Groepenkast verplaatsen naar souterrain

R.bastiaan

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb zitten zoeken op het forum, maar kom er niet goed uit op andere post op dit forum. voordat ik een installateur laat komen wil ik zelf de ideeën even op een rij hebben.

De situatie is als volgt:
Ik heb een huis uit 1922, waar rond de jaren 70 een nieuwe groepenkast in is gezet. Deze werkt met 3 stoppen, en is wat weinig voor deze tijd. Nu wil ik in verband met de ruimte de groepenkast met 12 groepen verplaatsen onder de locatie waar deze nu zit. Nu zit de groepenkast en E-meter in de garderobe kast in de hal, maar onder het huis zit een groot souterrain. Dit is stahoogte, droog, goed begaanbaar en op tuinhoogte.

de vragen waar ik mee worstel zijn:
1) mag de groepenkast in het souterrain hangen (recht onder de meter, dus <3mtr)
2) ik wil de meters gewoon laten hangen, ze hangen alleen wel een verdieping hoger. Moet ik deze laten verplaatsen of mogen ze blijven hangen?
3) buiten een 18mm dik achterschot en een afsluitbare kast, zijn er nog inbouwzaken waar ik dit geval extra rekening mee moet houden? Ik las wat over branddoorvoer. Moet ik de doorvoer tussen meter en groepenkast brandvertragend maken?

Ik hoop dat jullie antwoord kunnen geven op de hoofdvragen die ik heb.

Begrijp me goed, ik ga het niet allemaal zelf doen! ik wil alleen goed beslagen ten eis komen als ik een installateur laat komen.

groeten,

Robert
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De groepenkast moet binnen 3meter van de voordeur zitten, in oude woningen waar dit tijdens de eerste aanleg niet gedaan is mag dat blijven bestaan.
Zit de meterkast binnen die 3 meter kan je hem niet laten verplaatsen buiten die 3 meter.

Jij wilt de meters laten zitten, ik kan mij niet voorstellen dat je geen ruimte hebt voor 12 groepen 3 als-en en een hoofdschakelaar in je huidige kast.

Punt is dat je na de meter een Hoofdschakelaar moet plaatsen, en een beveiliging voor de kabel naar de kelder, deze moet selectief zijn op je hoofdzekering en op je groepenkast etgeen inhoud:
16A eindgroep---25A tussenbeveiliging--50A hoofdzekering.
 

R.bastiaan

  • #3
Dank je headhunter!

Het idee is inderdaad gevorm door ruimtegebrek. De meters verplaatsen was eerst wel het idee maar na wat speurwerk op aansluitingen.nl kwam ik er al snel achter dat dit <3mtr van de voordeur moet zitten. Dan houdt het souterrain snel op.

Als ik je dus goed begrijp kan een erkend installateur mij goed helpen bij het plaatsen en aansluiten van een groepenkast in het souterrain, mits je de beveiliging van de kabel direct na de meter in acht neemt en een hoofdschakelaar plaatst. Helder.....

Dan kan ik nu verder met een solide aanleg van de basis stroomvoorziening van de ruimtes en kan ik mooi alles naar de nieuwe locatie voeren. Dan kan een erkend installateur het gecompliceerde werk voor zijn rekening nemen.

als iemand nog aanvullingen heeft hoor ik dat natuurlijk graag! Hoe meer input hoe beter!

groeten,
Robert
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Kijk eerst even verder:

Het verschil in vastrecht tussen 3x25 en 3x50A is nogal prijzig.

Jij hebt nu 3 groepen in een kast van 220x220.

Een nieuwe kast van 220x330 kan 12 groepen bevatten en 3 als-en.
En met een kastje van 220x110 eronder heb je ook een hoofdschakelaar.

Plaats anders eens een foto van je huidige situatie.
 

R.bastiaan

  • #5
Hoi headhunter.

Bijgaand de foto van de huidige situatie. Stop 1 en 3 zitten niet aangesloten. Wat je ziet is dat de bovenburen afgetapt worden onder de meter. Er zit een dubbele meter, maar wat er rechts zit voor zwart kastje is mij nog niet duidelijk. Daaronder zit een knop met een tijdschakelaar. Dit alles heb ik en wil ik niet gebruiken. Ik kan niet goed herleiden waar het vandaan komt of naartoe gaat.

Mijn idee is dat de leiding van de meter omgeleid moet worden naar het gat onder in de vloer en naar het souterrain. Gelijk onder dit gat zou een mooie locatie zijn voor een nieuwe moderne groepenkast.

Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt van alles en me iets meer kunt vertellen.

groeten,


 

Kaajee

  • #6
Waarom wil je hem per se naar beneden verplaatsen?
Je haalt je een boel extra werk en mn. kosten op je hals.

De meeste ruimte straks gaat de verdeler en meter innemen en die kun je toch niet verplaatsen.
Zoals gezegd: de hedendaagse kastjes zijn zeer compact, plaats die zo dicht mogelijk boven je meter, desnoods naast elkaar en dan win je wat ruimte erboven.
Wat wil je met die vrijgekomen ruimte gaan doen? Nogmaals; de meter en de verdeler (jouw/buren) moeten toch blijven zitten.....
 

Lichtpunt

  • #7
Te zien aan je zekeringen woon je nog in een oud 220v gebied,oftewel tussen de fasen meet je 230V.
Klopt dit? Amsterdam binnenstad, Rijswijk?
Betekent dus dat je geen nul hebt,
betekent dus ook dat je dus ook niet zo zwaar kunt belasten als dat je zou willen?
Geef even wat meer info.
Je zegt ook dat alleen groep 2 en 4 zijn aangesloten, maar toch zie ik aan de bovenzijde, 3 afgaande buizen(leidingen)

Mocht het zo wezen dat mijn zienswijze betreffende oud gebied 220V juist is, dan is het zo dat het energie bedrijf toch binnen niet afzienbare tijd een nieuwe voeding vanaf de straat zal gaan binnenvoeren + een nieuw meterbord + een nieuwe meter, ivm aanpassing naar 400V gebied. Als ik u was, even contact met het energiebedrijf hierover, dan is zeker inspraak over een nieuwe plek mogelijk.
 

R.bastiaan

  • #8
Bedankt voor je reactie lichtpunt.

Dit is 1 van de overgebleven oude wijken van ROtterdam. Ik weet niet hoe het zit met de 220V of 400V gebied. Ik neem aan dat ik dit wel eens aan aansluitingen.nl kan vragen.

Wat betreft de drie leidingen. Het is zo dat als ik 1 stop uitzet, al mijn verlichting uit gaat van de woonlagen. 1 stop is van het souterrain en buitenverlichting en 1 is onduidelijk. er is een rood stickertje met iets wat op een fles lijkt. Het zou kunnen zijn dat dit een zuurstof apparaat is geweest aangezien het huis vol zit (zat) met hulpmiddelen voor invaliden.

Wat je zegt is eigenlijk dat als mijn aansluiting "geupgrade" moet worden er toch drastisch gesleuteld moet worden. Om het dan iets logischer op te hangen moet dan inderdaad te regelen zijn.

Super voor je reactie, weer wat verder.

Wat betreft Kajee: de ruimte zit in de garderobe. Niet dat ik de ruimte nodig heb, maar ik wil het een goed toegankelijke en overzichtelijke ruimte hebben. Ik heb wat met techniek, en half weggeduwd in een garderobekast, volgepropt met elektra spul doe ik liever niet. DIt als ik inderdaad een (betaalbare) keuze heb. Mocht het de spuigaten uitlopen ga ik de huidige ruimte uitbouwen en dan maar een kleinere garderobe.

groeten
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu