Gaskachel afvoer zit te laag

Irmster

  • #1
Hallo allemaal,

ik heb al meerdere topics gezien over dit onderwerp, maar die zijn allemaal al gesloten. Zodoende hierbij mijn vraag in een nieuw topic.

Ik zit sinds net voor de zomer in mn nieuwe huurwoning en heb sinds vorige week mijn gaskachel in huis. Mijn broer (cv-monteur) zou deze aansluiten, maar het blijkt dat de afvoer in de muur op 39 cm hoogte zit (hart vd afvoer) en die van de kachel (oude dru) zit op 42,5 cm.

De woningbouw geeft aan dat ze de afvoer niet gaan aanpassen en dat ik een verloopstuk ertussen kan zetten voor het hoogte verschil.

Hoe denken jullie hierover? Het hoogte verschil is dus 3,5 cm de 'verkeerde kant op'. Kan ik ergens terugvinden dat dit wettelijk niet ok is of iets dergelijks? Zonder bewijs gaan ze ervan uit dat ik de kachel nu laat aansluiten op een volgens mij gevaarlijke manier..

alvast bedankt!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Je kunt natuurlijk niet van de woningbouw vereniging verwachten, dat die omdat u een andere kachel koopt, het rook kanaal gaan aanpassen.
U kunt natuurlijk ook een kachel kopen, die wel op de bestaande aansluiting past.
Is het zelfde dat als ik een nieuwe koelkast zou kopen, van 60 cm breed, en de ruimte tussen het bestaande keukenkast en muur maar 55 cm zou zijn.
Dan heb ik gewoon de verkeerde koelkast gekocht, en hoeft de woningbouw vereniging ook niet het keukenblok aan te passen.

Maar die 3,5 cm zal best wel kunnen, met een verloop.
 

Irmster

  • #3
Nou, het is uiteraard niet zo dat de woningbouw bij elke wijziging moet springen.. maar ik heb geen enkele kachel kunnen vinden waarbij de aansluiting lager zit dan 40cm, en ik lees overal dat de afvoer in de muur altijd hoger moet zijn.. een huurwoning dient toch allicht veilig te zijn?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Gewoon een verstelbare haard aansluiting gebruiken, voor die 3,5 cm.
Dat is helemaal geen probleem, of gevaarlijk.

 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #5
Mag niet, nisbus plaatsen op juiste hoogte
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #6
Zou zelf nooit omlaag verlopen, verlopen kan alleen omhoog, met een getoonde schuifbus.

groeten b
 

Irmster

  • #7
Bedankt voor de antwoorden. hebben jullie een idee hoe ik dit dan wel kan oplossen, als het dus niet omlaag overbrugd mag worden met zon tussenstuk? hoe overtuig ik de woningbouw? zie mezelf toch echt niet slopen..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ga in overleg met de woningbouwvereniging en vertel dat u geen andere gaskachel met de goede afvoermaat meer kunt kopen, zij zullen er toch voor moeten zorgen dat u een gaskachel volgens de eisen kunt aansluiten mits er geen c.v. aanwezig is, de noodzaak vervalt dan vrijwel zeker.
 

Irmster

  • #9
Bedankt voor je reactie. was er maar cv, dan hoefde ik niet zo moeilijk te doen...

staat de regel over het niet naar beneden laten verlopen ergens? een wet? een richtlijn?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #10
Een gaskachel is onder de de afvoer open ,als de buis naar beneden loopt heb je kans dat de afvoergassen de kamer in stromen . dus horizontaal of hoger beslist niet lager.
 

Irmster

  • #11
Ja zoiets had ik dus al begrepen, maar nu moet de woningbouw dat nog snappen. Ik moet iets van bewijs hebben dat dit gewoon niet kan op deze manier. Het gaat nu vlug kouder worden, en ik heb geen andere verwarming in huis.

Kortom: waar vind ik bewijs om de woningbouw van gedachte te doen veranderen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
De mensen van de woningbouw moeten de regels zelf kennen.
Het gasbedrijf zal u ook kunnen helpen.
 

Irmster

  • #13
De woningbouw heeft de situatie al bekeken en die gaven aan dat het wel kon.. Ik heb daarom het volgende bericht gestuurd naar de Brandweer in mijn woonplaats:

"Beste,

Ik woon nu praktisch gezien sinds juni in mijn huis. Ik heb nu 1,5wk mijn gaskachel in huis, maar deze kan niet aangesloten worden. De rookafvoer in de muur zit lager dan die van welke kachel ook die ik heb kunnen vinden. In de muur is het hart op 39 cm hoogte en mijn kachel heeft m op 42,5 cm zitten. Nu heb ik de woningbouw gevraagd dit aan te passen, omdat er geen kachel te vinden is die wel aangesloten kan worden zo. Het antwoord van de woningbouw was dat het wel kan, die 3,5 cm kan wel overbrugd worden met een verloopstuk, maar de meeste mensen die ik vraag geven aan dat dit levensgevaarlijk is. Ik weet nu niet meer wat ik hiermee moet, het wordt nu gauw kouder en ik durf de kachel niet aan te laten sluiten. Is het mogelijk dat iemand van de preventie de situatie komt bekijken en een advies geeft die ik evt. door kan geven aan de woningbouw?
Ik hoop het van harte.

Met vriendelijke groet,

Irma"


Nu maar hopen op een duidelijk antwoord..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Goeie actie. :prima:
 

Dvdberg1960

  • #15
Het is alweer een tijd geleden dat ik een gashaard heb aangesloten. 20 jaar terug deed ik dagelijks stuk of 8.
Je kan best 4 cm verlopen dmv een ronde zakpijp.
Achter de kachel zit een trekonderbreker en daar moet onderzijde schoorsteen gat ruim boven blijven.
Degene waar je de kachel heb gekocht weet precies wat er tegenwoordig mag en kan je daar bij adviseren.
Als een oude schoorsteen betreft dus een schoorsteen kanaal, vind ik zelf het netste om een nieuwe nisbus in te metselen. Dit is goedkoper en netter dan een ronde zakpijp.
Tevens adviseer ik om bij een open toestel altijd een co melder te plaatsen op de voorgeschreven wijze.

mvgr dvdberg
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu