Groepen combineren in een electrabuis

GjaltM

  • #1
Ik moet voor een nieuwe keuken de groepen gaan indelen. Er komen naast een inductie plaat ook nog 2 combi ovens in. Deze twee laatste vragen een aansluitwaarde van 2500 W. Het mooeste zou zijn als ze beiden een eigen groep krijgen. Nu heb ik nog twee loze leidingen vrij. 11 moet ik gebruiken voor de kook groep. Die wil ik een eigen aardlek geven. De tweede leiding wil ik gebruiken voor de twee combiovens en ook op een eigen aardelek geven. en ieder een eigen zekering. Mag deze draden voor beide combiovens wel in een buis trekken? (eigenlijk lijkt deze aansluiting erg op de kookgroep aansluiting. dus ik zou zeggen van wel, maar ik wil het zeker weten).
 

Techno tim

  • #2
Neen, mag niet meer als één groep door de pijp trekken.
Misschien kabel onder vloer doortrekken?
 

GjaltM

  • #3
Dank voor je reactie, maar in een kookgroep met perilex aansluiting trek je ook twee groepen door 1 buis. waarom mag het daar wel en voor de combi ovens niet? Ik wil graag begrijpen wat er anders aan is.
 

Techno tim

  • #4
De kookgroep zijn in meterkast aan elkaar verbonden met een brug.
als er in één van deze groep kortsluiting/overbelasting ontstaat zullen alle groepen afschakelen , waardoor er geen spanning meer op de draden in de pijp staat.
Als het twee aparte groepen zijn zal er op één van deze nog wel spaning staan.
En dat is niet toegestaan.
 

GjaltM

  • #5
En als ik dat nu op de zelfde manier oplos, zodat als er een doorslaat de andere ook mee uitschakeld? mag het dan wel? Ik wil ze namelijk gewoon beide alleen op een groep hebben en anders lukt me dat niet voor één combioven, die moet ik dan op een groep zetten waarop ook andere stopcantacten zitten.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #6
Jij wilt als antwoord hebben dat het mag.
Helaas mag hetgeen jij wilt niet. Dus gaan we dat antwoord ook niet geven.
Hoe je het ook went of keert wat jij wilt is niet toegestaan, dus zal je twee apparte leidingen moeten leggen.
 

GjaltM

  • #7
Jij wilt als antwoord hebben dat het mag.
Beste Rie, Ik wil niet een antwoord hebben dat het mag, ik wil begrijpen als het niet mag waarom niet en of het wellicht anders kan. Volgens mij het dit een discussie groep en geen afkap groep. Het antwoord van Techno Tim dat het niet mag omdat de kans bestaat dat wanneer er overbelasting is op de ene helft van de groep de andere mee gaat, heb ik wat aan. Daarmee valt de totale spanning weg binnen de leiding en wordt het blijkbaar zo als één groep gezien. Anders zouden er ook twee leidingen moeten lopen naar de kookplaat en dat is niet zo. Daarnaast weet ik dat in mijn vorige huis op deze manier (via een kookgoep zekering een bubbelbad is aangesloten. Hierin zitten meerdere apparaten, zoals een verwarmingselement en een tweettal motoren. Omdat deze tezamen meer dan 3500 W vroegen moest deze via een kookgroep zekering worden aangesloten (stond zo in de aansluitinstrukties). Stel nu dat ik beide combi ovens via één perilex aansluiting op deze groep aansluit. en deze dus op een eigen kookgroep zekering aansluit (dubbele zekering die verbonden zijn met een brug). Dit houdt dan in dat als één van beide apparaten overbelast raakt, dan wel kortsluiting veroorzaakt, de andere ook wordt uitgeschakeld. Mag dat dan niet omdat ik er twee aparte aparaten aan heb geschakeld? Want ter vergelijking in een inductie plaat zitten eigenlijk ook twee aparaten, de linker helft die via de perilex stekker op de ene helft (links) van de klookpaat zeker is aangesloten en de andere helft (rechts) die op de andere helft van de zekering is aangesloten. eigenlijk zijn dat ook twee zekeringen, die door de brug aan elkaar verbonden zijn.
 

Techno tim

  • #8
Het mag niet, daar is niets aan te veranderen dat is de norm die hier in Nederland.
Uw uitleg kan ik begrijpen, maar ja het mag niet .
Van twee één apparaat maken is moeilijker als het lijkt
Of het wel kan wil ik geen uitspraak over doen , wel over het feit dat als u het wel doet en het gaat goed fout u niet verzekerd kan zijn.
 

GjaltM

  • #9
Techno Tim, Dank voor je antwoord. Dus wat je op zo'n groep zit, moet in een aparaat zitten vanuit de Nederlandse norm. Ik weet dat wanneer je daar van af wijkt de verzekering mogelijk vervalt. Dus dat is ook een reden. Helaas is het trekken van een leiding onder de woning door geen optie. Daar zullen de beneden buren bezwaar tegen maken ;-). Dan moet ik voor één combioven een groep uitzoeken die niet zwaar belast wordt verder. Daar kan ik kiezen uit 3 groepen, dus dat zal wel lukken. Maar ik dacht als het gemogen had dat mijn oplossing mooier zou zijn. Nogmaals dank
 

Techno tim

  • #10
Deze twee laatste vragen een aansluitwaarde van 2500 W.
Is dit totaal of per oven?
Bij totaal heeft u maar één groep nodig daar men onder de 2000 W geen eigen groep nodig heeft en u blijft totaal onder de 3700 W
 

Xr8

  • #11
Een inductieplaat is mijns inziens 1 apparaat. Deze mag je aansluiten zoals beschreven.

Er speelt in dit geval ook nog dat je kookleiding is gemaakt om er 5 draden van 2,5mm2 in te trekken. Dit omdat de leiding is uitgevoerd in 3/4" buis. Een andere loze groep zal hoogstwaarschijnlijk aangelegd zijn in 5/8". Hierin mag je niet 5 of 6 draden van 2,5mm2 trekken.

Succes.
 

GjaltM

  • #12
Is dit totaal of per oven?
Techno Tim, dit is per oven. Anders was het geen probleem geweest en hadden ze samen op één groep gekund.
Er speelt in dit geval ook nog dat je kookleiding is gemaakt om er 5 draden van 2,5mm2 in te trekken. Dit omdat de leiding is uitgevoerd in 3/4" buis. Een andere loze groep zal hoogstwaarschijnlijk aangelegd zijn in 5/8". Hierin mag je niet 5 of 6 draden van 2,5mm2 trekken.
Xr8. Daar heb je denk ik het belangrijkste punt. De lozeleiding die ik daarvoor wil gebruiken zal ongetwijfreld 5/8" zijn. Dus te klein. Dank voor deze toevoeging.

Rie, Ik ontving een mail dat je nog op mij antwoord had gereageerd. Echter kan ik hem niet vinden. Wellicht dat je boos was om mijn antwoord, maar ik hoop toch dat je met me eens bent dat de antwoorden van Techno Tim en Xr8 meer inzicht geven over het onderwerp. Als ik zeker had geweten of dit mocht en kon, dan had ik echt de vraag niet gesteld. Toch bedankt voor je antwoord.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #13
Ik was niet boos, maar toen ik mijn antwoord plaatste stond er een boven met dezelfde strekking als de mijne, ik heb hem dus weer verwijdert.
 

Robert1988

  • #14
Hallo,

Volgens de normering NEN 1010 mogen er in éen inbouw of lasdoos meerdere groepen aanwezig zijn. Alleen als het goed herkenbaar is en buis met draad of de kabel van een andere weg komt dus niet in 1 buis of kabel. Dus mogen geen 2 groepen in een buis. Maar er is slechts een uitzondering, dat is bij een perilex aansluiting, maar je kunt het ook gebruiken voor andere vermogens doeleinden als het maar uitgevoerd wordt volgens de normering.
Dit bevat in de keuken een loze leiding uitgevoerd in 19mm buis daar zouden 5 draden in getrokken kunnen worden, omdat er in 19mm 5x een 2,5mm draad mag en 3x 1,5mm. Deze dienen wel met een kook groep in de meterkast gevoed te worden van wegen het gelijktijdig uitschakelen bij kortsluiten van een van de groepen.
In een 16mm buis mogen 3x2.5 en 2x1.5 draad getrokken worden dus is 2 groepen in 1 buis theoretisch al onmogelijk dat door de norm NEN1010 en met kracht de aanvulling van de NPR normering word aangegeven.(voor de specialisten die het nog zouden kunnen corrigeren)

Dus het mag NIET.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Je mag je antwoord even nalezen er is geen touw aan vast te knopen.
 

GjaltM

  • #16
Robert1988, Begrijp ik nu uit je antwoord, dat in dit geval de dikte van de buis doorslaggevend is? Dus als de buis wel 19mm is, en ik in de groepenkast een kookgroepzekering gebruik en in de keuken een perilex wandcontactdoos gebruik, ik er van alles op mag aansluiten? Dus ook de twee identieke Combiovens, die ik middels een perilex stekker op de juiste wijze aansluit?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Nee helaas, hij zegt dat het mag in een lasdoos maar niet in 1 buis of kabel.
Zo'n lasdoos noemt men dan een trekdoos en daar mogen meerdere groepen doorgetrokken worden mits juist gemarkeerd.
 

GjaltM

  • #18
Dus mogen geen 2 groepen in een buis. Maar er is slechts een uitzondering, dat is bij een perilex aansluiting, maar je kunt het ook gebruiken voor andere vermogens doeleinden als het maar uitgevoerd wordt volgens de normering.
Dit bevat in de keuken een loze leiding uitgevoerd in 19mm buis daar zouden 5 draden in getrokken kunnen worden, omdat er in 19mm 5x een 2,5mm draad mag en 3x 1,5mm. Deze dienen wel met een kook groep in de meterkast gevoed te worden van wegen het gelijktijdig uitschakelen bij kortsluiten van een van de groepen.
Volgens mij zegt Robert1988 nog meer (zie quote). Ik merk dat mijn vraagstelling verwarring geeft nu. Dus ik stel de vraag opnieuw en anders.

In de keuken heb ik een perilexaansluiting. Aangezien ik op gas kook gebruik ik deze niet. De perilexaansluiting is wel op de juiste manier aangesloten op de groepenkast. De wijze van aansluiting is 2 x 220V. Verder heb ik twee identieke combi ovens. Als ik nu de twee stekkers van de combi ovens vervang door 1 perilexstekker en op de juiste manier de draden op deze stekker aansluit dat iedere combi oven op 220V is aangesloten en beide aardedraden op de aarde van de stekker is aangesloten. Mag ik de beide combi ovens dan op deze wijze op de perilexaansluiting aansluiten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Robert1988 zegt eigenlijk ook dat het niet kan alleen weet hij dat zelf niet.

Neen, het zijn 2 toestellen, perilex is alleen voor 1 toestel.
 

Pepjo

  • #20
The headhunter schreef:
Robert1988 zegt eigenlijk ook dat het niet kan alleen weet hij dat zelf niet.
:mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu