Gipsvezelplaat en uitzetting/scheuren

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Binnenkort ga ik een flinke lading gipsvezelplaten monteren. Montage wordt met AK gipsvoeg of gipsnadenvoeg, de lijmvoeg wil ik vermijden (scheef en lastig huis, lijmvoeg vraagt teveel precisie). Het regelwerk is van hout.

Het ene merk gipsvezelplaten, de bekendste, heeft een uitgebreide montagehandleiding waarbij veel aandacht besteed wordt aan spanningsvrije montage.
Bijvoorbeeld: montage op een wand met achterhout mag niet met een gipsvoeg, vanwege verschillende uitzettingen van de twee lagen waardoor het gaat scheuren. (Ik heb veel achterhout wanden.)

Het tweede merk besteedt in haar instructies geen enkele aandacht aan uitzetting. Maar de uitzettingscoefficiënten voor vocht van beide merken zijn hetzelfde (0,25 mm/m bij een verschil in luchtvochtigheid van 65->95%), zodat ik bij het tweede merk dezelfde problemen zou verwachten. En de uitzetting van gewoon gips (0,2 mm/m) is nauwelijks lager.

Is dat eerste merk nu overdreven voorzichtig en valt het in de praktijk wel mee, of is er toch verschil tussen de genoemde soorten platen?

Oftwel: een vraag naar praktijkervaringen...

Dank!
Wim
 

BeeTeeWee

  • #2
Ik heb 4 jaar geleden een badkamer met 12,5mm gipsvezelplaat (van 2.60 x 1.20m) afgetimmerd, op voorzetwanden van houten staanders.

Flinke delen zijn onbetegeld gebleven (maar op verzoek van de bouwdirectie des huizes afgewerkt met schuurwerk en latex) zodat ik aardig kan zien wat er gebeurt: niets. Geen barstje, geen scheurtjes, niets. Dit spul zet gewoon niet of nauwelijks uit.

Ik heb echter wel de voegen gelijmd met de speciale lijm die voor die platen verkrijgbaar is en ook de speciaal hiervoor verkrijgbare schroeven maar gebruikt. Die wanden houden zich echt perfect.
 

Wamelis

  • #3
Goed om te horen, maar dat is dan ook netjes volgens het boekje gedaan, met de speciale lijm die ik nou net liever niet gebruik :)

Ik raak in verwarring omdat drie soorten platen (als boven genoemd) ongeveer dezelfde expansie eigenschappen hebben. En van die drie soorten doet er maar eentje helemaal neurotisch in de handleidingen over expansievrije montages.

Het gaat me vooral om het genoemde voorbeeld: montage van gipsvezelplaten op wanden die helemaal met achterhout beplaat zijn, en dan met de gipsvoegmethode. Volgens dat ene merk mag het niet, de rest doet er niet moeilijk over...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu