Geiser lekt water bij verstellen temperatuur

Eefke

  • #1
Na een aantal jaar trouwe dienst hebben wij sinds begin deze week enkele problemen met onze geiser. Een paar dagen geleden schrok ik midden in de nacht wakker omdat de geiser ineens heel veel herrie maakte. Het klonk als een soort opgevoerde brommer. (Ik dacht ook eerst even dat het dat was :) )

Aangezien ik een compleet leek ben wat geisers betreft, heb ik de waakvlam uitgeblazen en de waterkraan dichtgezet. Verder nog aan het eea lopen prutsen, maar ik weet echt niet meer precies hoe en wat. Na het afsluiten van de hoofdkraan (water) stopte het geluid, waarop ik weer naar bed ben gegaan.

De volgende morgen in alle vroegte zag ik toen ik naar mijn werk ging in mijn straat dat er mensen met de leidingen/riolering bezig waren. De straat lag open en er stak een dikke slang in de grond waaruit water de straat op liep.

Later op die dag vertelde iemand mij dat de geiser inderdaad dit soort geluiden kan gaan maken als de waterdruk heel erg wisselt, wat dus wellicht gebeurd is.

Gisteren uit mijn werk de geiser dus maar weer aangezet. Waakvlam ging aan als een zonnetje, er kwam warm water uit de keukenkraan en de handkraan op de douche. Alles leek in orde.

Totdat mijn vriend vanmorgen wilde gaan douchen: Het douchewater wordt lauw ipv warm en als ik aan de temperatuurregelaarknop draai, dan loopt er water uit de geiser. Niet veel, maar toch een half kopje in een halve minuut en het blijft doordruppelen tenzij ik de temperatuur op min. of max. zet.

Iemand enig idee wat hier aan de hand is? Heb ik ergens aan lopen draaien wat niet de bedoeling was? Is er iets kapot en heeft dat in eerste instantie ook het brommergeluid veroorzaakt?

Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp!

MAG NL 0/1 OZ-DG
 

Eefke

  • #2
Ik ben het typenummer van de geiser vergeten:

Het is een Vaillant MAG NL 9/1 OZ-DG
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Als je er zelf helemaal geen verstand van hebt, kun je het beste even iemand bijhalen, die dat wel heeft.

Want je hebt niet alleen met water te maken, maar ook met gas.
En de waakvlam even uitblazen, is op zich ook niet zo een goed idee, zet dan het toestel uit met de knop, en draai het gaskraantje dicht, wat achter op de geizer zit.

Let op, dit is niet negatief bedoeld, alleen maar als een goed bedoelde waarschuwing.
Want er gebeuren soms genoeg nare dingen, met gastoestellen.
 

Eefke

  • #4
Hallo Peter,

Bedankt voor je waarschuwing. Ik zou dit normaal gesproken nooit zelf doen, en dat ben ik nu ook niet van plan.

Het was om half drie 's nachts alleen even niet mogelijk om er iemand bij te halen. Mijn vader kijkt normaal gesproken dit soort dingen na, en hij weet wel wat hij doen, maar is nu helaas op vakantie.

Ik ben in principe ook van plan om er iemand bij te halen, maar dacht dat ik misschien alleen een schakelaar omgedraaid heb of iets anders open gedraaid heb wat niet de bedoeling is. Is toch een beetje jammer als je daar iemand helemaal voor zou moeten laten komen.
 

Eefke

  • #5
Oh, en de gaskraan: Excuus, die heb ik meteen na de waakvlam uitgedraaid. Toch nog een helder moment ;). Ik meende dat ik dat er al bij had gezet.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
:prima:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Bij werkzaamheden aan de waterleiding kan er wat rommel, meestal zand meegekomen zijn naar uw waterleiding, in de aansluiting van de geiser op de waterleiding zit een zeefje, dat kan vol zitten met zand.
De geiser moet van de muur af om dat te controleren.

Soms vergoed de waterleidingmaatschappij de kosten die gemaakt zijn van de reparatie van de geiser als het aanwijsbaar hun fout of een fout van een aannemer is, ik weet niet precies hoe dat wettelijk geregeld is maar u kunt altijd contact opnemen met hen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu