Betonmuurtje storten op fundering

robert0318

  • #1
Beste klussers. Wij laten een aluminium schuifpui van 4 meter plaatsen (dus serieus gewicht) en hebben daarvoor een binnen- en buitenmuur doorbraak en latei laten plaatsen.

De aanbouw van het jaren '60 huis, is eind '90 uitgebreid en die kwaliteit laat te wensen over. Eigenlijk alles wat we aanraken komt los: de cementdekvloer, ook enkele bakstenen onder de Nehobo-vloer kon ik er zo tussenuit trekken. Ik heb de lossen stenen opnieuw gemetseld en de luchtspouw deels gevuld met PIR-plaat. Tussen de PIR en binnenfundering heb ik wapening toegevoegd en gevuld met krimparme gietmortel.
Ik wil nu de buitenmuur/dorpel ook maken. Ik kan de stenen van het gezaagde gat tot de fundering er zonder moeite uithalen. Mijn idee is om een bekisting te maken tegen de fundering tot ca 60cm hoog en deze tegen de PIR-plaat vol te storten met beton met een waterkerende toeslag (mag ik dit tegen de bestaande muur aanstorten, of een dpc folie ertussen?). In de bestaande buitenmuur heb ik geen waterkering/dpc kunnen terugvinden (wel een trasraam). De dorpel komt circa 10cm boven maaiveld, dus eventueel opmetselen met een nieuw trasraam en daarop een gegoten dorpel zou ook nog kunnen.

Kunnen jullie adviseren over de waterkering en wat het handigste is in onze situatie?
De breedte is trouwens 13cm , dus dat past sowiezo mooi over de buiten/binnenmuur.

Schuifpui.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Krimparme gietmortel heeft een maximale laagdikte. Heb je daar rekening mee gehouden?

Als het gaat om de draagkracht voor het nieuwe kozijn, kan je dit aan de constructeur vragen, of aan de het bedrijf die de schuifpui gaat plaatsen. Verder begrijp ik niet precies waarom je dit wil aanpassen. Foto's helpen ook om het duidelijker te maken.
 

robert0318

  • #3
Hallo IJkenhout, sorry voor de vertraging. Vandaag foto's gemaakt.

Gietmortel, ja daar heb ik rekening mee gehouden. Het bedrijf dat de pui komt plaatsen geeft alleen aan dat er een stelkozijn geplaatst moet worden (verantwoordelijkheid van de klant / mij dus), ik heb een kunstof onderdorpel 22mm / 125 die ik over de binnen/buitenmuur wil leggen. De leverancier adviseerde hardhout onder de dorpel, maar ziet ook regelmatig de spouw volgestort worden. Dat laatste wil ik ieder geval vermijden.

Hier de foto's van de buitenmuur , drie lagen op de fundering, ook wat kalkzandsteen zo te zien Er zijn dus al twee rijen bakstenen los gekomen bij het slopen van de muur. De isolatie heb ik er zelf tussen gezet. Er zit geen waterkeringsfolie. Ik denk de bakstenen weg te halen en een bekisting te maken en die vol te storten. Of toch opmetselen met wapening?

20221029_173157.jpg
20221029_173424.jpg
 

Sander 1972

  • #4
Specie er voorzichtig afslaan met hamer en brede platte beitel en weer opmetselen als het kozijn erin staat
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout en robert0318

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu