FRIAC wasmachine

Pelelaur

  • #1
Geachte bezoekers. Gisteren begaf onze wasmachine Friac WA1067 het plotseling. Ze is maar 5 jaar oud en het volgende deed zich voor. Tijdens het wassen sprong plots de verliesstroom schakelaar af. Deze terug opzetten helpt heel even, ongeveer een drietal seconden en dan gaat ie weer. Ik heb de wasmachine gedemonteerd en heb het volgende al nagekeken:
1) Weerstand verwarming meet 25 Ohm wat goed zou moeten zijn.
2) Koolborstels zijn nog ruim voldoende
3) Afvoerpomp geeft ook nog weerstand
Ik heb de programmeur nu gedemonteerd maar zou begot niet weten hoe ik deze moet uitmeten. Zijn er nog zaken die ik kan uitmeten? Kan iemand raad bieden? Een nieuwe wasmachine is momenteel even geen optie.
Graag uw hulp aub.
Peter :cry:
Misschien nog even vermelden dat bij de start van een nieuw programme de trommel zich vult met water en de aardlekschakelaar afspringt na een tijdje vullen. Misschien is dat net op het moment dat de motor moet aanslaan?
 

Henny

  • #2
De weerstand van het verwarmingselement, gemeten tussen de twee aansluitingen, zegt nog niets over een mogelijke aardlek van het verwarmingselement.
Je zou dan de twee aansluitingen van het element t.o.v. aarde moeten meten.
Je kan dit met een universeelmeter doen en indien je een weerstand meet van een paar honderd kilo ohm i.p.v. enkele mega ohm, dan is er sprake van een aardlek.
Echter voor een betrouwbare meting heb je een isolatietester (megger) nodig.
Neem anders de bedrading van het verwarmingselement eens los, isoleer deze en laat de machine een programma draaien.
 

Pelelaur

  • #3
Geachte, ik heb de weerstand even gedemonteerd en ik heb volgende bevindingen. Als ik mijn meter instel op de stand waarbij staat 200K dan meet ik tussen de aardingsaansluiting en één van de twee aansluitpolen een weerstand van ongeveer 120K Ohm. Hier zit een schommeling in. ttz dat de meter niet echt blijft stil staan. ALs ik de meter lager zet bijvoorbeeld op 20K dan heb ik even (is een digitale meter) een aanduiding maar zodra de weerstand boven de ingestelde waarde komt ,niets meer .Ik vermoed dat net daarom verschillende instellingswaarden op de meter mogelijk zijn. Als ik je goed begrijp vermoed ik dat er een aardlek zit in de weerstand.
Is dat correct?
 

Henny

  • #4
Zodra het verwarmingselement op de netspanning aangesloten wordt, zal er bij deze isolatieweerstand, een dusdanige stroom naar aarde lopen, dat de aardlekschakelaar geactiveerd wordt.

Helaas heb ik van dit type Friac machine geen onderdelenlijst.
 

Pelelaur

  • #5
Beste, ik wil je bedanken voor je erg nuttige info! Petje af voor jouw kennis. Ik heb zoals je hebt gezegd de machine laten proefdraaien met het verwarmingselement maar echter niet aangesloten. Resultaat: De aardlek blijft aan. Zoals bleek uit de meetresultaten was er dus degelijk een aardlek in het verwamingselement. Morgen ga ik rondvraag doen naar het onderdeel. Ik heb de nummer op internet opgezocht en het gaat om een element dat ook in de Beko toestellen zit (260mm ,1900 Watt, 220V) Ik kan nu net niet aan de nummer omdat het element er weer inzit. Morgen voormiddag haal ik hem er weer uit en ga ik naar de winkel. zal hopelijk nog te vinden zijn.
Meten is weten en jij.... jij bent een kei! Prachtige info man.
Bedankt
Peter
Ik heb het artikelnummer toch gevonden : 2703370500
 

Pelelaur

  • #6
So far so good... dacht ik. Het verwarmingselement werd inmiddels vervangen en de machine werkt weer goed ... dacht ik. Ik heb nu de ware toedracht gevonden van het stuk gaan van het element. De trommel (inox gedeelte raakt bij het zwieren het element). Ik heb bij inspectie van de inox trommel gezien dat deze op sommige plaatsen uitpuilt naar buiten toe en alzo het element raakt. Kan men de inox tommel vervangen of wordt dit te prijzig?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu