Fundering ondermetselen met betonblokken

JB1

  • #1
Beste klussers!

Na best wat topics gelezen te hebben, heb ik nog geen bevredigend antwoord gevonden voor onze situatie.
Ons doel: aan ons huis zit een aanbouw (2009), waarvan we één ruimte zelf willen onderkelderen.

Situatie: kurkdroge zandgrond, we zitten op een heuvel.
Als ik nu in de kruipruimte (ca. 50cm hoog) lig, heb ik enerzijds de fundering van de voormalige buitenmuur, en anderzijds de fundering van de nieuwe buitenmuur.

Ik heb eigenlijk twee vragen.
1. Is het mogelijk om de huidige fundering ca. 20 cm te ondergraven (zandgrond ik keihard), en dit op te metselen met blokken van 15cm diep. De fundering steunt dan voor meer dan de helft nog op de zandgrond, en de rest op de opgemetselde betonblokken. Zie Doorsnede voor een indruk.

2. De zandgrond is dus keihard. Is het een optie (afhankelijk van jullie advies op vraag 1) om 2 sleuven te graven van ca. 70cm breed, en die op te metselen met de blokken. Zodat ik vervolgens het tussenstuk kan weghalen, en daar ook opmetselen. Zie Situatie tekening voor een indruk.

Graag jullie advies, en alvast hartelijk dank!

Groet,
JB

Doorsnede.jpg Situatie.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik ken wel mensen die dit zelf gedaan hebben (kruipruimte op leemgrond in stroken uitdiepen en ondermetselen), maar ik ga het je niet aanraden. De verzekering dekt mogelijke (vervolg)schade waarschijnlijk niet en kelderbouw is altijd vergunningsplichtig. Daarnaast loop je het risico op persoonlijk letsel. Veel aannemers beginnen hier ook niet aan tenzij je een gespecialiseerd bedrijf in de arm neemt dat eerst uitvoerig onderzoek doet. Reken daarbij op hoge kosten, dat worden hele dure kubieke meters die je beter op een andere manier kunt realiseren.
 
Laatst bewerkt:

JB1

  • #3
Dank voor je antwoord!

Maar even benieuwd. Je zegt: ik ken mensen die het gedaan hebben. Vervolgens: niet doen.
Is het daar misgegaan dan?

Ik was niet van plan in 1 keer een sleuf van 2 meter diep graven, maar opdelen in stukjes. En zorgen dat de 'pilaren' voldoende fundament hebben aan harde zandgrond.

Maar concreet, als je het zo ondersteund (meer dan de helft op de bestaande ondergrond, en het stuk van 15cm wat je weghaalt volmetsrlen met betonblokken) wat zou er dan mis kunnen gaan, waar je bang voor bent?

Hart.groet,
Jouke
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nog los van echt grote ongelukken die zich kunnen voordoen kan de aanbouw zich opnieuw gaan zetten, met alle gevolgen van dien. Dit is geen DHZ klus.
 

Hharbers

  • #5
Heb je plan voorgelegd aan een constructeur? iK denk dat die gillend wegrent

Komen zo paar vragen omhoog

Je schrijft dat je fundering straks nog half steunt op bestaande zandgrond.
Wat denk je dat er gebeurt als je begint te graven?. Zand stort in en is helemaal weg onder je fundering, als je blokken hebt gemetseld kun je zand niet meer aanvullen en verdichten en is er dus holle ruimte achter je nieuwe muur dus je funderings steunt niet meer op het zand
Ff je moet van buiten ook alles weggraven en opnieuw aanvullen en verdichten

Als je bovenstaande opgelost krijgt staat fundering hal op zand en half op op muur. Verschillende draagkracht -> een van de 2 zakt harder als andere helft-> fundering gaat kantelen ->

Onder de muur moet ook een funderingstrook, hoe ga je dat doen ?

Hoe ga je de gronddruk van buiten tegenhouden om te voorkomen dat je muren naar binnen worden gedrukt ?
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Kan dit? Ja, maar niet op de voorgestelde manier.
Dit is vergunningsplichtig, dus neem contact op met een constructeur.
 

JB1

  • #7
Iedereen dank voor het antwoord.
Ik proef een kritische noot :-)

Ik denk dat ik het onderschat heb.
Het is meer dat ik voorzichtig wilde aftasten wat de mogelijkheden zijn. Ik heb nu een sleuf van ca. 80 cm diep en 50cm breed onder de fundering gegraven. De zandgrond is keihard, het zakt niet in, dus ik zou hier omhoog kunnen metselen. In combinatie met de droogte omdat we wat hoger zitten, kwam ik op het idee om dit te gaan doen.

Omdat een kennis van mij dit op deze wijze succesvol heeft gedaan (maar met metselstenen kops, en onder zijn hele huis ipv onder een gedeelte), en ik ook op fora diverse verhalen tref met een beetje gelijkwaardige verhalen/vragen vind ik het wel interessant dat er over het algemeen negatief wordt geadviseerd. Maar erg bedankt, ik ga in ieder geval eens praten met een constructeur.

Hartelijk dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu