Fornuis aansluiten - brug aanschaf

ImRazil

  • #1
Beste allemaal,

Ik wil een Bosch HSS322020 aansluiten in mijn studentenkamertje. Dit moet op een 2x230V aansluiting. Met een aansluitwaarde van 8000W en een fornuisgroep van 7300W heb ik wel een klein probleem, maar aangezien ik de grill niet verwacht te gebruiken - en niet alles op hetzelfde moment ga aanzetten - denk ik hiermee wel verder te komen.

Mijn probleem is echter, voor de nieuwe aansluiting heb ik een extra bruggetje nodig. (Aangegeven in het aansluitschema.) En ik heb geen idee hoe dit officieel heet. Het is een messing of koperen onderdeel dat twee aansluitpunten op het fornuis verbind. Ik ben al even aan het Googlen geweest, maar ik hoop nu dat een van jullie mij een adres of naam kan verschaffen. Ik kan helemaal niets vinden!

Daarnaast is elke tip welkom! Specifiek over:
- Er staat maar 1N aangegeven op het aansluitschema ipv 2. Hoe hier mee om te gaan. Ik heb wel 2N qua aansluitingen...

- Kan het kwaad om een YMvK kabel van 2,5 meter te gebruiken? De huidige kabel red het niet tot mijn perilex contact. Deze staat slechts een half meter naast het apparaat, maar net aan de verkeerde kant. (Linksonderin bij de machine is de aansluiting; rechtsbovenin, en dan een halve meter naar rechts, is de aansluiting). Anderhalf lukt denk ik ook wel, maar dan staat die kabel zo onder spanning. Liever dat hij lekker op de grond ligt.
- NOGMAALS: Waar kan ik het bruggetje krijgen :)?

Alvast bedankt!
Bram
 

ImRazil

  • #2
Zelf denk ik dat 4 en 5 beiden een losse N moeten krijgen..

Dit zou ervoor zorgen dat ik niet een extra bruggetje nodig heb.. Wat denken jullie?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
ImRazil schreef:
Zelf denk ik dat 4 en 5 beiden een losse N moeten krijgen..

Dit zou ervoor zorgen dat ik niet een extra bruggetje nodig heb.
Klopt, je hebt geen extra brug nodig.
 

Monteur Bert

  • #4
Waarom deze brug verwijderen?
Wanneer je twee nullen aanvoert kun je die op beide klemmen 4 en 5 parallel aansluiten.
Kom je een brug (tussen 1 en 2) tekort dan maak je er een extra van draad.
Wel op de juiste degelijke wijze, via kabelschoenen of doorlopende draad uit een stuk voorzien van ader eind busjes. (en niet vertind!) Succes, Bert.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
In het geval van een 2x230v kookgroep, kun je die verbinding tussen beide nullen toch echt beter weglaten indien mogelijk. Dit voorkomt namelijk het risico dat bij het losraken van één nuldraad, de andere nuldraad de dubbele stroom voor zijn kiezen krijgt.
Aansluiten doe je overigens niet met YMvK maar met soepel snoer voorzien van adereindhulzen of beter nog een kant en klaar Perilex aansluitsnoer.
 

ImRazil

  • #6
Bedankt allemaal voor jullie reacties. De aansluiting is me nu duidelijk. Betreft de kabel nog: kan ik daar wat advies in krijgen? Ik wil liever geen kant en klaar koord kopen omdat degenen die ik heb gevonden van 2 meter altijd 1.5mm aders hebben. Er is mij door een kennis geadviseerd om voor 2.5mm aders te gaan. Maar snoer van type VMVL of Neopreen zou dan goed zijn voor deze toepassing? (2 meter snoer?). Bij reeds afgemonteerde Perilex stekkers zag ik geen adereindhouders. Is dit echt nodig; zo ja, kan ik het ergens of wel gemonteerd en al vinden, dan wel in kleine hoeveelheden kopen?

Hartelijke groet,
 

Monteur Bert

  • #7
Bij een korte verplaatsbare soepele leiding mag hier 1,5 mm2 worden toegepast. (bij max.16 Amp. beveiliging)
Wel is het zeer belangrijk de aders hierbij goed af te werken met adereindhulsjes of kabelschoenen. Nooit vertinnen!

Gebeurd dat niet correct dan is er kans dat de aansluiting door overgangsweerstand heet wordt en verbrandt.
Uiteindelijk met schade! Succes. Bert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu