanaf de voordeur zitten, in verband met bereikbaarheid voor de brandweer. Dat zal bij plaatsing in een souterain niet het geval zijn, maar je zou daarover nog een betere beschrijving kunnen geven.

Het fijne hierover kunnen de specialisten je dan vast wel vertellen...

In elk geval is het erg belangrijk om vóór je met het verleggen van leidingen begint, eerst de energiemaatschappij te raadplegen, zodat zij ter plekke beoordelen of een en ander toegestaan is. Een advies hier op het forum is wel een aanwijzing, maar geeft je geen garantie dat het ook daadwerkelijk mag.
 

Gerrit

  • #3
Behalve de NEN-norm spelen ook nog de regels die de energiebedrijven hanteren.
Deze kunnen zelfs binnen één maatschappij verschillen als die een groot gebied bestrijkt.

Vraag dus eerst na bij het betreffende bedrijf of zij dit willen doen.
Wat Kees al opmerkte: als ze het doen wordt het kostbaar, ook omdat ze dan alle dienstleidingen willen verplaatsen.
 

Ronald42

  • #5
Vraag eerst bij energie levencier een offerte aan voor het verplaatsen van de aanluiting (Hoofdzekeringkast + Meter) er zal dan iemand komen kijken wat er mogelijk is en er wordt dan een offerte gemaakt.

Een installateur doet over het algemeen niet zo moeilijk zeker niet in oudere huizen. Wel kan hij eisen stellen aan de kast waarin het 1 en ander komt want het moet wel werkbaar zijn uiteraard.

Hou er ook rekening mee dat er misschien wel een nieuwe aardelektrode moet worden geslagen. U ziet het er komt flink wat bij kijken bij het verplaatsen van zo'n aansluiting.
 

De Beer

  • #6
Allen van harte dank.

Ik ga een offerte aanvragen. Ondertussen ga ik hopen dat "niet moeilijk doen in oude huizen" de regel van "niet te ver van de voordeur" overtreft en mijn portemonnee niet te zwaar belast wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu