Gipsplaten monteren

Sylvia1

  • #1
Beste mensen,

Ik ben mijn zolder aan het isoleren en kom leuk rachelwerk tegen. Nadat ik er isolatiemateriaal tussen heb gedaan, bedenk ik mij dat de afstanden niet kloppen.
Hoe los ik dat op? De rachel afstanden verschillen onderling en moet een gipsplaat perse eindigen op een rachel of gaan ze dan wijken?
Ik hoor het graag. Groetjes Sylvia

Dit bericht heb ik per ongeluk eerst bij de rubriek Verbouwen gezet maar dat klopt niet en ik weet niet hoe het moet verwijderen. Ik ben een beginner. Sorry ':oops:'
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Gipsplaten kunnen op 2 manieren bevestigd worden, in de lengte richting op de rachels met een hart op hart afstand van 30 cm en dwars op de rachels met een minimum afstand van 40 cm.
Even opmeten hoe het het beste uitkomt, de gipsplaten moeten op het einde van de lengte wel op de rachels geschroefd worden en mogen dus niet in de "lucht hangen".
 

Sylvia1

  • #3
Jan bedankt voor je antwoord. Kan je aan deze betweter dan ook uitleggen waarom niet. Ze moeten strak aansluiten aan de kopse kanten toch? Mag de zijkant wel in de 'lucht hangen'? Sylvia
 

Bart vd Poel

  • #4
Beste Sylvia,
ook de zijkanten moeten aansluiten met een rachel er achter dit doe je omdat de zijkanten het zwakste zijn van de hele plaat en wat ga je erna met de gips platen doen?
ga je de naden alleen dicht zetten of ga je het helemaal stucen?
 

Sylvia1

  • #5
Hoi Bart, als ik de gipsplaten dwars op de latten zet kunnen ze niet ook langs de zijkanten aansluiten.
Eigenlijk wilde ik ze alleen schilderen en niet eens de naden vullen. Ik moet alleen kijken of dat mooi wordt omdat het een zolder is met twee dakkapellen en als dan de ene gipsplaat verticaal wordt geplaatst en de ander horizontaal wordt het misschien een rommeltje.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Kun je het rachelwerk niet demonteren en op de juiste afstand terugplaatsen?
Horizontaal en verticaal zou ik idd niet mixen.
 

Sylvia1

  • #7
Helaas zit al het isolatiemateriaal er al tussen en bedacht ik mij het probleem pas later. Tja ik ben altijd van de creatieve oplossingen, dus hier komt er ook wel eentje. Daarom is dit forum ook geweldig. Het brengt mij op goede ideeën. Thanks allemaal. Ik kom er wel uit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Wanneer de kopse kanten tegen elkaar aan komen moet er een lat tussen om te voorkomen dat de plaat doorzakt en om hem te kunnen dichtstrijken, een paar mm ruimte aanhouden en daar een gips produkt tussen strijken.

Er zijn verschillende lengtes gipsplaten te koop, informeer even bij de bouwmaterialenhandel, met een beetje geluk zit er een maat bij die in 1 keer te plaatsen is zonder naden.
Kijk wel goed of u lange platen naar boven kunt krijgen, als het niet via de trap dan misschien door een raam.
 

Sylvia1

  • #9
Bedankt Jan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu