Scheurtjes in gestuct gipsvezelplaat

Mveltkamp

  • #1
Ik heb een voorzetwand geplaatst in onze woonkamer. (geïsoleerd met rockwool). Wandje is van gipsvezelplaat en ik heb tussen de platen zo'n 5 mm ruimte overgehouden, zoals in een folder stond. Naden dichtgesmeert met Rigidurvuller.

Vervolgens heb ik de wand ingesmeerd met diepgrond en na drogen gestuct met rotband. Geschilderd met Histor muurverf.

Resultaat was in eerste instantie super! Nu zag ik vandaag opeens dat precies op een van de naden van de gipsvezelplaat het stucwerk is gaan scheuren. (Heel dun scheurtje) :cry:

Heb ik iets verkeerd gedaan en is dit op een mooie manier te repareren?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik denk dat je de verkeerde materialen hebt gebruikt.

De gipsvezelplaat zal ongetwijfeld gaan werken door luchtvochtigheids- en temperatuursverschillen, en de dichtgesmeerde naad gaat dan barsten of scheuren.

Bereid je maar vast voor, het zal vermoedelijk op veel meer plekken scheurtjes gaan vertonen, die kun je dan weer dichtsmeren waarna het even hard weer gaat scheuren, Want die werking moet zijn weg ergens kwijt!

Voor een betere methode kun je even bij Gipsplaat tbv stucwerk kijken. Alleen heb je daar nu niet zoveel aan. :(
 

Marnix

  • #3
De naadjes die je hebt gevuld, zit daar achter toevallig hout?

Zo ja weet je dat hout kan werken en het vulmiddel deze werking niet voldoende op kan vangen. Normaliter worden dit soort naden met gaas enigszins verstevigd. Vaak worden naadjes waar hout achter zit met wat pur dicht gemaakt zodat het gips geen contact maakt met het hout.

Kleine haarscheurtjes kun je het beste dichtschilderen of met eventueel een overschilderbare kit dicht maken.
 

Mveltkamp

  • #4
Lekker dan! :mrgreen: Het begint inderdaad op meerdere plekken te scheuren! Niet heel erg drastisch maar hele fijne haarscheurtjes.

Op die plekken zit trouwens geen hout direct achter de wand.

Weet iemand een soort kit die goed elastisch blijft en overschilderbaar is? Ik zag laatst die polymax staan van Bison is dat wat? :?:

In ieder geval (alvast) bedankt!!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik denk dat de door jou genoemde kit veel te duur is voor de toepassing. dat is een universele lijm/vulkit. Flexibel dat wel, maar veel te kostbaar.

Voor dit soort toepassingen is een acrylaatkit de beste vulkit. Te koop van vrijwel alle bekende merken én als eigen merk van de bouwmarkten.

Goed overschilderbaar en blijft flexibel.

Wil je het aanbrengen op een enigszins gestructureerde ondergrond dan kun je het met een kwastje tamponeren, zodat er ook wat structuur in komt.

Het is oplosbaar in water (als het nog zacht is) en daarom makkelijk van gereedschap en handen te wassen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu