Gasleiding in keuken verlengen.

Invisibleman

  • #1
Hallo,

In mijn nieuwe woning, moeten we de gasleiding in de keuken gaan verlengen. Daar ik dit zelf niet kan, gaat mijn broer dat doen. Die kan lassen en solderen.

Echter mijn vraag is het volgende. Hoe kun je de leidingen gasvrij maken, zodat er niet een of andere vreemde dingen kunnen gebeuren.

Ik weet als de dop eraf gaat de gas ontsnapt, daar het lichter is dan lucht, en kun je de keuken even flink door laten luchten. Maar omdat de leiding van de hoofdkraan, omlaag gaat, vervolgens onder de vloer door naar de keuken waar hij weer omhoog gaat (zie tekening).

Daar ze in 2012 zijn begonnen met bouwen en de woningen in November 2013 zijn opgeleverd, ben ik niet bang dat de leidingen verzadigd zijn met gas (of hoe heet zoiets). Maar daar gas lichter is dan lucht, zal er altijd gas achterblijven in het stuk wat van de hoofdkraan omlaag gaat. Nu is mijn vraag eigenlijk, kan dit kwaad. Van de hoofdkraan tot keuken is ongeveer 3.3 meter en hoe precies de leiding onder de vloer loopt weet ik zo niet, als er nog stukken bij zijn dat die omlaag gaat of niet.

Is er iets wat ik moet doen om veilig te kunnen solderen of lassen. Ik dacht dat het koper was, dus wordt soleren, maar zeker weten doe ik dat niet, dus zou ook kunnendat het lassen wordt. Mijn broer heeft wel aangegeven, dat hij geen knelkoppeling te willen gebruiken, daar hij deze niet zo veilig acht.

mvg
Hans
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Hoofdkraan dicht
Dopje er af
Even wachten.
Luchten
Klaar.

Als je gaat solderen de vlam aan maken.
Bij het beginnen even voorzichtig zijn kan kleine vlam komen uit buis daarna is het weg.

afhankelijk van wat er voor een leiding ligt kun je gewoon knellen.
Niks mis mee als je een voor gas goedgekeurde koppeling gebruikt.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Als de leiding in het zicht komt, kan en mag je hem gewoon knellen. En een knel koppeling is kwalitatief van dezelfde klasse als een goed gemaakte soldeer koppeling.

Groeten b
 

Invisibleman

  • #4
Beste Boudewijn & Obelix,

Daar ik het niet zelf kan doen, gaat mijn broer het doen. Echter wilde hij niet met knelkoppelingen werken maar het geheel solderen. Dit is zijn keuze en aangezien hij het "moet" doen. Waarom hij niet met knelkoppelingen wil werken, geen idee. Maar mij maakt het verder ook niet uit, hoe hij dat wil doen, als het maar goed gebeurd. En ik weet, dat hij kan solderen, dus daar ben ik niet bang voor. Ik ben al blij, dat hij het wil en kan doen.

En ja, de leidingen blijven inderdaad gewoon over de muur lopen. Zitten achter de keukenblok, dus zie je toch niet.

Maar in ieder geval, bedankt voor de reactie. Ik wilde alleen even zeker weten, of het zo maar kon. Hijzelf heeft het bij hem thuis ook gedaan, maar daar kwam het gas vanuit de kelder naar boven. En ik wilde even zeker weten, of mijn situatie geen kwaad kon.


Beter even vtv checken, dan achteraf met grote problemen te zitten. Zeker met gas.

Nogmaals beiden bedankt voor jullie reactie.
Gr.
Hans
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Je hebt het steeds over solderen maar gezien het een nieuw huis betreft kan het best wel eens zijn dat er kunststof leiding ligt en dan valt er niets te solderen.
 

Invisibleman

  • #6
Hallo Obelix,

Omdat ik hiervan uit ga. Ik heb de technmschrijving van Bam erbij en hier wordt niets gezegt dat het kunststof zou zijn. Zoals de bij de vloerverwarming onder en de verwarmingleidingen boven (de stukken in de vloer) staat erbij dat dit kunststof is. Ik ga er voor nu maar vanuit, dat derhalve de leidingen in de keuken gewoon koper zullen zijn.

Mocht dit inderdaad ook kunststof zijn, maakt het alleen maar makkelijker, denk ik :)

Gr.
Hans
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Dan MOET hij knellen lol

Kun je niet even kijken ?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
HAha BAM

dan zou ik eerst maar eens kijken want BAM gebruikt meestal kunststof van het merk REHAU. EN daar is niet makkelijk zelf iets aan te knutselen je hebt hier speciaal gereedschap voor nodig.

John
 

Invisibleman

  • #9
Hallo,

Vandaag hebben zijn we in het huis geweest om alles na te kijken, volgende week de sleutel. En inderdaad blijkt dat het kunststof leidingen zijn en geen koper. Wel hebben ze de leidingen in de muur gezet en daar een aansluitpunt (zonder kraan).

Nu lees ik bij de Loodgieter, dat deze leidingen niet makkelijk te verlengen zijn, wat wel zou moeten gebeuren. Mag je dan evt. wel een nieuwe slang/leiding aansluiten op dit aansluitpunt en dan weer op de juiste plaats een nieuwe aansluitpunt maken?

mvg
Hans

P.s.

Bedankt voor jullie hulp.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Als je plaats hebt gewoon aankoppelen op dat punt en verder met koper over de muur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu