Geen warm water meer na vervangen waterleiding

Remco de prutser

  • #1
Hoi,

Ik ben m'n badkamer aan het verbouwen en nu heb ik wat oud leidingwerk 12 en 15 mm dat buiten de muur liep weggehaald en nieuw 15mm geplaatst (in de muur).
Mijn combiketel hangt op zolder (Remeha Avanta 28c) en op zolder heb ik ook een wastafeltje. Als ik daar de warm water kraan open draai springt de ketel aan en krijg ik gewoon warm water. Als ik in de keuken op de beganegrond (da's 21 meter 15mm van de ketel) de warme open zet komt er een heel dun straaltje water. De ketel springt ook niet aan.

Nu zijn er m.i. enkele mogelijke verklaringen:

1- Door het loshalen en vervangen van leidingwerk is veel kalk losgekomen. Dit zat ook in de zeefjes van m'n kranen, die heb ik moeten schoonmaken. Wellicht is ergens een blokkade ontstaan. In de gangkast komt de ww leiding de kruipruimte uit, dan zit er een antieke kraan en dan gaat hij weer terug de kruipruimte in richting keuken. Die oude kraan is geen beweging meer in te krijgen. Misschien dat die nu vol met kalk zit ofzo en dat dat er voor zorgt dat er geen water doorstroomt en dan dus ook de ketel niet aanspringt.

2- Doordat ik een deel 12 mm leidingwerk heb weggehaald en vervangen door 15 mm is he volume water in de leiding groter. Misschien heeft dit invloed op de doorstroming in de ketel.

3- Ik heb iets verkeer aangesloten. Ik zou echter niet weten wat er dan niet goed zou moeten zitten aangezien het allemaal vrij recht toe recht aan is en het koud water in de keuken het wel doet.

Misschien kunnen jullie nog andere dingen bedenken.
Het meest waarschijnlijk lijkt me optie 1, maar hoe los ik dat op ?
Koud water op de ww leiding zetten en doorblazen ofzo ? Of dat oude kraantje verwijderen en hopen dat dan daar de blokkade zit ?

Jullie adviezen en ideeën worden zoals altijd weer op prijs gesteld.

Gr.,
Remco.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
1 is meest waarschijnlijk.
Er kan ook roest uit een stalen leiding zijn losgekomen en opgehoopt voor een kraan of afsluiter zitten.

Als die antieke kraan helemaal vast zit heeft hij ook geen functie.
Die zou ik dan sowieso als eerste vervangen door een kogelafsluiter (eventueel met aftapkraantje).

Is die oude kraan wel dicht geweest en daarna weer open gezet?
 

Remco de prutser

  • #3
Die oude kraan heb ik eigenlijk nooit aangezeten. Deze zit in de meterkast omdat daar in het verleden een boiler zat. Heeft dus voor hoever ik kan bedenken geen functie meer, misschien is het handiger om de kraan er tussenuit te halen.
 

Remco de prutser

  • #4
De kraan heb ik er tussenuit gehaald en de boel verbonden met 15mm leiding. Probleem blijft, op zolder warm water, goede straal, ketel slaat aan, in de keuken zeikstraaltje en de ketel doet niks. Er zitten verder geen afsluiters meer onderweg behalve de kogelkraan onder het aanrecht en de kraan van de keuken.

Ketel geeft ook af en toe code 8, dat is een regelstop wanneer de aanvoertemperatuur hoger is dan de ingestelde waarde.

Ik begrijp er helemaal niks van.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Zet de ketel ook achter de kogelkraan?
 

Remco de prutser

  • #6
Nee bij de ketel geen kogelkraan. Wel heb ik de warmwater leiding in de gangkast waar ik die antieke kraan heb verwijderd nog eens los gehaald en doorgespoeld, kwam een steentje uit. De boel weer dicht gemaakt en loopt nog steeds niet door, maar ik weet wel nu wat de oorzaak is. Het lijkt er op dat tijdens het installeren van de waterleiding steengruis in de leiding is gevallen. Ik ga de leiding op het laagste punt onderbreken en doorspoelen. Morgen. Bedankt voor het meedenken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Er is ook een flinke kans dat er gruis voor de keukenkraan is gekomen.
Wellicht ook daar de leidingen los nemen en doorspoelen.

En eh de volgende keer open leidingen afdoppen of dichttapen als er geen druk op staat :wink: .
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
Als het enkel in de keukenkraan voorkomt dan controleer eens de aansluitingen op de wterleiding. Het komt regelmatig voor dat er een ophoping van kalk ontstaat in de aansluitknie.de leiding vanuit de muur welke naar de kraan gaat. door de aanpassing kunnen schilvers kalk over elkaar heen schuiven en de doorgang in de knie blokkeren.
Knie verwijderen slang eraan en spuien is vaak een oplossing.
 

Remco de prutser

  • #9
Ik heb vanmorgen het probleem kunnen oplossen. Ik zag dat er bij het maken van de nieuwe leiding een stukje stuc van het plafond is losgekomen. Vermoedelijk is daar wat van in de bestaande leiding gevallen waar de nieuwe leiding op is aangesloten. Ik had dus beter kunnen afdoppen, maar heb me niet gerealiseerd dat er iets zou kunnen loskomen en ik zat een verdieping hoger de nieuwe leiding door de vloer te wurmen dus dan zie je niet wat er een verdieping lager bij het plafond gebeurt. Wat ik heb gedaan is, water afgesloten, bij de kraan in de keuken het warm en koud op elkaar aangesloten, nieuwe aansluiting los gemaakt en de warm water leiding dus met koud tegen de normale stroomrichting in doorgespoeld met water. Zo heb ik een paar keer gespoeld. Daarna de boel weer normaal aangesloten en ik heb een mooie straal warm water in de keuken. Ik hoop niet dat er ergsn nog wat inde leiding zit, maar als het zo is is het in iedergeval niet genoeg om de doorstroming tegen te houden.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Netjes opgelost!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu