Gipsplaten monteren en behandelen

Cor83

  • #1
Ik heb wat vragen over het monteren en behandelen van gipsplaten. Om het eventueel beantworden te vergemakkelijken zal ik mijn vragen even nummeren.

1) Binnenkort moet ik in mijn huis de plafonds gaan dichten, dit wil k gaan doen met gipsplaten. Nu zal ik hervoor een rachelwerk moeten aanbrengen. Mijn vraag is nu, zijn er bepaalde voorschriften of normen waaraan dit rachelwerk moet voldoen? Bijvoorbeeld ruimte tussen latten (bij gebruik gipsplaten 60cm), of bestaat er een norm voor tussenliggende afstand van gipsplaatschroeven?

3) heeft iemand misschien een goeie tip om de centraaldozen af te tekennen bij het plaatsen van een gipsplaten plafond? Of gewoon een kwestie van ged gaan meten?

2) De zolder wordt op dit moment omgebouwd tot extra ruimte. In eerste instantie heb ik er aan zitten denken hier ook het droogrek te willen gaan plaatsen. Alleen is het schuine zolderdak ook afgetimmerd met gipsplaten, wat mij geen goede combinatie met vocht/condens lijkt. Is er een mogelijkheid deze gipsplaten te conserveren/impregneren tegen vocht? En wat kan ik hiervoor dan het beste gebruiken?

Ik wil dit plafond ook nog overschilderen met latex, maar dit zal vast niet voldoen gok ik.

Bij voorbaat dank!
 

Fiesiekus

  • #2
Rachels om de 30 cm, centraaldozen aftekenen door goed de 2 afstanden tot naastgelegen gipsplaat te meten e gips kan prima tegen het vocht dat uit je wasgoed verdampt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Als u de gipsplaten in de latex zet, liefst twee lagen, kan er geen vocht in de gipsplaten trekken, latex is waterdicht.
Gewone gipsplaten kunnen zonder behandeling (latex) niet tegen vocht.
 

Cor83

  • #4
Ok Bedankt!
Dus latex alleen voldoet ook al tegen het indringen van vocht?
Ik zat al te denken dat ik eerst wellicht een of andere voorstrijk o.i.d. zou moeten gebruiken.
 

Fiesiekus

  • #5
Alsjeblieft geen voorstrijk. Overigens kan gipsplaat prima tegen waterdamp.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Ik vraag me toch af, wat Fiesiekus tegen voorstrijk heeft ?

Bij bijna alle antwoorden die hij geeft, geeft hij een negatief antwoord over voorstrijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Niet allemaal, soms heeft hij er ook bezwaar tegen.
Niet iedereen is consequent in z'n antwoorden.
 

JakeNL

  • #8
Ik heb 2 gipsplafonds wel voorgestreken. Was dat niet nodig geweest? Wat is het gedrag van de Latex als er geen voorstrijk gebruikt is?
 

Cor83

  • #9
Dat vraag ik me dus eigenlijk ook af.
Het is totaal niet mijn bedoeling om deze informatie tot niet voorstrijken in twijfel te trekken, want anders zou ik mijn vraag ook niet hoeven stellen als ik het zou weten.

Maar waarom ik dacht dat eventueel voorstrijk wel van toepassing zou zijn, zeker in een wat "vochtiger" ruimte, vanwege de eventuele zuigende werking van gipsplaten.
Het is mij bekend dat men gipsplaten ook hoord voor te strijken om deze reden als men dit wilt gaan stucen.

Het was mij in ieder geval nog niet bekend dat latex alleen hiertegen ook al bescherming kan bieden.
 

Gekske

  • #10
Ik heb diepgrond gebruikt weet niet of het vergelijkbaar is met voorstrijk maar hierdoor trekt de verf niet goed in de platen waardoor het lelijk opdroogt (op sommige plaatsen zie je zelfs de strepen van de diepgrond)
 

Fiesiekus

  • #11
Dát heb ik tegen voorstrijk.

En er is een verschil tussen waterdamp (is water in de gasvorm en tot op zekere concentratie overal en altijd aanwezig) en vocht (water in de vloeibare fase) dat gipsplaten aantast. Ten slotte: als je een goede laag latex aanbrengt, is dat hardstikke dampdicht.
 

Cor83

  • #12
Fiesiekus schreef:
Dát heb ik tegen voorstrijk.

En er is een verschil tussen waterdamp (is water in de gasvorm en tot op zekere concentratie overal en altijd aanwezig) en vocht (water in de vloeibare fase) dat gipsplaten aantast. Ten slotte: als je een goede laag latex aanbrengt, is dat hardstikke dampdicht.
De zolder is een relatief kleine ruimte door zijn schuine wanden. Waterdamp heb je inderdaad overal. Maar door in een dergelijke "kleine"ruimte een droogrek te plaatsen wordt deze consentratie natuurlijk een stuk meer. Ik was dan ook eerder bang voor eventuele condensvorming wat in de gipsplaten kan gaan trekken, vandaar mijn vraag ook.
 

JakeNL

  • #13
Meestal wordt diepgrond/voorstrijk al aangeraden voor het niet zuigend maken van de ondergrond. Dit staat volgens mij compleet los van dampdicht maken of condens etc.
Zou zelfs dat al overbodig zijn dan voor gipsplaten?
 

Fiesiekus

  • #14
Ja.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu