Geaarde stopcontacten aanbrengen in woonkamer

Klaus_1250

  • #1
Omdat in onze woonkamer een PC staat, wil ik deze aansluiten op een wandcontactdoos met randaarde (nu nog niet het geval).

Echter, er is in de huidige wandcontactdoos geen randaarde aanwezig:
Ik moet dus een aardedraad trekken. Hierbij rijst het probleem dat er geen tekeningen met de elektra meer aanwezig zijn (tweede bewoners, bouwjaar huis is 1978), en ik handmatig de centraaldoos moet zoeken.

Er zijn twee lampen in het plafond aanwezig, echter, bij 1 komt de bedrading uit een houten balk die tegen het plafond zit en bij de andere lamp gaat de bedrading een dun gat in het plafond in en is niet te zien of de centraaldoos erboven zit (maak liever niet een groot gat hiervoor in het plafond zonder zekerheid).

Bij de bouwmarkt een leidingzoeker gekocht en dat zou ik verder niemand aanraden: Resultaat is 0.0 (m.u.v. 1 dunne wand op zolder waarbij die over een breedte van 2 meter en hoogte van 1 meter afgaat, inclusief over de tussenliggende deur :-| ).

Nu zit ik even in dubio, hoe nu verder te gaan? Bij een speciaalzaak een kwaliteitsleidingzoeker kopen (50-100 euro) of zijn er nog simpele truukjes om de centraaldoos te vinden?

Enige aanwijzing is dat er in huiskamer een dimmer aanwezig is waar 1 wandlamp op aan is gesloten en alle linker stopcontacten van dubbele wandcontactdozen (die over heel de woonkamer verspreid zijn).

Merken verwijderd, helpen niet bij oplossing probleem. Mod.
 

Chathanky

  • #2
Als je 1 wcd contactdoos in de woonkamer wil voorzien van aarde ben je formeel verplicht alle wcd's in die ruimte van aarde te voorzien.
De centraaldoos zit in de meeste gevallen bij je lichtpunten van je woonkamer.

Als er een aardlek van 0.03 amp zit op de groep van je woonkamer dan is dit ook niet de juiste weg maar is dit redelijk safe m.b.t. aanrakingsgevaar. Ik moet eerlijk bekennen dat de mijne ook niet geaard is en van vele huishouden ook niet.

Als je het wil aanpakken neem dan de overige wandcontactdozen ook mee.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Goed een kwaliteit leidingzoeker bestaat uit een zender en een ontvanger.
De zender steek je in een stopcontact de ontvanger kan dan dat signaal detecteren.
Omdat het een bekend signaal is kan je heel nauwkeurig de exacte leidingloop uitzoeken. Deze zoekers zijn duur en eigenlijk niet rendabel voor een keertje gebruiken.en dan ben je er ook niet met 50-100 euro.

De makkelijkste methode is wandcontactdozen van de muur halen(spanning uitschakelen).
Dan neem je 1 draad in een tang en geef je korte rukjes dan hoor je vanzelf waar de centraaldozen zitten.

Werkt dat niet dan kan je ook een trekveer (metalen uitvoering) invoeren totdat deze niet verder wil en dan met pulsjes hen en weer bewegen zodat hij tegen de wand van de centraaldoos tikt. Nadeel is wel dat de spruiten tegenover ekaar zitten en het kan gebeuren dat de veer de tegenoverliggende spruit in gaat en dan heb je er niets aan.
 

Klaus_1250

  • #4
@Chathanky: Als ik toch bezig ben kan ik evt wel alle WCD's vervangen met randaarde. Ik las zoiets inderdaad al in een ander topic.

Er zit inderdaad een aardlek op van 0.03 A (staat de getallen 380-220V 40A en 0.03A op iig), maar wat wil dat precies zeggen? De aardlek zit trouwens op 4 groepen, en op de groep waar de woonkamer op zit, zit tevens de zolder (muv de CV. Op de WCD van de CV heb ik tevens met een verlengsnoer een computer aangesloten.) Kan/Mag ik de Aardlekschakelaar zelf vervangen en naar wat voor model moet ik kijken?

@The headhunter: Ik had even gekeken om een leidingzoeker te huren, maar dan zit je ook snel aan 35-40 euro. Echt profi hoeft het niet te zijn, maar hij moet wel door 5 a 10 cm beton heen kunnen meten. Maar de tips met de trekveer en korte rukjes aan de kabel geven zijn erg handig! Dat ga ik zeker als eerste proberen! Thanx!

Last, offtopic vraagje, maar, op 1 PC heb ik de CAI aangesloten. Omdat er ergens een apparaat op de CAI lekt (al een keer een flinke opdonder van gehad), heb ik er een mantelstroomfilter op gezet Hier zit een aardeaansluiting op, maar, waar/hoe moet ik die eigelijk aansluiten?

Verschillende merken en links verwijderd, wilt u deze niet weer vermelden ? Lees ook de forumregels. Mod.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Beste Klaus _1250

Wilt u a.u.b. niet zoveel reclame maken voor merken en bedrijven dat willen we liever niet op dit forum.

Lees anders de forum regels eens door voor algemene informatie.

Alvast bedankt voor de medewerking.
 

Chathanky

  • #6
Als er een aardlek zit hoeft deze toch niet vervangen te worden, tenzij deze defect is.
 

Klaus_1250

  • #7
Mijn excuus, was niet als reclame bedoeld, maar het leek me wel handig zodat iedereen kon zien waar ik het over had. Overigens zou ik graag wel het merk/model van de betreffende leidingmeter uit de OP terugplaatsen zodat mensen ook niet de fout maken die te halen (zoeken op het merk/model leverde niks mij niks op).
Chathanky schreef:
Als er een aardlek zit hoeft deze toch niet vervangen te worden, tenzij deze defect is.
Chathanky schreef:
Als er een aardlek van 0.03 amp zit op de groep van je woonkamer dan is dit ook niet de juiste weg maar is dit redelijk safe mbt. aanrakingsgevaar.
Confused...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ook meningen over apparaten en winkels etc. horen niet op dit forum thuis, u kunt wel teleurgesteld zijn terwijl een ander juist positieve ervaringen heeft.
Deze ervaringen zijn nooit objectief tenzij ze wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Klaus_1250 schreef:
Chathanky schreef:
Als er een aardlek van 0.03 amp zit op de groep van je woonkamer dan is dit ook niet de juiste weg maar is dit redelijk safe mbt. aanrakingsgevaar.
Confused...
Dat is een type fout van Chathanky. 40/0,03 is een goede aardlek.

Pc1 zit zeker niet in een geaard stopcontact? En aangesloten op een CAI kabel.
Dan is je PC de oorzaak van de lekstroom en is een mantelfilter onzin.
Een pc heeft een geaarde stekker omdat er een filter inzit die de aarde gebruikt als afleider.

Sluit je de aarde niet aan dan krijg je een spanning van 127 V op de metalen delen van de pc te staan.
De mantel van de cai zit ook aan de metalen behuizing van je PC. En zie daar is de oorzaak van je lekspanning.
 

Chathanky

  • #10
Cai mantels worden tegenwoordig in de meterkast geaard op de basisvereffening. Versterkers in de verdeelkasten zorgen ook voor een vreemde spanning op het net en worden hiermee ondervangen.

De vraag is wat staat er nu werkelijk onder spanning de mantel van de coax of de behuizing van de pc.
Als de mantel van de cai de boosdoener is zal de aardlek niet aanspreken een vreemde spanning ziet de aardlek niet.

Is het probleem nu werkelijk dat de aardlek uit valt als de pc zijn voeding uit de groep met de aardlek haalt? Het is mij niet helemaal duidelijk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Chathanky je haalt er dingen bij die er niet zijn TS heeft geen probleem met uitvallende aardleks.

In elke PC wasmachine droger zit zo'n filter en ze werken allen op dezefde manier en ze veroorzaken allen, bij het niet aansluiten op een geaarde wcd, 127 V op de behuizing.

Er is nauwlijks stroom die weglekt alleen een venijnige spanning.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu