Gelijmde verbindingen PVC-afvoer nastellen

Jan2000

  • #1
Ik heb voor mijn douchebak een afvoer gemaakt van enkele stukken PVC-pijp en wat bochtjes. Ik kwam er echter wat laat achter dat de pijp niet goed uitkwam. Ik heb toen enkele minuten na het lijmen nog één van de verbindingen nagesteld (gedraaid) om de positie goed te krijgen. Dit ging niet zo heel zwaar dus de lijm was nog een beetje zacht denk ik.

Op de gebruiksaanwijzing van de PVC-lijm staat dat de verbindingen na het ljmen nog wel direct nastelbaar zijn, maar dat je daarna niet meer mag draaien, er is dan kans op lekkage.

Zou ik het risico kunnen nemen om het zo te laten zitten (ik kan er niet echt meer bij als de douchebak is geplaatst) of moet ik proberen de stukken pijp te vervangen?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou er flink wat water doorheen gooien (met een trechter o.i.d.) voordat je de bak plaatst.
Of je bak even plaatsen en testen.
 

Xr8

  • #3
Ik zou voor de zekerheid de boel opnieuw maken, het zijn de kosten niet en het kan enorm veel problemen voorkomen.

Vreemd dat het na enkele minuten nog te draaien is, normaliter zit het binnen korte tijd zeer vast, vooral wanneer het goed gereinigd is.
 

Jan2000

  • #4
Ik had alles licht geschuurd en goed gereinigd met aceton. Beide delen ingesmeerd met hard pvc lijm en recht in elkaar gedrukt.
Misschien ging het vrij makkelijk omdat ik het stuk rechte pijp van halve meter als 'hefboom' kon gebruiken, zodat ik makkelijk kon draaien.

Het liefst doe ik het ook overnieuw, maar het lastige is dat het allemaal verbonden is met een 'reparatiemof' in de vloer. Ik ben bang dat als ik het probeer los te maken, er iets breekt. De afvoer loopt namelijk door langs het plafond van de onderburen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Anders even met een brander de boel warm stoken, en dan kan je de oude lijm verbinding er weer uit halen.
Daarna de boel weer goed verlijmen, en controleren of alles goed waterdicht is.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
De warmte van een verffohn is wat gelijkmatiger en beter te doseren.
Als je die hebt kan je die beter gebruiken.
 

Xr8

  • #7
Ondanks dat het op televisie bijna elke week te zien is, hoor je pvc te reinigen met pvc reiniger, en zeker niet te schuren.

Door het schuren verruim je de passing tussen buis en hulpstuk, wat problemen kan geven.

Dit wordt zo gesteld door onze pvc leverancier.
 

Jan2000

  • #8
Ik heb wel een verffohn. Wat is precies het effect als je het warm maakt? Wordt de lijm dan zacht of wordt de PVC zelf zacht? Zijn de stukken dan wel weer te gebruiken? Niet dat het erg is om nieuwe materiaal te gebruiken, maar ik zit natuurlijk met die reparatiemof. Die moet blijven zitten of er heeeel voorzichtig uitgehaald worden. :(
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #9
Eerst testen of het nu waterdicht is voordat je vanalles overhoop gaat halen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu