Gevelisolatie binnen- of buitenzijde

Josr

  • #1
Hoi,

Ik lees op verschillende plaatsen dat bij het plaatsen van een voorzet wand bij een steensemuur gevel je vochtproblemen kunt krijgen o.a. door koudebruggen.

Heeft er iemand ervaring met voorzetwanden bij een steensemuur gevel?
Is dit echt zo'n probleem? Nog tips?

Je kunt de muur ook aan de buitenzijde isoleren, maar moet je laten doen, dus duur. Heeft iemand hier ervaring mee (polystyreenplaten + pleister)?

Bedankt! Jos
 

Pepjo

  • #2
Ik heb geen ervaring met het aan de buitenkant isoleren, maar weet wel dat je daar een bouwvergunning voor nodig hebt, aangezien je het aanzicht verandert.
 

Fiesiekus

  • #3
De zoekfunctie van dit forum levert een schat aan info op; bijv. Steensmuur isoleren verhaal.
 

Robke

  • #4
Momenteel zijn wij ook met een dergelijke klus bezig. Ik heb gekozen om tegen de muur te isoleren tussen de staanders.

Op advies van een bevriende aannemer -ik dacht aluminium- profielen. Werkt ideaal. Liggers op de grond, hiertussen de staanders, met een speciale tang (geleend van die aannemer) bevestig je ze aan elkaar.

Vraag me niet hoe dat materiaal precies heet, hij heeft het me aangeleverd. Op deze staanders heb ik met die grijze stevige plakband (het merk komt overeen met een nederlandse caravan) de dampremmende folie geplakt.

Hiertegen OSB of als je wil underlaymentplaten. Is altijd handig als je er later iets aan of op wilt schroeven. Nu ben ik bezig met de stucplaten te schroeven, door de platen hoef je niet precies uit te meten waar de latten zich bevinden.

Groeten en ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Robke
 

Fiesiekus

  • #5
Heet "metal-studs".
 

Josr

  • #6
Het antwoord van Robke brengt me op een idee.

Afwerking:

Als ik afwerk met gipsplaten heb ik zo het idee dat ik in een kartonnen huis woon (als je er op klopt, iets ophangen moet met zo'n speciale uitklapplug en dat wekt nog niet veel vertrouwen).

Mijn vraag is de volgende: hoe kan ik een voorzetwand maken die zo solide mogelijk is zonder dat ik zelf een tweede muur (spouwmuur) metsel.

Robke gaat afwerken met OSB of dikke underlaymentplaten. Dit lijkt mij een stevigere indruk te maken dan gipskarton. Zijn er nog andere mogelijkheden?

Bedankt!

Jos
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Vraag is alleen, of je dan voldoende brandveilig bent. Niet dat ik op dat gebied een deskundige ben, maar ik stel me zo voor, dat verticaal opgestelde (bijv.) osb-platen, vezel met lijm, niet erg brandveilig zijn.

Ook al voldoet gipsplaat dan niet meer 100% aan de eisen voor brandwerende plafonds, het is veel brandveiliger voor gebruik bij wanden.

Voor zover mij bekend wordt in de houtskeletbouw aan de binnenkant altijd afgewerkt met gipsplaat, en dat zal niet voor niets zijn.

Verder laat ik het graag over aan degenen die er meer verstand van hebben dan ik! :mrgreen:
 

Josr

  • #8
Klusidee Kees schreef:
Vraag is alleen, of je dan voldoende brandveilig bent.
Robke, hoe heb jij hier rekening mee gehouden?
 

Michiel_H

  • #9
Rob heeft OSB bevestigd op de staanders en daarop schroeft hij stucplaten. Uit zijn verhaal begrijp ik dat hij deze platen weer gaat stucen. Dus de opbouw is dan: metalstud met isolatie - dampremmende laag - OSB - stucplaten - stucwerk. Dan heb je echt geen problemen met brandveiligheid, ook al zijn er voor deze situatie waarschijnlijk geen eisen aan verbonden (maar laten we daar niet verder op in gaan......).

Ik ga het zelf doen met een houten stijl- en regelwerk in plaats van metal stud. Mijns inziens is dit steviger, makkelijker aanpasbaar (bij mij moeten er ook kozijnen in komen) en het geeft geen koudebrug.

Denk er wel aan om tussen regelwerk en OSB een dampremmende laag aan te brengen. Je kunt ook spijkerflensdekens gebruiken. Dit is een combinatie van steenwol met een dampremmende aluminium laag.
 

Josr

  • #10
Michiel_H schreef:
Ik ga het zelf doen met een houten stijl- en regelwerk in plaats van metal stud. Mijns inziens is dit steviger, makkelijker aanpasbaar (bij mij moeten er ook kozijnen in komen) en het geeft geen koudebrug.
Beste Michiel,

Ga jij dit hout eerst in de grondverf zetten of gebruik je geimpregneerd hout (naar mijn idee kun je geimpregneerd hout beter niet binnenhuis gebruiken, vanwege zware metalen)?

Ja dit is ook wel een goede vraag. Op al die foto's van DHZ handleidingen zie je regels van onbehandeld hout. Dat lijkt me niet zo slim of wel?

Als je een stukje kwaliteit neer wil zetten, zou ik dit toch wel even goed gronden?

Waarom OSB gebruiken en geen Underlayment of MDF? Is de reden alleen omdat het goedkoper is?

OSB = spaanplaat (?) = bij 1 schroef uit- en indraaien vallen de vezels uit elkaar.

Ik heb al genoeg IKEA spulletjes in en uit elkaar gehaald om te zien dat een schroef verwijderen en weer proberen in te draaien, vaak tot ellende leidt.

Ik snap niet dat spaanplaat niet verboden wordt. Altijd gezeur met spaanplaat. :D

Groetjes, Jos
 

Michiel_H

  • #11
Ik denk dat het tzt gegrond wordt, maar aangezien het al een binnensituatie is zal de vochtbelasting minimaal zijn. Waarschijnlijk ga ik ook nog ooit de buitenmuur behandelen met een coating. Dus eigenlijk staat je voorzetwand dan vochtvrij. Niet te veel aan doen dus denk ik.

OSB is Oriented Strand Board, dit is goedkoper en vergelijkbaar met multiplex, dus zeker geen spaanplaat!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu